Tratament pentru depresie
Tratamentul depresiei este singura cale și modalitate de a rezolva această problemă psihică cea mai răspândită în zilele noastre. Conform datelor oficiale, se estimează că 5% dintre toți adulții din lume suferă de depresie, adică 5,7% dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani. În medie, 280 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie.
Depresia diferă semnificativ de schimbările obișnuite de dispoziție și reacțiile emoționale temporare la provocările zilnice ale vieții. Dacă episoadele depresive se repetă persistent, cu intensitate moderată sau severă, atunci depresia devine o problemă serioasă de sănătate care afectează modul în care persoana funcționează. Cu alte cuvinte, o persoană care suferă de depresie va avea o performanță slabă la locul de muncă, la școală și, în mod inevitabil, vor apărea probleme în relațiile familiale și de prietenie.
În cel mai rău caz, depresia poate duce chiar la sinucidere. Din păcate, statisticile sunt destul de clare în acest sens. Mai mult de 700.000 de oameni se sinucid în fiecare an, iar sinuciderea este a patra cauză principală a decesului în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani.
Prin urmare, depresia este o problemă psihică foarte serioasă care necesită ajutor specializat. Prin urmare, dacă vă întrebați „cum să scăpați de depresie”, aveți în vedere că tratamentul depresiei este singura soluție pentru acest stadiu foarte insidios.
Ce este depresia?
Întrebarea pe care o primim în fiecare zi de la familiile și prietenii îngrijorați pentru cei apropiați lor este „ce este depresia”. În general, depresia poate fi descrisă ca o boală medicală gravă și o problemă psihică care afectează negativ modul în care o persoană se comportă, gândește și percepe lucrurile din jurul său. Este vorba, deci, despre o boală sau tulburare cronică a stării de dispoziție care se caracterizează prin sentimente constante de tristețe, disperare și pierdere a interesului.
Trebuie să facem distincția între sentimentul de tristețe și depresie. Tristețea este una dintre reacțiile normale la diverse situații stresante și ajută la depășirea lucrurilor neplăcute care s-au întâmplat. O altă diferență între tristețe și depresie este intensitatea și durata acestor stări. În timp ce tristețea este o emoție pe termen scurt, depresia este constantă și intensă, afectând astfel percepția și interpretarea cognitivă și emoțională.
Persoanele depresive se simt singure, lipsite de speranță, rușinate, neînțelese și respinse de societate, cu sentimentul de a fi mai puțin valoroase sau complet lipsite de valoare. Consecința depresiei este pierderea completă a interesului pentru toate activitățile și hobby-urile care îi umpleau anterior viața și care erau sursa satisfacției și fericirii.
Se consideră că starea depresivă este legată de scăderea activității unor neurotransmițători (serotonină, noradrenalină și dopamină), care au funcție naturală antidepresivă. Un alt factor pentru apariția depresiei este secreția excesivă a hormonilor stresului, precum cortizolul. Expunerea la stresul cronic schimbă funcționarea creierului, astfel încât multe forme de depresie pot fi explicate prin acumularea efectelor dăunătoare ale stresului.
Depresia - simptome si primele semne ale depresiei
- Dispoziție depresivă;
- Scăderea sau pierderea interesului pentru activitățile pe care persoana le-a apreciat anterior;
- Pierderea dorinței sexuale;
- Schimbări în apetit;
- Pierdere involuntară în greutate sau kilograme în plus;
- Prea mult sau prea puțin somn;
- Agitație și neliniște;
- Mișcări și vorbire încetinite;
- Teamă și iritabilitate;
- Lipsa plăcerii de a trăi și apatie;
- Dureri somatice fără cauze fizice;
- Oboseală și lipsă de energie;
- Sentimente de vinovăție și lipsă de valoare;
- Probleme și dificultăți în gândire, luare a deciziilor și concentrare;
- Gânduri recurente despre moarte și sinucidere, precum și încercări de sinucidere.
