Tratamentul pentru alcoolism
De ce este important tratamentul alcoolismului? Alcoolismul, adică dependența de alcool, este, fără îndoială, cea mai răspândită boală de dependență în zilele noastre. Este o problemă care afectează toate aspectele vieții persoanei dependente de alcool, dar și pe cei apropiați.
Dependența de alcool este, de fapt, dorința continuă a persoanei dependente de alcool și imposibilitatea de a se opri din băut, în ciuda tuturor efectelor negative pe care această substanță psihoactivă le produce. Se estimează că între 10 și 15% din populația adultă suferă de probleme legate de consumul de alcool. Conform tuturor studiilor, tulburarea legată de consumul de alcool afectează complet sănătatea fizică și psihică. Dacă nu este tratată cu metode medicale verificate, alcoolismul poate scurta viața cu până la 15 ani, astfel încât durata de viață a unui alcoolic este redusă la 55-60 de ani.
Datorită faptului că este legal, ușor accesibil și ieftin, alcoolul adesea nu este clasificat ca fiind un drog. Pe de altă parte, dacă este abuzat, se dezvoltă o dependență fizică și psihică puternică. După dezvoltarea alcoolismului ca tulburare, renunțarea la alcool este foarte dificilă, dar nu imposibilă. Motivul pentru aceasta rezidă în sindromul de abstinență care apare atunci când alcoolicul încearcă să renunțe la consumul de alcool.
Din aceste motive, tratamentul alcoolismului necesită o abordare medicală completă într-o clinică specializată în tratamentul bolilor de dependență.
Tratamentul pentru alcoolism - Ce caracterizeaza aceasta boala?
- Dependența psihică de alcool. Acesta este un stadiu care reprezintă o dorință excesivă sau o poftă pentru consecințele sau efectele pe care le produce etanolul. Este un stadiu de relaxare, deoarece alcoolul este un depresant care încetinește toate reacțiile organismului.
- Dependența fizică de alcool. Acesta se referă la dependența metabolică caracterizată prin apariția grețurilor dimineața, tremurăturilor mâinilor și picioarelor, tremurăturilor vocii, senzația de disconfort, nervozitate, amețeli, transpirații și altele.
- Creșterea toleranței la alcool. Altfel spus, pentru ca dependentul de alcool să atingă același efect de ebrietate, este necesară o cantitate mai mare sau o doză mai mare de alcool decât înainte.
Alcoolism - Care sunt semnele si simptomele dependentei de alcool?
- Consumul de alcool în cantități mai mari decât cele prevăzute;
- Dorința constantă și persistentă de alcool;
- Continuarea utilizării și consumului de alcool, chiar dacă aceasta afectează sănătatea și viața;
- Eșecurile repetate în încercările de a renunța la obiceiurile nesănătoase, care se referă la consum;
- Necesitatea de a consuma o cantitate mai mare de alcool pentru a simți efectele;
- Apariția simptomelor a sindromului de abstinență după oprirea consumului;
- Nevoia de a consuma afectează activitățile zilnice, cum ar fi munca sau școala;
- Renunțarea la toate celelalte activități, hobby-uri și interese pentru a consuma alcool;
- Toleranța la alcool;
- Persoană pentru mult timp în obținerea, consumul și recuperarea de la alcool (ebrietate);
- Eșecul în a renunța sau a reduce consumul de alcool, chiar și după ce dependentul a recunoscut că are nevoie de ajutor specializat;
- Consumul de alcool în situații de risc pentru sănătatea și viața persoanei dependente și a altor persoane.
Îndrumați-vă viața pe calea corectă
Dependenta de alcool si fazele alcoolismului
Oamenii încep adesea să consume alcool din curiozitate și plăcere. Prin influența sa asupra creierului, alcoolul pare să ușureze temporar problemele psihice și să îmbunătățească starea de spirit. Cu toate acestea, aceasta este doar începutul consumului.
Dacă o persoană continuă să consume alcool, această obișnuință devine o necesitate care se transformă în dependență de alcool. În acest sens, există patru faze ale alcoolismului care distrug individul.
- Faza consumului moderat de alcool. Aici vorbim despre o fază în care persoana consumă alcool ocazional sau uneori. Această fază este adesea considerată social acceptabilă, deoarece consumatorul încă controlează consumul. Cu toate acestea, așa cum se întâmplă cu orice altă substanță psihoactivă, în timp, persoana are nevoie de cantități mai mari de alcool pentru a obține același efect.
- Faza de antrenament. În această fază, persoana consumă alcool mai frecvent decât în cantitatea moderată. Aceasta este o fază critică, în care consumul de alcool devine dăunător și riscant. Mai exact, în această fază, dependentul se obișnuiește cu cantități din ce în ce mai mari de alcool, dar încă nu dezvoltă dependență. Trebuie să subliniem că faza de antrenament este o fază intermediară între consumul moderat de alcool și alcoolism. Adesea, persoana nu este conștientă că se află în această fază și continuă să consume, fără să realizeze că are o problemă.
