Tratamentul dependentei de cocaina

Dependența de cocaină este tratabilă datorită metodelor de tratament inventive și moderne.

Cocaina este un praf cristalin alb cu gust amar care se dizolvă în apă. Lasă o senzație de amorțeală pe limbă și poate fi găsită și sub alte forme, cum ar fi pastă sau piatră. Este vorba despre un narcotic stimulant foarte adictiv care poate fi inhalat, fumat sau injectat intravenos.

Cocaina este abuzată pentru efectele sale stimulatoare imanente, deoarece acționează puternic asupra sistemului limbic al creierului, creând o puternică senzație de plăcere.

Este produsă din frunzele plantei de coca care crește în America de Sud. Produsul final al extracției din frunzele de coca este cocaina clorhidrată în proporție de 99%, pe care traficanții o amestecă ulterior cu alte substanțe de culoare similară cocainei (amidon, zahăr, amfetamine etc.). Ajunge la utilizatorul final în concentrații cuprinse între 30 și 60%.

Indiferent de forma sau tipul de cocaină folosit, trebuie menționat că această substanță psihoactivă este extrem de adictivă. Uneori, este suficientă o singură utilizare a cocainei pentru ca o persoană să devină dependentă. Chiar și consumul ocazional de cocaină poate cauza dependență. Cu toate acestea, tratamentul dependenței de cocaină este complet posibil, precum și revenirea la o viață normală, sănătoasă și fericită. Tratamentul dependenței de cocaină și întregul tratament medical sunt special concepute pentru ca dezintoxicarea de acest narcotic să fie cât mai confortabilă și fără probleme.

Ce reprezinta, de fapt, dependenta de cocaina?

Oamenii care se confruntă cu dependența de cocaină încep să utilizeze acest drog mai întâi din curiozitate, într-un mod care poate fi descris ca fiind compulsiv. Cu alte cuvinte, dependența de cocaină se dezvoltă atunci când persoana simte o dorință incontrolabilă și irezistibilă de a consuma cocaină, chiar dacă este conștientă că acest lucru poate avea consecințe dăunătoare.

Serotonina și dopamina sunt substanțele chimice din creierul nostru responsabile de starea de bine, fericire și plăcere. De asemenea, datorită acestor neurotransmițători, se evită sentimentul de depresie, tristețe și dispoziție proastă. Abuzul de orice substanță, inclusiv de cocaină, crește cantitatea acestor neurotransmițători, ceea ce amplifică sentimentul de fericire și plăcere.

Dependența de cocaină este cauzată de modul în care acest drog acționează asupra sistemului de neurotransmițători din creier. Indiferent de modul în care cocaina este consumată, această substanță psihoactivă intră rapid în fluxul sanguin și ajunge la creier, determinând acumularea de doze mari de dopamină. Ca rezultat, persoana simte o intensificare semnificativă a emoțiilor euforice și își dorește să le experimenteze din nou.

Dorința de a trăi din nou acea euforie amplifică nevoia, adică dorința persoanei de a consuma cocaină, când încep să apară și efectele negative fizice, psihice și sociale. Organismul devine mai puțin receptiv la cocaină, motiv pentru care este necesar consumul de doze mai mari pentru a obține același efect (toleranță). În cele din urmă, persoana începe să consume cocaină în mod regulat pentru a evita simptomele neplăcute ale sindromului de abstinență.

Atunci când o persoană nu poate rezista acestei dorințe de a consuma cocaină, ceea ce îi afectează viața de zi cu zi, putem spune că persoana este dependentă de cocaină.

Dependenta de cocaina si simptomele acestei adictii

Dependența de cocaină distruge pe persoana dependentă, dar și pe cei din jurul său.

La consumul pe termen lung de cocaină, există un impact negativ nu doar asupra sănătății mintale, ci și asupra celei fizice, în special asupra sistemului cardiovascular. Cocaina dezvoltă rapid dependența psihică, ceea ce înseamnă că utilizatorul trebuie să o consume constant și continuu pe o perioadă mai lungă de timp pentru a se simți normal. Odată ce dependența psihică se dezvoltă, crește și toleranța, iar simptomele crizei de abstinență vor apărea atunci când se oprește consumul.

Cocaina este consumată oral, nazal, intravenos sau prin inhalare. După prizare, provoacă o euforie puternică, persoana simțind putere și nevoia de activitate continuă, stimulând celulele sistemului nervos, inimii și vaselor de sânge, și creșterea secreției de dopamină.

Simptomele dependenței de cocaină variază de la o persoană la alta, așa cum se întâmplă și cu abuzul de orice substanță psihoactivă. Cu toate acestea, există anumite simptome psihice, fizice și comportamentale care s-au dovedit experiențial a fi semne ale consumului de cocaină.

Semne sau simptome obisnuite ale dependentei de cocaina includ:

Îndrumați-vă viața pe calea corectă

Contactați-ne și programați o întâlnire cu medicii noștri

Simptomele psihice ale dependentei de cocaina includ:

Simptomele fizice ale dependentei de cocaina includ:

Simptomele comportamentale ale dependentei de cocaina includ:

Consecintele dependentei de cocaina

Este un fapt că cocaina este folosită în principal pentru senzația de euforie pe care această substanță psihoactivă o provoacă. Cu toate acestea, așa cum am menționat, dependența de cocaină provoacă numeroase consecințe nedorite.