Primele semne ale depresiei includ, dar nu se limiteaza la:
- Disperare, neputință, sentimentul de inutilitate și de descurajare, tristețe, sentimentul de melancolie;
- Pierderea interesului, scăderea energiei, iritabilitatea și anxietatea;
- Oboseală crescută, oboseală constantă, oboseală rapidă, dificultăți cu somnul, somn excesiv sau insomnie;
- Sentimentul că persoana nu a reușit în viață, sentimentul pierderii încrederii în sine și al respectului de sine, sentimentul de vinovăție și gânduri negative despre sine;
- Emoții pe care persoana nu le poate controla, percepția pesimistă asupra vieții;
- Tăcere, indiferență, răspunsuri scurte la întrebări;
- Pierderea apetitului sau supraalimentația;
- Gânduri despre moarte și sinucidere.
Îndrumați-vă viața pe calea corectă
Depresia clinica
Depresia clinică poate fi caracterizată ca fiind un sentiment constant de disperare și deznădejde (depresie majoră sau severă). Atunci când o persoană suferă de depresie clinică, activitățile zilnice și viața obișnuită (munca, școala, somnul, luarea meselor, socializarea cu prietenii etc.) devin foarte dificile și epuizante.
Unii oameni suferă de depresie clinică doar o singură dată în viață, în timp ce alții o pot experimenta de mai multe ori de-a lungul existenței lor. Depresia clinică, sau depresia severă, poate fi ereditară și poate fi transmisă din generație în generație. Cu toate acestea, nu este neobișnuit ca depresia clinică să afecteze și persoane care nu au acest gen ereditar, adică istorie de depresie clinică în familie.
Chiar dacă fiecare persoană se poate simți tristă din când în când, depresia clinică se manifestă printr-o stare depresivă pe parcursul întregii zile, în special dimineața. Când o persoană suferă de depresie clinică, unul dintre simptomele cele mai caracteristice este pierderea absolută a interesului pentru activitățile normale și relațiile interpersonale.
Alte simptome ale depresiei clinice includ:
- Sentimentul de tristețe și goliciune în viață;
- Izbucniri de furie, frustrare și iritabilitate din cauza unor nimicuri;
- Insomnie sau prea mult somn;
- Oboseală, lipsă de energie, chiar și sarcinile minime necesită efort suplimentar considerabil pentru persoană;
- Tulburări de apetit (scăderea apetitului și pierderea în greutate sau creșterea poftelor alimentare și creșterea în greutate);
- Anxietate, neliniște și agitație;
- Reflexe încetinite, gândire încetinită, mișcări și vorbire încetinită;
- Autoculpabilizare, sentiment de vinovăție, focalizare asupra eșecurilor anterioare;
- Probleme cu gândirea, memoria și luarea deciziilor;
- Probleme fizice inexplicabile, cum ar fi durerile de cap sau durerile de spate;
- Gânduri frecvente și repetitive despre moarte, precum și gânduri suicidale, tentativă de sinucidere sau realizarea sinuciderii.
Tratamentul pentru depresie si depresie severa
În esență, depresia severă și depresia clinică sunt termeni care se referă la același tip de afecțiune. Prin urmare, această formă de depresie împărtășește aceleași simptome ca și depresia clinică.
Nu este ușor să se precizeze și să se ofere o definiție exactă a depresiei severe. Cu toate acestea, dintr-o perspectivă generală, depresia severă este, așa cum sugerează și numele, o formă mai gravă de depresie (tulburare depresivă majoră). Ceea ce caracterizează depresia severă este starea continuă și persistentă de dispoziție proastă, sentimentul de tristețe și lipsa interesului pentru orice formă de activitate sau stimul exterior.
Depresia severă este considerată un tip de tulburare unipolară și diferă semnificativ de tulburarea depresivă bipolară. În timp ce depresia bipolară este caracterizată de schimbări ale stării de spirit și comportamentului (de la tristețe la bucurie, de la depresie la manie), depresia severă se manifestă printr-un sentiment constant și nealterat de lipsă de voință, disperare, deznădejde, descurajare, melancolie, oboseală și frustrare.
Deși există termenul „depresie severă”, trebuie menționat că acesta nu este un diagnostic formal a stării mintale a unei persoane. Conceptul de depresie severă ajută medicii să evalueze nivelul sau gradul în care simptomele depresiei severe afectează și împiedică viața de zi cu zi a individului.
