Tratamentul pentru alcoolism

De ce este important tratamentul alcoolismului? Alcoolismul, adică dependența de alcool, este, fără îndoială, cea mai răspândită boală de dependență în zilele noastre. Este o problemă care afectează toate aspectele vieții persoanei dependente de alcool, dar și pe cei apropiați.

Dependența de alcool este, de fapt, dorința continuă a persoanei dependente de alcool și imposibilitatea de a se opri din băut, în ciuda tuturor efectelor negative pe care această substanță psihoactivă le produce. Se estimează că între 10 și 15% din populația adultă suferă de probleme legate de consumul de alcool. Conform tuturor studiilor, tulburarea legată de consumul de alcool afectează complet sănătatea fizică și psihică. Dacă nu este tratată cu metode medicale verificate, alcoolismul poate scurta viața cu până la 15 ani, astfel încât durata de viață a unui alcoolic este redusă la 55-60 de ani.

Datorită faptului că este legal, ușor accesibil și ieftin, alcoolul adesea nu este clasificat ca fiind un drog. Pe de altă parte, dacă este abuzat, se dezvoltă o dependență fizică și psihică puternică. După dezvoltarea alcoolismului ca tulburare, renunțarea la alcool este foarte dificilă, dar nu imposibilă. Motivul pentru aceasta rezidă în sindromul de abstinență care apare atunci când alcoolicul încearcă să renunțe la consumul de alcool.

Din aceste motive, tratamentul alcoolismului necesită o abordare medicală completă într-o clinică specializată în tratamentul bolilor de dependență.

Tratamentul pentru alcoolism - Ce caracterizeaza aceasta boala?

Există 3 factori principali care determină alcoolismul.
Având în vedere acești trei factori în ansamblu, este foarte dificil pentru o persoană să-și rezolve singură problema pe care o are și să depășească dependența. Înainte de a se prezenta pentru dezalcoolizare, fie de la sine sau la sugestia celor apropiați, dependenții de obicei încearcă să renunțe la băutură pe cont propriu, dar adesea fără succes. Motivul constă în faptul că dependența psihică îi readuce în boală și în așa-numitul „cerc vicios” din care nu sunt capabili să iasă singuri și să înceteze să consume alcool.

Alcoolism - Care sunt semnele si simptomele dependentei de alcool?

Alcoolismul, sau tulburarea consumului de alcool, apare atunci când schimbările chimice, rezultate din utilizarea prelungită și cronică a acestei substanțe psihoactive, determină creierul să-și modifice și să-și adapteze funcțiile normale. Acesta este momentul în care apare dependența.
Alcoolismul este insotit de anumite semne dupa care poate fi recunoscut un alcoolic:
Alcoolismul este o tulburare progresivă. Acest lucru înseamnă că impactul acestei boli și riscul de probleme de sănătate se agravează odată cu utilizarea prelungită a alcoolului. Prin urmare, este imperativ să se inițieze tratamentul alcoolismului încă din stadiile incipiente ale acestei dependențe.

Îndrumați-vă viața pe calea corectă

Contactați-ne și programați o întâlnire cu medicii noștri

Dependenta de alcool si fazele alcoolismului

Oamenii încep adesea să consume alcool din curiozitate și plăcere. Prin influența sa asupra creierului, alcoolul pare să ușureze temporar problemele psihice și să îmbunătățească starea de spirit. Cu toate acestea, aceasta este doar începutul consumului.

Dacă o persoană continuă să consume alcool, această obișnuință devine o necesitate care se transformă în dependență de alcool. În acest sens, există patru faze ale alcoolismului care distrug individul.

Care sunt mecanismele de dependenta la alcoolism?

Mecanismele de dependență se dezvoltă împreună cu etapele alcoolismului. Aceste mecanisme încurajează și întăresc dependența, făcând extrem de dificil pentru individ să iasă din acest „cerc vicios” și din boală, fără un ajutor specializat.

Mecanismele de dependență sunt următoarele:

Care sunt consecintele alcoolismului?

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii consuma alcool și, ca urmare, dezvoltă dependență, este dorința de a experimenta efectele (consecințele) pe care alcoolul le provoacă. Toate consecințele alcoolismului pot fi împărțite în efecte pe termen scurt și efecte pe termen lung.

Chiar dacă ambele forme de consecințe sunt dăunătoare pentru alcoolic și mediul său, o atenție deosebită trebuie acordată consecințelor pe termen lung ale alcoolismului, care necesită în mod definitiv un tratament pentru alcool.

Consecintele alcoolismului pe termen scurt

Există numeroase efecte pe termen scurt ale alcoolismului, adică abuzului de alcool, care sunt mai pronunțate la o persoană aflată într-o stare de ebrietate. În acest sens, aceste efecte variază în funcție de gradul de ebrietate al persoanei.
Atunci când este consumat în doze foarte mari, alcoolul poate fi fatal. De aceea, subliniem din nou că tratamentul alcoolismului este necesar încă din primele etape ale acestei boli. Unele dintre efectele intoxicației cu alcool includ reducerea activității cardiace, probleme respiratorii, sufocare în zona stomacului, pierderea memoriei despre toate evenimentele noi și, în situații extreme – moartea.