- Faza pretoxicomană. Consumatorul a dezvoltat deja dependența de alcool, adică a devenit alcoolic. Această fază se caracterizează prin:
- Krahasimi social - duke krahasuar vazhdimisht problemin e pijes me pijen e të tjerëve ("Nuk jam i vetmi që pi, pinë edhe të tjerët").
- toleranța crescută la alcool, când o persoană poate bea și suporta cantități semnificativ mai mari de alcool;
- dependența psihică de alcool, când o persoană simte o mare nevoie și dorință de a consuma alcool, crezând că astfel își "rezolvă" problemele;
- abuzul de alcool, când o persoană nu mai poate controla consumul de alcool, ceea ce duce la probleme în familie, la școală, la locul de muncă și, uneori, cu legea.
- Faza toxicomană. În această fază, persoana a dezvoltat o dependență fizică și psihică completă de alcool. Atunci când persoana nu mai consumă alcool, apare starea de sevraj. De asemenea, în această fază apar consecințe semnificative ale alcoolismului, pe care nu le resimte doar alcoolicul, ci și familia sa, prietenii și cei cu care intră în contact. În această ultimă fază, consecințele sunt evidente în toate aspectele vieții.
Care sunt mecanismele de dependenta la alcoolism?
Mecanismele de dependență sunt următoarele:
- Atenuarea și minimizarea problemei- constantă și continuă subestimare a importanței problemei ("nu este nimic grav, beau doar ocazional");
- Negarea- negarea existenței problemei ("nu am probleme cu alcoolul"); Raționalizarea - justificarea problemelor ("beau, dar pot să mă opresc oricând");
- Proiecția- interpretarea diferită a evenimentelor reale ("nu am băut mult deloc");
- Comparația socială- compararea constantă a propriului consum de alcool cu cel al altora ("nu sunt singurul care bea, și alții fac la fel").
Care sunt consecintele alcoolismului?
Unul dintre principalele motive pentru care oamenii consuma alcool și, ca urmare, dezvoltă dependență, este dorința de a experimenta efectele (consecințele) pe care alcoolul le provoacă. Toate consecințele alcoolismului pot fi împărțite în efecte pe termen scurt și efecte pe termen lung.
Chiar dacă ambele forme de consecințe sunt dăunătoare pentru alcoolic și mediul său, o atenție deosebită trebuie acordată consecințelor pe termen lung ale alcoolismului, care necesită în mod definitiv un tratament pentru alcool.
Consecintele alcoolismului pe termen scurt
- Vorbire neclară;
- Capacitate redusă de a lua decizii raționale;
- Coordonare slabă a mâinilor și picioarelor;
- Greață, vărsături, leșin;
- Capacitate redusă de memorie pe termen scurt;
Consecintele alcoolismului pe termen lung
Toate consecintele negative pe termen lung ale alcoolismului pot fi impartite in efecte fizice, psihice si sociale
Consecintele fizice ale alcoolismului includ:
- SNC (leziuni ale sistemului nervos central și al creierului, deteriorarea funcțiilor cognitive, polineuropatie, encefalopatie, demență alcoolică, sindromul Korsakoff);
- Probleme cardiovasculare (hipertensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral);
- Ficat (fibroză, ciroză, ficat gras, hepatită alcoolică);
- Rinichi (insuficiență renală acută, boală renală cronică);
- Pancreas (pancreatită cronică, hepatită, diabet de tip II);
- Tractul gastrointestinal (gastrită, ulcer gastric, ulcer duodenal, sângerări gastrointestinale, cancere);
- Boli de piele (eritem alcoolic, eritem postprandial, dermatoze-pelagra, eritoze persistente, rozacee);
- Sistemul imunitar (susceptibilitate la infecții și boli precum tuberculoza și pneumonie);
- Risc crescut de apariție a unor tipuri de cancer, respectiv carcinom.
Consecintele psihice (mintale) ale alcoolismului includ:
- Depresie și anxietate;
- Atacuri de panică;
- Schizofrenie;
- Psihoză alcoolică, epilepsie;
- Gelozie patologică, delirium tremens.
Consecintele sociale ale alcoolismului includ:
- Deteriorarea relațiilor familiale;
- Probleme la locul de muncă;
- Pierderea locului de muncă;
- Neglijarea responsabilităților zilnice;
- Pierderea interesului pentru hobby-uri și pasiuni anterioare;
- Pierderea familiei și a prietenilor;
- Pierderea abilităților sociale;
- Probleme financiare;
- Probleme cu legea.
Dependenta de alcool si sindromul de abstinenta (stare de sevraj)
Sindromul de abstinență la alcoolici este o stare care apare atunci când persoana dependentă oprește brusc consumul de alcool sau reduce cantitatea acestuia. Cu alte cuvinte, sindromul de abstinență se manifestă prin dorința alcoolicului pentru alcool care apare ca rezultat al dependenței fizice dobândite. În cazuri extreme, sindromul de abstinență poate duce chiar și la moartea alcoolicului.