Depresie severa - simptome
- Sentimente de tristețe, iritabilitate și nervozitate pentru cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi;
- Lipsa sau pierderea interesului pentru activitățile care înăinte îi aduceau bucurie persoanei;
- Pierdere bruscă în greutate sau creșterea în greutate, din cauza schimbărilor în apetit;
- Somn excesiv sau insomnie, din cauza tulburărilor de somn;
- Sentiment de neliniște și agitație;
- Oboseală neobișnuită și lipsă de energie;
- Sentiment de inutilitate și vinovăție, adesea legat de lucruri care, în circumstanțe normale, nu ar provoca astfel de emoții;
- Dificultăți de concentrare, memorare și luare a deciziilor;
- Gânduri despre moarte, auto-vătămare și sinucidere.
Depresia la femei si barbati
Înainte de perioada adolescenței, depresia este extrem de rară și riscul de îmbolnăvire este similar pentru băieți și fete. Cu toate acestea, odată cu intrarea în pubertate, riscul de depresie la fete crește dramatic – cu 50%!
Se crede că femeile sunt mai predispuse la depresie din cauza schimbărilor hormonale care au loc în viața fiecărei femei. Aceste schimbări sunt mai evidente în special în timpul pubertății, sarcinii, menopauzei, precum și după naștere sau avort. Statistica interesantă indică faptul că depresia afectează adesea femeile de succes în afaceri, femeile cunoscute (persoane VIP), precum și soțiile oamenilor de afaceri.
Simptomele depresiei la femei
- Stare constantă și persistentă de tristețe, precum și sentimentul de neliniște și goliciune;
- Pierderea interesului sau plăcerii în activitățile care înăinte aduceau satisfacție persoanei, inclusiv în ceea ce privește relațiile sexuale;
- Agitație, irascibilitate și plâns excesiv;
- Pesimism, sentiment de vinovăție, lipsă de valoare, neputință, disperare;
- Trezire timpurie dimineața, prea puțin sau prea mult somn;
- Schimbări în apetit, pierdere sau creștere în greutate;
- Lipsă de energie, sentiment de oboseală sau încetinire;
- Probleme cu concentrarea, memoria sau luarea deciziilor;
- Dureri fizice persistente, fără o cauză clară, cum ar fi dureri de cap, dureri de spate, de gât, tulburări digestive;
- Gânduri despre moarte sau suicid, sau tentative de suicid.
Depresia la barbati
Depresia la bărbați reprezintă o problemă psihică serioasă, însă majoritatea bărbaților refuză să recunoască că au o problemă sau că este necesar tratamentul pentru depresie. Depresia nu face discriminare, adică poate afecta atât bărbații, cât și femeile, însă simptomele pot varia în funcție de sex.
În loc de sentimentul de tristețe, bărbații depresivi adesea par și acționează furioși, irascibili și agresivi, ceea ce face ca familia sau prietenii să nu recunoască că persoana este, de fapt, depresivă.
Depresia afectează milioane de bărbați de toate vârstele, influențând modul în care aceștia se comportă, gândesc și simt în viața de zi cu zi. Din nefericire, depresia la bărbați este adesea ignorată, deoarece majoritatea bărbaților au dificultăți în a vorbi despre sentimentele lor. În schimb, bărbații se concentrează pe simptomele fizice care adesea însoțesc depresia masculină, cum ar fi durerile de spate, durerile de cap, problemele sexuale și problemele cu somnul. Acest lucru poate duce la faptul că depresia la bărbați nu este tratată, ceea ce poate avea consecințe grave.
Conform datelor statistice, bărbații care suferă de depresie au de patru ori mai multe șanse să își ia viața decât femeile. Depresia afectează unul din opt bărbați. Prin urmare, recunoașterea simptomelor, diagnosticarea și tratamentul depresiei la bărbați sunt de o importanță crucială pentru ca persoana să se întoarcă cât mai curând la o viață normală, sănătoasă și fericită.
În plus față de toate simptomele obișnuite ale depresiei pe care le-am menționat, există trei simptome ale depresiei la bărbați care adesea sunt trecute cu vederea: durerea fizică, furia și comportamentul lipsit de scrupule.
Depresia la copii - Cum sa scoti un copil din depresie?
Depresia nu afectează doar adulții. Dimpotrivă, această boală subtilă poate afecta și generațiile mai tinere. Prin urmare, se pune întrebarea – cum să scoți un copil din depresie? Așa cum este și în cazul adulților, singura modalitate prin care un copil poate face față acestei probleme este tratamentul pentru depresie.
