Tratament pentru depresie

De ce este importanta tratarea depresiei?

Tratamentul depresiei este singura cale și modalitate de a rezolva această problemă psihică cea mai răspândită în zilele noastre. Conform datelor oficiale, se estimează că 5% dintre toți adulții din lume suferă de depresie, adică 5,7% dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani. În medie, 280 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie. 

Depresia diferă semnificativ de schimbările obișnuite de dispoziție și reacțiile emoționale temporare la provocările zilnice ale vieții. Dacă episoadele depresive se repetă persistent, cu intensitate moderată sau severă, atunci depresia devine o problemă serioasă de sănătate care afectează modul în care persoana funcționează. Cu alte cuvinte, o persoană care suferă de depresie va avea o performanță slabă la locul de muncă, la școală și, în mod inevitabil, vor apărea probleme în relațiile familiale și de prietenie.

În cel mai rău caz, depresia poate duce chiar la sinucidere. Din păcate, statisticile sunt destul de clare în acest sens. Mai mult de 700.000 de oameni se sinucid în fiecare an, iar sinuciderea este a patra cauză principală a decesului în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani. 

Prin urmare, depresia este o problemă psihică foarte serioasă care necesită ajutor specializat. Prin urmare, dacă vă întrebați „cum să scăpați de depresie”, aveți în vedere că tratamentul depresiei este singura soluție pentru acest stadiu foarte insidios.

Ce este depresia?

Întrebarea pe care o primim în fiecare zi de la familiile și prietenii îngrijorați pentru cei apropiați lor este „ce este depresia”. În general, depresia poate fi descrisă ca o boală medicală gravă și o problemă psihică care afectează negativ modul în care o persoană se comportă, gândește și percepe lucrurile din jurul său. Este vorba, deci, despre o boală sau tulburare cronică a stării de dispoziție care se caracterizează prin sentimente constante de tristețe, disperare și pierdere a interesului. 

Trebuie să facem distincția între sentimentul de tristețe și depresie. Tristețea este una dintre reacțiile normale la diverse situații stresante și ajută la depășirea lucrurilor neplăcute care s-au întâmplat. O altă diferență între tristețe și depresie este intensitatea și durata acestor stări. În timp ce tristețea este o emoție pe termen scurt, depresia este constantă și intensă, afectând astfel percepția și interpretarea cognitivă și emoțională.

Persoanele depresive se simt singure, lipsite de speranță, rușinate, neînțelese și respinse de societate, cu sentimentul de a fi mai puțin valoroase sau complet lipsite de valoare. Consecința depresiei este pierderea completă a interesului pentru toate activitățile și hobby-urile care îi umpleau anterior viața și care erau sursa satisfacției și fericirii. 

Se consideră că starea depresivă este legată de scăderea activității unor neurotransmițători (serotonină, noradrenalină și dopamină), care au funcție naturală antidepresivă. Un alt factor pentru apariția depresiei este secreția excesivă a hormonilor stresului, precum cortizolul. Expunerea la stresul cronic schimbă funcționarea creierului, astfel încât multe forme de depresie pot fi explicate prin acumularea efectelor dăunătoare ale stresului.

Depresia - simptome si primele semne ale depresiei

Pentru ca tratamentul depresiei să fie eficient, este necesar să se identifice semnele depresiei. Iată care sunt simptomele comune ale depresiei:

In orice caz, pentru a înfrunta depresia din rădăcină, este necesar să fim atenți la semnele de avertizare ale acestei boli. Mai exact, primele semne ale depresiei sunt cele mai importante, deoarece prin identificarea lor la timp, se poate preveni ca această stare să devină cronică și gravă. 

Din păcate, primele semne ale depresiei sunt adesea neobservate, iar o mare parte a oamenilor nu acordă atenție acestor simptome inițiale ale depresiei. În această fază inițială a depresiei, persoana se poate confrunta adesea cu lipsa de înțelegere din partea mediului și a societății, iar chiar și atunci când se plânge de o problemă, poate auzi răspunsuri precum „nu e nimic”, „va trece”, „se întâmplă uneori, rezistă”, și altele asemenea.

