Tratamentul dependenței de benzodiazepine

Benzodiazepinele fac parte din categoria substanțelor psihoactive care acționează ca depresori ai sistemului nervos central. Benzodiazepinele sunt incluși în grupul de anxiolitice, sedative și hipnotice.

În ceea ce privește tipurile de benzodiazepine, cele mai frecvent utilizate sunt Diazepam (Bensedin, Apaurin), Bromazepam (Lexiilium, Lexotan), Lorazepam și Alprazolam (Ksalol, Xanax). Oamenii le folosesc adesea în situații stresante, fără a consulta medicul, neștiind că pot dezvolta dependență.

Efectul benzodiazepinelor este sedativ, anxiolitic, calmant, hipnotic, miorelaxant și anticonvulsivant. Fiecare tip de benzodiazepină diferă în practică. Aceasta se datorează faptului că fiecare preparat benzodiazepinic este destinat în principal acțiunii sale cele mai pronunțate.

Cu alte cuvinte, benzodiazepinii sunt un tip de medicamente sedative pe care oamenii le folosesc pentru a ameliora simptomele anxietății, isteriei, atacurilor sau spasmelor musculare.

Cauzele anxietatii - Principalul motiv pentru utilizarea benzodiazepinelor

După cum am subliniat, benzodiazepinele sunt anxiolitice. Ele sunt adesea luate pentru a ameliora simptomele anxietății. În general, anxietatea reprezintă o frică nedeterminată sau o neliniște. Frica se referă la o amenințare evidentă, dar în cazul anxietății, această frică se referă la presupunerea unei amenințări sau la o anticipare a unui eveniment negativ.

Prin urmare, se pune întrebarea – care sunt cauzele anxietății?

La fel ca în cazul tuturor problemelor psihice, nu există o singură cauză pentru anxietate, ci o combinație de mai mulți factori (genetici și de mediu). Unele persoane se nasc cu un sistem nervos mai sensibil. Pe de altă parte, o persoană poate trăi în viața sa o experiență traumatizantă, ceea ce poate fi un factor declanșator pentru anxietate.

Factori care contribuie la aparitia anxietatii:

Adesea, persoanele iau benzodiazepine fără consultarea unui medic, crezând că sunt medicamente pentru anxietate. Cu toate acestea, utilizarea pe termen lung, compulsivă și excesivă a acestor substanțe cauzează modificări neurologice și dezvoltarea toleranței. Acest lucru înseamnă că sunt necesare doze mai mari de benzodiazepine pentru a obține același efect. Creșterea dozelor de benzodiazepine duce la dependență fizică și psihică completă.

Benzodiazepinele si efectele lor

Avantajele benzodiazepinelor includ acțiunea lor rapidă, care poate fi observată chiar după prima administrare a medicamentului. De aceea, deseori se aude că benzodiazepinele acționează ca medicamente calmante.

Cu toate acestea, utilizarea cronică a benzodiazepinelor poate duce relativ rapid la dependență și la sindrom de abstinență. De aceea, se recomandă limitarea terapiei cu benzodiazepine la maxim 4 săptămâni consecutive, urmată de reducerea graduală a dozei până la întreruperea completă a medicamentului.

În plus, în cazul utilizării excesive și necontrolate a benzodiazepinelor, pot apărea efecte contraproductive, cum ar fi anxietatea crescută, iritabilitatea sau comportamentul agresiv. Au fost descrise și cazuri de depresie, comportament suicidal sau, pe de altă parte, euforie.

Benzodiazepinele pot duce rapid la dezvoltarea dependenței, motiv pentru care este necesară tratarea dependenței de benzodiazepine.

Îndrumați-vă viața pe calea corectă

Contactați-ne și programați o întâlnire cu medicii noștri

Care sunt semnele abuzului si dependentei de benzodiazepine?