Cu toate acestea, pentru ca depresia la copii să fie tratată și pentru a se pune un diagnostic corect, este necesar să recunoaștem simptomele acestei tulburări psihice la copii. În cele mai multe cazuri, aceste simptome includ:
- Tristețe sau stare de dispoziție proastă care nu trece;
- Iritabilitate sau mânie;
- Senzație de oboseală și epuizare în majoritatea timpului;
- Lipsa de interes pentru lucrurile pe care copilul le-a apreciat anterior;
Cat dureaza depresia si cum sa scapi de depresie?
Mulți oameni doresc să știe cât timp durează depresia și dacă depresia va trece de la sine, precum și cum să scape de depresie odată pentru totdeauna. Spre deosebire de tristețe, pe care am menționat-o la început, depresia este o problemă constantă, nu trecătoare. Ea constă în episoade depresive în timpul cărora simptomele durează cel puțin 2 săptămâni. Depresia poate dura câteva săptămâni, luni sau ani.
Există anumiți factori care influențează durata depresiei.
- Tristețe sau stare de dispoziție proastă care nu trece;
- Iritabilitate sau mânie;
- Senzație de oboseală și epuizare în majoritatea timpului;
- Lipsa de interes pentru lucrurile pentru care persoana obișnuia să se bucure;
Durata episoadelor depresive poate fi între 6 și 8 luni. De exemplu, episoadele depresive de iarnă durează pe durata acestui sezon, iar odată cu venirea vremii mai calde, simptomele dispar. Similar, depresia postnatală apare la scurt timp după nașterea copilului și de obicei nu durează mai mult de câteva săptămâni.
Cu toate acestea, episoadele depresive nu trebuie confundate cu depresia care poate fi cronică. De exemplu, depresia severă (depresie clinică, tulburare depresivă majoră) poate dura luni sau chiar ani, în special dacă igiena mentală este complet neglijată.
Însă, dacă vă întrebați dacă depresia este vindecabilă, răspunsul este cu siguranță DA! Prin urmare, dacă aveți îndoieli despre „ce să faci când ești deprimat”, cel mai important lucru este să nu lăși lucrurile la voia întâmplării și să aștepți ca această boală să treacă de la sine.
Vrem să subliniem încă o dată că tratamentul depresiei este singurul și cel mai sigur mod cunoscut de a scăpa de această problemă psihică chinuitoare.
Tratamentul depresiei - Tratamente medicale pentru o perioada de 14 si 21 de zile
Depresia este o stare din care persoana în cauză, de una singură, are foarte mare dificultate să iasă. Ba mai mult, practica a arătat că este imposibil. Persoanelor depresive le este extrem de greu și epuizant chiar să se ridice din pat. Adesea se izolează în propriile patru pereți, lipsiți de orice voință, dorință și motivație de a se mișca, atât fizic, cât și psihic.
Așadar, în timpul depresiei, corpul și creierul unei persoane sunt „blocate și închise”, persoana nu vede deloc rostul și sensul vieții, iar singura ieșire din această stare o văd în moarte și sinucidere. Este înfricoșător faptul că mai mult de jumătate din toate tentativele de sinucidere sunt cauzate de depresie!
Nu lăsați ca dumneavoastră sau o persoană apropiată dumneavoastră să facă parte din această statistică. Chiar dacă totul pare că este într-o întunecime deplină, adevărul este, de fapt, opusul. MedTiM, cu expertiza sa, grijă și readucerea pe drumul corect al vieții a demonstrat că DEPRESIA ESTE VINDECABILĂ pentru mai mult de mii de pacienți din întreaga lume!
Primul pas în tratamentul depresiei este stabilirea corectă a diagnosticului pe care îl obținem pe baza discuției cu pacientul. În acest fel evaluăm simptomele prezente, precum și durata și intensitatea simptomelor.
Este rar ca depresia să treacă fără ajutor psihiatric/farmacologic (antidepresive) și fără terapie psihologică atunci când sunt îndeplinite condițiile pentru aceasta. Motivul este tocmai lipsa voinței și optimismului care au dispărut la pacient și este incapabil să le readucă la un nivel normal de funcționare.
Cel mai important este ca pacientul, respectiv familia sa, să ne contacteze la timp, pentru a se efectua diagnosticul și a se stabili terapia adecvată – antidepresive, terapie psihologică sau alte forme de terapie.