Prin sindromul de abstinență, alcoolicul resimte o combinație de simptome psihice, fizice și emoționale – de la anxietate ușoară la oboseală și greață. Simptomele sindromului de abstinență alcoolică apar într-un interval de timp cuprins între 12 și 48 de ore după întreruperea consumului de alcool.
Conform cercetarilor, semnele sindromului de abstinenta (starii de sevraj) includ in mod obisnuit cel putin doua dintre simptomele enumerate:
- Tremurături (tremor);
- Greață;
- Pierderea poftei de mâncare;
- Vărsături;
- Amețeală;
- Iritabilitate;
- Creșterea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace;
- Confuzie;
- Transpirație excesivă;
- Insomnie și coșmaruri.
Pe lângă acestea, sindromul de abstinență se reflectă și prin o eficiență intelectuală și profesională scăzută, agresivitate, dificultăți de comunicare, agitație și depresie. Toate aceste simptome pot deveni mai severe în următoarele 2 până la 3 zile de la debutul sindromului de abstinență. În anumite cazuri, acestea pot persista chiar și câteva săptămâni.
Formele mai severe ale sindromului de abstinență includ halucinoza alcoolică și convulsii epileptice. Cel mai grav simptom, respectiv consecință a sindromului de abstinență, este delirium tremens.
Ce este delirium tremens?
Delirium tremens (,,nebunia alcoolică’’) reprezintă cea mai gravă complicație a alcoolismului. Din păcate, este o psihoză nu rară la alcoolici, care apare ca rezultat al efectului toxic al alcoolului.
Delirium tremens apare ca urmare a întreruperii bruște a consumului de alcool, în intervalul de 48 până la 96 de ore, după o perioadă constantă de consum îndelungat de cantități mari de alcool. Probabilitatea apariției deliriumului la alcoolicii cronici este estimată la 5% până la 10%. Este mai frecvent la populația mai în vârstă, deoarece aceștia deja au o structură cerebrală afectată.
Imaginea clinică a delirium tremensului constă în confuzie, dezorientare în timp și spațiu, halucinații (cum ar fi șoarecii, insectele etc.), agitație psihomotorie, teamă intensă, insomnie, deteriorarea memoriei, tremor, transpirații abundente, febră, accelerarea ritmului cardiac, tensiune arterială crescută și pupile dilatate.
În plus față de aceste simptome, există și deshidratare și dezechilibru de electroliții. Simptomele apar în serile târzii și se agravează pe parcursul nopții.
Factorii de risc pentru aparitia de delirium tremens:
- Atacurile epileptice anterioare survenite ca urmare a întreruperii consumului de alcool;
- Întreruperea bruscă a consumului de alcool;
- Prezența unor boli fizice sau somatice concomitente;
- Consumul excesiv de alcool în doze mari zilnice;
- Nevoia intensă de a consuma alcool;
- Vârsta înaintată;
- Leziunile structurale cerebrale;
- Concentrația scăzută de potasiu din sânge.
Delirium është një gjendje urgjente dhe shqetësuese me një shkallë të lartë vdekshmërie. Njohja e hershme e simptomave është vendimtare, prandaj është e nevojshme të trajtohet sa më shpejt alkoolizmi, ose delirium tremens.
Trajtimi i deliriumit tremens
Tratamentul pentru delirium tremens implică administrarea parenterală de benzodiazepine și hipnotice, împreună cu rehidratare, antibiotice, polivitamine, terapie cardioprotectoare, anticoagulante și alte terapii necesare. Tratamentul se desfășoară în condiții de spital, iar cea mai adecvată îngrijire pentru alcoolism este furnizată în unitățile de terapie intensivă.
Complicațiile deliriumului tremens includ insuficiență respiratorie, oprirea respirației, pneumonie, aritmie cardiacă, infarct miocardic acut, insuficiență hepatică, insuficiență renală și epilepsie.
Pe langă tratamentul intensiv, rata mortalității pacienților cu delirium este între 5% și 15%. În prezent, cu măsurile moderne de diagnostic și tratament, aceasta este în jur de 5%. Cauzele cele mai frecvente ale decesului sunt insuficiența respiratorie și aritmia cardiacă. Pacienții deliranți sunt, de asemenea, în mare risc de a dezvolta complicații tardive ale alcoolismului cronic, cele mai frecvente fiind ciroza hepatică și leziunile cerebrale (sindromul Wernicke-Korsakoff și demența indusă de alcool).
Trajtimi nga alkoolizmi dhe rehabilitimi mjekësor në klinikën MedTiM
Dependența de alcool este o boală care reprezintă o problemă serioasă nu doar pentru pacient, ci și pentru familia și cei apropiați ai alcoolicului. Tratamentul dependenței de alcool implică o abordare holistică, cuprinzătoare, care include tratament psihologic, farmacologic și social.
Tratamentul medical pentru dependenta de alcool (dezalcoolizare) dureaza 14 zile.