Consecintele alcoolismului pe termen lung

După consumul de alcool pe o perioadă relativ lungă de timp, apar consecințe negative pe termen lung ale alcoolismului. Alcoolul, ca substanță psihoactivă, afectează întregul organism.

Toate consecintele negative pe termen lung ale alcoolismului pot fi impartite in efecte fizice, psihice si sociale

Consecintele fizice ale alcoolismului includ:

Consecintele psihice (mintale) ale alcoolismului includ:

Consecintele sociale ale alcoolismului includ:

Dependenta de alcool si sindromul de abstinenta (stare de sevraj)

Sindromul de abstinență la alcoolici este o stare care apare atunci când persoana dependentă oprește brusc consumul de alcool sau reduce cantitatea acestuia. Cu alte cuvinte, sindromul de abstinență se manifestă prin dorința alcoolicului pentru alcool care apare ca rezultat al dependenței fizice dobândite. În cazuri extreme, sindromul de abstinență poate duce chiar și la moartea alcoolicului.

Prin sindromul de abstinență, alcoolicul resimte o combinație de simptome psihice, fizice și emoționale – de la anxietate ușoară la oboseală și greață. Simptomele sindromului de abstinență alcoolică apar într-un interval de timp cuprins între 12 și 48 de ore după întreruperea consumului de alcool.

Conform cercetarilor, semnele sindromului de abstinenta (starii de sevraj) includ in mod obisnuit cel putin doua dintre simptomele enumerate:

Pe lângă acestea, sindromul de abstinență se reflectă și prin o eficiență intelectuală și profesională scăzută, agresivitate, dificultăți de comunicare, agitație și depresie. Toate aceste simptome pot deveni mai severe în următoarele 2 până la 3 zile de la debutul sindromului de abstinență. În anumite cazuri, acestea pot persista chiar și câteva săptămâni.

Formele mai severe ale sindromului de abstinență includ halucinoza alcoolică și convulsii epileptice. Cel mai grav simptom, respectiv consecință a sindromului de abstinență, este delirium tremens.

Ce este delirium tremens?

Delirium tremens (,,nebunia alcoolică’’) reprezintă cea mai gravă complicație a alcoolismului. Din păcate, este o psihoză nu rară la alcoolici, care apare ca rezultat al efectului toxic al alcoolului.

Delirium tremens apare ca urmare a întreruperii bruște a consumului de alcool, în intervalul de 48 până la 96 de ore, după o perioadă constantă de consum îndelungat de cantități mari de alcool. Probabilitatea apariției deliriumului la alcoolicii cronici este estimată la 5% până la 10%. Este mai frecvent la populația mai în vârstă, deoarece aceștia deja au o structură cerebrală afectată.

Imaginea clinică a delirium tremensului constă în confuzie, dezorientare în timp și spațiu, halucinații (cum ar fi șoarecii, insectele etc.), agitație psihomotorie, teamă intensă, insomnie, deteriorarea memoriei, tremor, transpirații abundente, febră, accelerarea ritmului cardiac, tensiune arterială crescută și pupile dilatate.

În plus față de aceste simptome, există și deshidratare și dezechilibru de electroliții. Simptomele apar în serile târzii și se agravează pe parcursul nopții.

Factorii de risc pentru aparitia de delirium tremens:

Delirium është një gjendje urgjente dhe shqetësuese me një shkallë të lartë vdekshmërie. Njohja e hershme e simptomave është vendimtare, prandaj është e nevojshme të trajtohet sa më shpejt alkoolizmi, ose delirium tremens.

Trajtimi i deliriumit tremens

Tratamentul pentru delirium tremens implică administrarea parenterală de benzodiazepine și hipnotice, împreună cu rehidratare, antibiotice, polivitamine, terapie cardioprotectoare, anticoagulante și alte terapii necesare. Tratamentul se desfășoară în condiții de spital, iar cea mai adecvată îngrijire pentru alcoolism este furnizată în unitățile de terapie intensivă.

Complicațiile deliriumului tremens includ insuficiență respiratorie, oprirea respirației, pneumonie, aritmie cardiacă, infarct miocardic acut, insuficiență hepatică, insuficiență renală și epilepsie.

Pe langă tratamentul intensiv, rata mortalității pacienților cu delirium este între 5% și 15%. În prezent, cu măsurile moderne de diagnostic și tratament, aceasta este în jur de 5%. Cauzele cele mai frecvente ale decesului sunt insuficiența respiratorie și aritmia cardiacă. Pacienții deliranți sunt, de asemenea, în mare risc de a dezvolta complicații tardive ale alcoolismului cronic, cele mai frecvente fiind ciroza hepatică și leziunile cerebrale (sindromul Wernicke-Korsakoff și demența indusă de alcool).

Trajtimi nga alkoolizmi dhe rehabilitimi mjekësor në klinikën MedTiM

Dependența de alcool este o boală care reprezintă o problemă serioasă nu doar pentru pacient, ci și pentru familia și cei apropiați ai alcoolicului. Tratamentul dependenței de alcool implică o abordare holistică, cuprinzătoare, care include tratament psihologic, farmacologic și social.

Tratamentul medical pentru dependenta de alcool (dezalcoolizare) dureaza 14 zile.

Pasqyra e përmbajtjes