Ketamina medicament este un medicament specific și anestezic utilizat atât pentru oameni, cât și în scopuri veterinare. În ultimii câțiva ani, popularitatea ketaminei a crescut brusc ca alternativă la medicamentele convenționale pentru depresie.
Dar, din păcate, nu toți folosesc ketamina pentru tratarea depresiei și ca medicament anestezic. Când este abuzată, această substanță devine ketamina drog, care poate provoca o dependență severă și care nu poate fi depășită ușor.
Chiar și atunci când o persoană dorește cu adevărat să renunțe la utilizarea ketaminei ca drog, schimbările chimice pe care ketamina drog le provoacă în creier sunt atât de intense, încât ajutorul specializat în procesul de dezintoxicare de la ketamină este necesar.
Ketamina ca medicament și contextul acestei substanțe
Înainte de a analiza mai detaliat ce este ketamina și cum acționează ca medicament pentru depresie, respectiv ce efecte are ketamina, este necesar să înțelegem contextul acestei substanțe.
Ketamina medicament este un anestezic disociativ care a fost aprobat de FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite) pentru utilizare în anul 1970. Deși a fost aprobat pentru uz medical la acea vreme, ketamina a fost sintetizată pentru prima dată în anul 1962. Ea a fost descoperită de doctorul Kalvin L. Stevens. De-a lungul istoriei sale de utilizare, ketamina a avut mai multe scopuri medicale.
Ketamina medicament a fost utilizată pentru prima dată pe prizonieri voluntari în 1964. Efectele ketaminei au fost descrise de către aceștia „ca și cum ar pluti în spațiu” și „fără senzație în membre”. Atunci s-a constatat că ketamina avea proprietăți analgezice și anestezice foarte asemănătoare cu cele ale fenciclidinei (PCP, un alt anestezic cu proprietăți psihoactive). Comparativ cu PCP, ketamina a avut mult mai puține efecte secundare nedorite.
Totuși, unul dintre principalele efecte secundare ale ketaminei a fost efectul său halucinogen. Din cauza potențialului de abuz (atunci când ketamina medicament devine ketamina drog) și a proprietăților psihedelice, utilizarea ketaminei în scopuri medicale a scăzut. De fapt, în anii ’80, ketamina a devenit una dintre cele mai populare droguri de pe stradă (denumită „Special K” sau „Super K”).
Prin urmare, în 1999, ketamina a devenit o substanță controlată de categoria a treia. Acest lucru înseamnă în esență că ketamina este un drog și poate provoca o dependență severă dacă este abuzată. Cu toate acestea, acest lucru nu a însemnat că utilizarea medicală a ketaminei a dispărut.
Astăzi, ketamina este utilizată ca anestezic pentru proceduri chirurgicale. Reputația acestei substanțe a crescut brusc atunci când s-a descoperit că ketamina poate fi utilizată și în tratamentul depresiei și al altor afecțiuni ale sănătății mintale. Acest lucru este deosebit de relevant pentru persoanele pentru care antidepresivele clasice nu au efect.
Anestezic, medicament împotriva depresiei sau drog? - Ce este ketamina?
Acum, când avem o scurtă privire asupra istoriei și contextului acestui medicament, se pune întrebarea – ce este ketamina?
Ketamina medicament face parte din clasa de medicamente numite anestezice disociative. Așadar, ketamina este un anestezic cu acțiune de scurtă durată și, ca atare, este inclusă în grupa medicamentelor halucinogene. Alte medicamente care fac parte din aceeași clasă sunt oxidul de azot (gazul râsului), dextrometorfanul (DXM) și fenciclidina menționată anterior (PCP – praful de înger).
Dacă vă întrebați ce este ketamina, trebuie să știți că aceasta este utilizată de zeci de ani în proceduri chirurgicale. Mai precis, ketamina este folosită frecvent în proceduri anestezice – atât la oameni, cât și la animale. De asemenea, este cunoscut faptul că ketamina a fost utilizată pe scară largă în scopuri anestezice în timpul războiului din Vietnam.