Există anumiți indicatori care indică faptul că o persoană abuzează de benzodiazepine. Unele dintre semnele abuzului de benzodiazepine sunt:

Este vorba despre un medicament anxiolitic? Benzodiazepinele si sindromul de abstinenta

Cel mai frecvent abuz al benzodiazepinelor apare în cazurile de insomnie și în situațiile stresante. Persoana tratează benzodiazepinele ca pe un medicament anxiolitic în aceste momente. Adesea, la început, persoana își stabilește singură dozele. La început, le ia la nevoie, fără supravegherea unui medic, pe o perioadă îndelungată, chiar și până la șase luni. După un anumit timp, apare o creștere a toleranței față de benzodiazepine, ceea ce înseamnă că este necesară o doză mai mare de medicament pentru a obține același efect.

Simptomele sindromului de abstinenta la benzodiazepine

După încetarea administrării benzodiazepinelor apar simptomele sindromului de abstinență (sevraj), care inițial pot să nu fie recunoscute ca fiind consecințele lipsei de benzodiazepine. Dacă apar simptomele sindromului de abstinență, înseamnă că persoana a dezvoltat dependență și ar trebui să solicite ajutorul unui specialist.

Simptome fizice ale sindromului de abstinență includ: accelerarea ritmului cardiac, tremurături, senzație de strângere în piept, crampe abdominale, greață, vărsături, amețeli, lipsă de poftă de mâncare, sensibilitate crescută la lumină și atingere, dureri de cap, crizele epileptice.

Simptomele psihice ale crizei de abstinență includ: iritabilitate crescută, anxietate, atacuri de panică, pierderea concentrării, memorie slabă, insomnie, iar ca cea mai gravă consecință psihică poate apărea paranoia. Simptomele sunt foarte neplăcute și intense. Acestea încep în 1-2 zile și pot persista până la trei săptămâni după întreruperea administrării medicamentelor.

Utilizatorii de substanțe psihoactive, în special dependenții de opioide și alcool, abuzează de medicamente din clasa benzodiazepinelor pentru a obține un efect sau o stare similară cu cea produsă de substanța pe care, în mod normal, o folosesc și de care sunt dependenți (compensare).

Tratamentul pentru dependenta de benzodiazepine

Tratamentul pentru dependența de benzodiazepine este un proces îndelungat condus de un specialist. Acesta implică reducerea graduală a dozelor de benzodiazepine în timp ce se administrează în același timp terapie antiapstinentă care nu face parte din clasa benzodiazepinelor. Încetarea administrării benzodiazepinelor reprezintă, pe de altă parte, un risc serios care trebuie luat în considerare în momentul deciderii pentru modul de detoxifiere.

Tratamentul de dezintoxicare de benzodiazepine este realizat prin reducerea graduală a dozelor de benzodiazepine conform unui plan stabilit pe baza dozei la care pacientul a ajuns și a început tratamentul. În același timp, se utilizează medicamente care nu fac parte din clasa benzodiazepinelor (anticonvulsivante pentru profilaxia atacurilor, neuro-stabilizatori, blocante beta, antispasmodice, analgezice etc.).

Aceste medicamente au rolul de a reduce sau elimina simptomele de sevraj care apare din lipsa medicamentului. Din acest motiv, este imposibil să rezolvați problema dependenței de benzodiazepine în mediul casnic. Încetarea bruscă a utilizării benzodiazepinelor poate provoca consecințe psihice și fizice grave, în special atunci când doza de benzodiazepine a fost ridicată.

Tratamentul medical pentru dependenta de benzodiazepine dureaza 14 zile

Dacă o persoană este dependentă de benzodiazepine pentru o perioadă lungă de timp, acesta este un semn că este momentul pentru tratamentul cu cele mai recente metode recunoscute la nivel mondial. Cu ajutorul metodelor noastre de tratament, persoana va scăpa de obiceiurile nocive, își va recăpăta sănătatea și își va recâștiga controlul asupra vieții sale.
Cuprinsul