Îndrumați-vă viața pe calea corectă

Contactați-ne și programați o întâlnire cu medicii noștri

PRIMELE SEMNE ALE DEPRESIEI INCLUD, DAR NU SE LIMITEAZA LA:

Toate simptomele enumerate variază de la persoană la persoană, iar intensitatea lor poate fi diferită. Cu toate acestea, dacă persistă mai mult de 10-14 zile, atunci este necesar tratamentul pentru depresie.

Depresia clinica

Depresia clinică poate fi caracterizată ca fiind un sentiment constant de disperare și deznădejde (depresie majoră sau severă). Atunci când o persoană suferă de depresie clinică, activitățile zilnice și viața obișnuită (munca, școala, somnul, luarea meselor, socializarea cu prietenii etc.) devin foarte dificile și epuizante. 

Unii oameni suferă de depresie clinică doar o singură dată în viață, în timp ce alții o pot experimenta de mai multe ori de-a lungul existenței lor. Depresia clinică, sau depresia severă, poate fi ereditară și poate fi transmisă din generație în generație. Cu toate acestea, nu este neobișnuit ca depresia clinică să afecteze și persoane care nu au acest gen ereditar, adică istorie de depresie clinică în familie.

Chiar dacă fiecare persoană se poate simți tristă din când în când, depresia clinică se manifestă printr-o stare depresivă pe parcursul întregii zile, în special dimineața. Când o persoană suferă de depresie clinică, unul dintre simptomele cele mai caracteristice este pierderea absolută a interesului pentru activitățile normale și relațiile interpersonale.

Alte simptome ale depresiei clinice includ:

În cazul depresiei clinice, asistența medicală specializată este crucială. Cu alte cuvinte, tratamentul depresiei este singura cale de a depăși și de a învinge această problemă psihică.

Tratamentul pentru depresie si depresie severa

În esență, depresia severă și depresia clinică sunt termeni care se referă la același tip de afecțiune. Prin urmare, această formă de depresie împărtășește aceleași simptome ca și depresia clinică. 

Nu este ușor să se precizeze și să se ofere o definiție exactă a depresiei severe. Cu toate acestea, dintr-o perspectivă generală, depresia severă este, așa cum sugerează și numele, o formă mai gravă de depresie (tulburare depresivă majoră). Ceea ce caracterizează depresia severă este starea continuă și persistentă de dispoziție proastă, sentimentul de tristețe și lipsa interesului pentru orice formă de activitate sau stimul exterior.

Depresia severă este considerată un tip de tulburare unipolară și diferă semnificativ de tulburarea depresivă bipolară. În timp ce depresia bipolară este caracterizată de schimbări ale stării de spirit și comportamentului (de la tristețe la bucurie, de la depresie la manie), depresia severă se manifestă printr-un sentiment constant și nealterat de lipsă de voință, disperare, deznădejde, descurajare, melancolie, oboseală și frustrare.

Deși există termenul „depresie severă”, trebuie menționat că acesta nu este un diagnostic formal a stării mintale a unei persoane. Conceptul de depresie severă ajută medicii să evalueze nivelul sau gradul în care simptomele depresiei severe afectează și împiedică viața de zi cu zi a individului.

Depresie severa - simptome

Simptomele depresiei severe, așa cum am subliniat, se suprapun cu semnele și simptomele depresiei clinice. Dacă o persoană experimentează 5 din simptomele enumerate într-o perioadă de două săptămâni, se poate spune că suferă de depresie severă. Tratamentul depresiei este singura metodă prin care această boală insidioasă poate fi înfrântă.
Dacă nu este tratată, depresia severă poate avea consecințe fatale! Trebuie să subliniem că depresia severă nu este legată de un eveniment stresant în viață, cum ar fi moartea unei persoane dragi și asemenea.