Prin urmare, ketamina medicament este folosită ca anestezic sau sedativ în proceduri medicale specifice. Având în vedere că ketamina are un efect de scurtă durată (aproximativ 30 de minute), aceasta este utilizată în cazuri de urgență și proceduri de scurtă durată. Ca atare, ketamina este folosită pentru inducerea anesteziei, dar și pentru menținerea acestei stări.
Un fapt interesant este că pacienții care au primit ketamină ca anestezie au raportat că se simt mult mai bine în prima zi după intervenția chirurgicală comparativ cu cei care au primit alte substanțe anestezice.
Pe lângă toate acestea, ketamina este adesea utilizată și pentru tratamentul durerilor acute și cronice. Mai mult, așa cum am menționat, cu aproximativ zece ani în urmă, ketamina a început să fie folosită pentru tratarea depresiei rezistente la tratament, dar și a altor probleme de sănătate mintală. Acestea includ gânduri suicidare, anxietatea, tulburarea obsesiv-compulsivă și altele.
De aceea, ketaminei i se spune adesea „medicamentul magic împotriva depresiei”. Acest lucru se datorează faptului că s-a demonstrat că ketamina influențează favorabil dezechilibrul neurotransmițătorilor GABA și glutamat.
Ketamina medicament sau ketamina drog – Explicații detaliate ale acestei substanțe
Am văzut că ketamina medicament are utilizări medicale justificate (proprietăți anestezice, sedative și utilizarea ketaminei pentru tratamentul depresiei). Totuși, datorită efectelor sale euforice și halucinogene, despre care vom vorbi mai detaliat mai târziu, această substanță este adesea abuzată în mod recreativ. În acest caz, medicamentul devine ketamina drog, care este deosebit de populară pe scena cluburilor printre tineri.
Când vine vorba de ketamina drog, unele dintre denumirile stradale pentru ketamina sunt:
- Special „K”
- Kit Ket
- Ket Valium
- Doroti
- Vitamin „K”
- Jet
Ketamina medicament, după cum am spus, este un anestezic disociativ. Aceasta înseamnă că produce anumite efecte sedative care fac ca persoana să se simtă ca și cum ar fi în afara propriului corp (disociere). De asemenea, ketamina drog distorsionează sau deformează percepția vederii și auzului (halucinații). Mai mult, ketamina drog poate îngreuna mișcarea.
La doze extrem de mari, dependenții de această substanță au spus că trăiesc „o experiență aproape de moarte”. Alți oameni au afirmat că trăiesc un sentiment de beatitudine completă și euforie când sunt pe ketamină.
Ca medicament, ketamina poate fi folosită uneori și pentru calmarea copiilor care au avut reacții adverse la alte medicamente anestezice, dar și în tratamentele pentru arsuri sau terapii prin radiații. De asemenea, ketamina medicament, datorită acțiunii sale pe termen scurt, este utilizată în situații în care sedarea este necesară, dar nu ar fi recomandat să se folosească anestezice mai puternice.
Având în vedere că ketamina este o substanță controlată de categoria III, acest lucru înseamnă că ketamina drog intră în aceeași clasă de substanțe ca și codeina și steroizii anabolizanți. Cu alte cuvinte, ketamina drog poate provoca dependențe psihice și fizice puternice și intense. Toleranța la ketamina se dezvoltă rapid, ceea ce înseamnă că persoana trebuie să crească continuu doza pentru a experimenta efectele dorite.
Narcotic ilegal, incolor și inodor – Ketamin drog pentru viol
Ketamina drog are proprietăți adictive foarte puternice. În acest sens, renunțarea la ketamină poate fi un proces anevoios, dureros și foarte neplăcut fără ajutorul adecvat din partea unui specialist. Datorită efectelor sale disociative și halucinogene, precum și accesibilității sale facile, ketamina drog a devenit extrem de populară.
De asemenea, utilizarea ketaminei fără prescripție medicală este ilegală.