Datorită prizării cocainei, apare pierderea simțului olfactiv, sângerări nazale, iritația mucoasei nazale, ceea ce poate duce la inflamații cronice și scurgerea nazală. La persoanele dependente de cocaină se observă schimbări și tulburări comportamentale, sensibilitate la zgomot, creșterea dorinței de mișcare și comunicare, stare de confuzie, impotență și oboseală psihică rapidă.

Utilizatorii de cocaină injectabilă pot prezenta reacții alergice fie la substanța însăși, fie la aditivii prezenți în cocaina de pe piață, ceea ce poate duce chiar la deces. Utilizarea intravenoasă a cocainei implică, de asemenea, riscul de infectare cu virusul HIV și HCV. Consumul oral de cocaină poate duce la gangrenă intestinală, cauzată de scăderea fluxului sanguin.

Cocaina este o substanță care reduce pofta de mâncare, așa că mulți utilizatori cronici de cocaină își pierd apetitul, rezultând în pierderea în greutate.

Consecințele psihice apar în urma consumului îndelungat și excesiv de cocaină. Cel mai des întâlnită este paranoia, fricile, depresia, creșterea tensiunii arteriale, și pot apărea chiar și accidente vasculare cerebrale sau infarct miocardic. De asemenea, consumul continuu de cocaină poate cauza iritabilitate, nervozitate, halucinații. Dependenta de cocaină poate provoca și numeroase alte complicații de sănătate, cum ar fi probleme cardiovasculare, respiratorii, digestive și neurologice. Despre aceste efecte vom vorbi în curând.

În practică, s-a constatat că persoanele consumă adesea cocaină împreună cu alte substanțe psihoactive, cel mai adesea cu alcool. Ambele substanțe afectează semnificativ capacitatea de gândire rațională, modificând starea de conștiență. Combinarea cocainei și a alcoolului are efecte mai puternice decât consumul uneia dintre aceste substanțe singure și, în cazuri extreme, poate duce chiar la deces.

Speedball-ul este consumul de cocaină și heroină în același timp, iar această combinație poate duce la supradoză și deces, din cauza insuficienței respiratorii.

Efectele negative pe termen scurt ale consumului de cocaina

Efecte directe care pot apărea imediat sau la o zi după administrarea de cocaină:

Efectele negative pe termen lung ale consumului de cocaina

Consumul regulat și cronic de cocaină poate cauza apariția unei stări de toleranță față de această substanță psihoactivă. Creșterea dozei sau consumul mai frecvent de cocaină conduc la apariția unor efecte fizice și psihice negative pe termen lung.

Tratamentul dependentei de cocaina si sindromul de abstinenta

Cocaina este, așadar, o substanță psihoactivă extrem de adictivă, iar abuzul pe termen lung al cocainei dăunează întregului organism. Pe măsură ce o persoană se adaptează la prezența cocainei în sistemul său, respectiv pe măsură ce creierul se adaptează la valurile de dopamină, acest neurotransmițător devine tot mai puțin sensibil la cocaină.

Cu alte cuvinte, întreruperea bruscă a consumului de cocaină sau absența bruscă a cocainei din sistemul consumatorului poate cauza simptome neplăcute ale crizei de abstinență. Această stare poate determina ca persoana să fie nevoită să consume o cantitate mai mare de cocaină sau să o consume mai des pentru a evita simptomele neplăcute ale sindromului de abstinență. Acestă situație poate conduce la necesitatea ca persoana să utilizeze o cantitate mai mare de cocaină sau să o consume mai frecvent pentru a evita simptomele neplăcute ale crizei de abstinență.

La încetarea consumului de cocaină, după consumul zilnic, apare ceea ce se numește „criza de cocaină”, când pacientul simte anxietate, devine agresiv și are o dorință irezistibilă de a recurge la consum pentru a putea „funcționa normal”.

Simptomele sindromului de abstinenta (starii de sevraj) includ, dar nu se limiteaza la:

Pentru a evita toate aceste simptome neplăcute și pentru ca procesul de dezintoxicare de cocaină să decurgă fără probleme, este necesar tratamentul dependenței de cocaină cu metode noi, verificate și moderne.

Efectele consumului de cocaina asupra calitatii vietii

Tratamentul dependentei de cocaina - Tratament medical pe o durata de 14 zile

Creierul se adaptează foarte rapid la cocaină, devenind rapid ,,jucăria’’ preferată a tinerilor care sunt și mai rapid aduși în dependență. Această adaptare a creierului la cocaină se numește neuroadaptare.

Dependența de cocaină reprezintă o problemă serioasă atât pentru pacient, cât și pentru familia sa, iar tratamentul dependenței de cocaină implică o abordare psihologică, socială și farmacologică. Pentru a se realiza în totalitate tratamentul dependenței de cocaină, este necesară o schimbare a stilului de viață și continuarea tratamentului prin toate etapele care se desfășoară în clinica noastră pentru tratamentul dependenței de substanțe.

Cuprinsul