Depresia la femei si barbati

Înainte de perioada adolescenței, depresia este extrem de rară și riscul de îmbolnăvire este similar pentru băieți și fete. Cu toate acestea, odată cu intrarea în pubertate, riscul de depresie la fete crește dramatic – cu 50%! 

Se crede că femeile sunt mai predispuse la depresie din cauza schimbărilor hormonale care au loc în viața fiecărei femei. Aceste schimbări sunt mai evidente în special în timpul pubertății, sarcinii, menopauzei, precum și după naștere sau avort. Statistica interesantă indică faptul că depresia afectează adesea femeile de succes în afaceri, femeile cunoscute (persoane VIP), precum și soțiile oamenilor de afaceri.

Simptomele depresiei la femei

Depresia la barbati

Depresia la bărbați reprezintă o problemă psihică serioasă, însă majoritatea bărbaților refuză să recunoască că au o problemă sau că este necesar tratamentul pentru depresie. Depresia nu face discriminare, adică poate afecta atât bărbații, cât și femeile, însă simptomele pot varia în funcție de sex. 

În loc de sentimentul de tristețe, bărbații depresivi adesea par și acționează furioși, irascibili și agresivi, ceea ce face ca familia sau prietenii să nu recunoască că persoana este, de fapt, depresivă.

Depresia afectează milioane de bărbați de toate vârstele, influențând modul în care aceștia se comportă, gândesc și simt în viața de zi cu zi. Din nefericire, depresia la bărbați este adesea ignorată, deoarece majoritatea bărbaților au dificultăți în a vorbi despre sentimentele lor. În schimb, bărbații se concentrează pe simptomele fizice care adesea însoțesc depresia masculină, cum ar fi durerile de spate, durerile de cap, problemele sexuale și problemele cu somnul. Acest lucru poate duce la faptul că depresia la bărbați nu este tratată, ceea ce poate avea consecințe grave.

Conform datelor statistice, bărbații care suferă de depresie au de patru ori mai multe șanse să își ia viața decât femeile. Depresia afectează unul din opt bărbați. Prin urmare, recunoașterea simptomelor, diagnosticarea și tratamentul depresiei la bărbați sunt de o importanță crucială pentru ca persoana să se întoarcă cât mai curând la o viață normală, sănătoasă și fericită.
În plus față de toate simptomele obișnuite ale depresiei pe care le-am menționat, există trei simptome ale depresiei la bărbați care adesea sunt trecute cu vederea: durerea fizică, furia și comportamentul lipsit de scrupule.

Depresia la copii - Cum sa scoti un copil din depresie?

Depresia nu afectează doar adulții. Dimpotrivă, această boală subtilă poate afecta și generațiile mai tinere. Prin urmare, se pune întrebarea – cum să scoți un copil din depresie? Așa cum este și în cazul adulților, singura modalitate prin care un copil poate face față acestei probleme este tratamentul pentru depresie. 

Cu toate acestea, pentru ca depresia la copii să fie tratată și pentru a se pune un diagnostic corect, este necesar să recunoaștem simptomele acestei tulburări psihice la copii. În cele mai multe cazuri, aceste simptome includ:

Dacă suferă de depresie, copilul dumneavoastră poate avea probleme cu somnul (prea puțin sau prea mult somn) și cu concentrarea. Copilul deprimat este indecis, comunică mai puțin cu familia, nu are încredere, mănâncă mai puțin sau mai mult decât de obicei (ceea ce duce la modificări în greutate), nu poate să se relaxeze… În plus, copiii cu depresie deseori vorbesc despre sentimentul de vinovăție sau lipsa de valoare, se simt goi și neîmpliniți, sunt predispuși la auto-vătămare și la gânduri suicidale. 