Se spune adesea că este „drog pentru violuri”. Ca atare, ketamina medicament este o substanță ilegală, incoloră și inodoră. Statisticile arată că un număr mare de delincvenți sexuali au folosit ketamina medicament pentru a intoxica și imobiliza victimele. Acest lucru se face de obicei prin adăugarea ketaminei drog în băuturi, iar datorită absenței mirosului și culorii, nu se poate observa că a fost adăugată.
Este interesant și faptul că ketamina medicament (sau, în acest context, ketamina drog) provoacă și pierderi de memorie pe termen scurt, adică amnezie. Din acest motiv, victimele infractorilor sexuali adesea nu își pot aminti că au fost violate sau că a avut loc un atac sexual asupra lor.
Ketamina medicament este produsă sub formă de lichid, care poate fi injectat. De asemenea, poate fi găsită sub formă de pulbere fină albă sau pulbere albă murdară. Aceasta este utilizată prin inhalare sau dizolvare în apă. Pulberea de ketamină este adesea înfășurată în hârtie, similar cu un joint de marijuana, și este fumată astfel. În plus, ketamina medicament poate fi produsă și sub formă de tablete sau pastile, când este utilizată oral (prin înghițire).
Este important de reținut că ketamina medicament în Serbia este înregistrată de Agenția pentru Medicamente și Produse Medicale exclusiv ca medicament utilizat pentru animale (de obicei cai și bovine).
De ce se consideră că ketamina este un tratament pentru depresie?
Ketamina este un medicament pentru depresie?
Depresia este cea mai răspândită boală mintală a zilelor noastre, lăsând persoana într-o stare de disperare, neajutorare, cu un sentiment de „înfrângere în viață” și izolare. Deși antidepresivele, precum Zoloft sau Seroxat, pot ajuta în aceste cazuri, uneori nici aceste substanțe nu pot fi de folos persoanelor cu depresie. S-a ajuns la concluzia că, în aceste cazuri (depresia rezistentă la tratament), se poate folosi un medicament pentru depresie, ketamina.
Încă din anii ’90, s-a studiat dacă ketamina este sau nu un medicament pentru depresie. Cu alte cuvinte, oamenii de știință au început încă atunci să cerceteze dacă ketamina poate fi utilizată pentru tratarea depresiei. Totuși, există încă unele neclarități științifice și mistere în legătură cu modul exact în care ketamina, ca medicament pentru depresie, ajută.
Astfel, nu este pe deplin cunoscut cum acționează medicamentul ketamina pentru depresie și de ce este eficient în tratamentul tulburărilor depresive. De asemenea, nu este clar de ce persoanele care nu au avut succes cu antidepresivele clasice, obțin rezultate mai bune cu ketamina.
Cum acționează medicamentul ketamina pentru depresie?
Totuși, oamenii de știință sunt de acord că ketamina pentru tratamentul depresiei stimulează o substanță chimică numită glutamat. Ceea ce se întâmplă este că medicamentul ketamina se leagă de receptorul NMDA (N-metil-D-aspartat) al glutamatului, provocând o creștere a conexiunilor neuronale în creier. Rezultatul acestui proces este îmbunătățirea capacității persoanei de a gândi la rezultate și gânduri pozitive.
Se pare că medicamentul ketamina crește numărul neurotransmițătorilor glutamat între neuronii NMDA, creând conexiuni cu alți receptori cunoscuți sub denumirea de receptori α-amino-3-hidroxi-5-metil-4-izoxazolpropionsic (AMPA). Se crede că blocarea NMDA și activarea receptorilor AMPA prin producerea de glutamat eliberează molecule separate. Aceste molecule ajută neuronii să comunice între ei prin noi căi nervoase.
Se consideră că acest proces, cunoscut sub numele de sinaptogeneză, influențează modelele de gândire, percepția și starea de bine.
Inițial, se considera că cauza depresiei era cantitatea limitată de serotonină (substanța chimică asociată cu starea de bine). Deși acest lucru este parțial adevărat, s-a demonstrat că depresia este mult mai complexă decât deficitul unei singure substanțe chimice. Medicamentul pentru depresie ketamina, sau substanțele sale, ajută de asemenea la reducerea proceselor inflamatorii, ceea ce ajută ulterior corpul să regleze nivelul hormonilor.