Dacă recunoașteți unele dintre aceste simptome la copilul dumneavoastră, nu așteptați. Contactați-ne pentru ajutor specializat oricând, și noi vă vom ajuta să scoatem copilul dumneavoastră din ghearele depresiei, astfel încât să poată continua o viață normală.

Cat dureaza depresia si cum sa scapi de depresie?

Mulți oameni doresc să știe cât timp durează depresia și dacă depresia va trece de la sine, precum și cum să scape de depresie odată pentru totdeauna. Spre deosebire de tristețe, pe care am menționat-o la început, depresia este o problemă constantă, nu trecătoare. Ea constă în episoade depresive în timpul cărora simptomele durează cel puțin 2 săptămâni. Depresia poate dura câteva săptămâni, luni sau ani. 

Există anumiți factori care influențează durata depresiei.

Durata episoadelor depresive poate fi între 6 și 8 luni. De exemplu, episoadele depresive de iarnă durează pe durata acestui sezon, iar odată cu venirea vremii mai calde, simptomele dispar. Similar, depresia postnatală apare la scurt timp după nașterea copilului și de obicei nu durează mai mult de câteva săptămâni. 

Cu toate acestea, episoadele depresive nu trebuie confundate cu depresia care poate fi cronică. De exemplu, depresia severă (depresie clinică, tulburare depresivă majoră) poate dura luni sau chiar ani, în special dacă igiena mentală este complet neglijată.

Însă, dacă vă întrebați dacă depresia este vindecabilă, răspunsul este cu siguranță DA! Prin urmare, dacă aveți îndoieli despre „ce să faci când ești deprimat”, cel mai important lucru este să nu lăși lucrurile la voia întâmplării și să aștepți ca această boală să treacă de la sine.

Vrem să subliniem încă o dată că tratamentul depresiei este singurul și cel mai sigur mod cunoscut de a scăpa de această problemă psihică chinuitoare.

Tratamentul depresiei - Tratamente medicale pentru o perioada de 7 si 21 de zile

Depresia este o stare din care persoana în cauză, de una singură, are foarte mare dificultate să iasă. Ba mai mult, practica a arătat că este imposibil. Persoanelor depresive le este extrem de greu și epuizant chiar să se ridice din pat. Adesea se izolează în propriile patru pereți, lipsiți de orice voință, dorință și motivație de a se mișca, atât fizic, cât și psihic. 

Așadar, în timpul depresiei, corpul și creierul unei persoane sunt „blocate și închise”, persoana nu vede deloc rostul și sensul vieții, iar singura ieșire din această stare o văd în moarte și sinucidere. Este înfricoșător faptul că mai mult de jumătate din toate tentativele de sinucidere sunt cauzate de depresie!

Nu lăsați ca dumneavoastră sau o persoană apropiată dumneavoastră să facă parte din această statistică. Chiar dacă totul pare că este într-o întunecime deplină, adevărul este, de fapt, opusul. MedTiM, cu expertiza sa, grijă și readucerea pe drumul corect al vieții a demonstrat că DEPRESIA ESTE VINDECABILĂ pentru mai mult de mii de pacienți din întreaga lume!

Primul pas în tratamentul depresiei este stabilirea corectă a diagnosticului pe care îl obținem pe baza discuției cu pacientul. În acest fel evaluăm simptomele prezente, precum și durata și intensitatea simptomelor. 

Este rar ca depresia să treacă fără ajutor psihiatric/farmacologic (antidepresive) și fără terapie psihologică atunci când sunt îndeplinite condițiile pentru aceasta. Motivul este tocmai lipsa voinței și optimismului care au dispărut la pacient și este incapabil să le readucă la un nivel normal de funcționare.

Cel mai important este ca pacientul, respectiv familia sa, să ne contacteze la timp, pentru a se efectua diagnosticul și a se stabili terapia adecvată – antidepresive, terapie psihologică sau alte forme de terapie.

Sau contactați-ne prin completarea formularului de e-mail de mai jos.