Ketamina pentru tratamentul depresiei poate provoca dependență, dar și moarte!
Unul dintre cele mai mari motive pentru care se folosește ketamina pentru tratamentul depresiei este efectul său rapid. Într-adevăr, multe antidepresive au nevoie de mult timp, chiar și mai multe luni, pentru a începe să își facă efectul. La persoanele la care depresia cauzează gânduri și idei suicidare, câteva luni sunt mult prea mult.
De asemenea, să menționăm că celebrul actor american Matthew Perry, cel mai cunoscut pentru rolul său ca Chandler în serialul „Friends”, a decedat din cauza abuzului și efectului acut al ketaminei. Acesta este raportul oficial toxicologic al biroului medical din Los Angeles. Acest detaliu arată că ketamina pentru tratamentul depresiei poate deveni ușor un drogă de ketamină, care poate duce persoana chiar la moarte.
Medicamentul ketamina pentru depresie acționează aproape instantaneu. De asemenea, s-a demonstrat că medicamentul ketamina poate atenua simptomele acestei boli atunci când persoana nu prezintă niciun semn de îmbunătățire de la alte medicamente. Totuși, medicamentul ketamina nu este recomandat pacienților cu anumite afecțiuni psihiatrice.
Prin urmare, atunci când se folosește ketamina pentru tratamentul depresiei, acest lucru se face doar în cazurile în care pacientul nu a observat îmbunătățiri de la utilizarea antidepresivelor tradiționale.
În mod normal, atunci când medicamentul ketamina pentru depresie este utilizat în acest scop, se administrează sub formă de așa-numita esketamină. Și atunci există un risc mare de abuz și dependență de ketamină, gânduri și comportamente suicidare.
Ketamina medicament și cum acționează?
Se pune întrebarea în ce constă efectul ketaminei, adică cum acționează ketamina?
Am văzut că ketamina este un medicament anestezic disociativ, utilizat atât la oameni, cât și la animale. De asemenea, am observat că, pe lângă utilizarea sa în scopuri anestezice și sedative, ketamina este folosită și în tratamentele pentru depresie, anxietate și alte afecțiuni ale sănătății mintale. Să nu uităm că ketamina poate fi folosită și pentru tratarea durerilor acute și cronice moderate, deși aceasta nu este utilizarea sa principală.
Atunci când este utilizată ca anestezic, datorită acțiunii sale rapide, medicamentul ketamina acționează foarte rapid, aproape instantaneu (în câteva secunde). Efectul ketaminei este foarte scurt – aproximativ 30 de minute. Acesta este motivul pentru care ketamina este un anestezic adecvat pentru intervențiile medicale urgente și de scurtă durată.
Desigur, dacă vă întrebați cum acționează ketamina, trebuie spus că efectul ketaminei este individual, adică depinde de fiecare persoană în parte. De asemenea, efectul ketaminei variază în funcție de doza administrată. De exemplu, dozele mici de ketamină provoacă efecte sedative și anestezice. Pe de altă parte, dozele mari de ketamină pot provoca efecte adverse și efecte disociative (sentimentul de separare de propriul corp și de mediul înconjurător).
De asemenea, efectele halucinogene și psihoactive ale ketaminei pot dura între 15 minute și câteva ore. Acest lucru depinde de mai mulți factori, cum ar fi doza administrată, metoda de administrare a ketaminei (injectabil, oral, prin inhalare sau fumat).
Când vorbim despre medicamentul ketamina și efectele sale, toate efectele pot fi împărțite în trei categorii: efecte fizice, mintale și întârziate ale ketaminei.
1. Efectele ketaminei și efectele sale fizice
- Sedare;
- Amețeală;
- Lipsa de coordonare sau dificultăți în coordonarea musculară (ataxie);
- Vorba neclară sau dificultăți în vorbire (disartrie);
- Pierdere de conștiență;
- Lipsa de răspuns la stimuli;
- Respirație periculos de încetinită;
- Probleme cardiovasculare, cum ar fi tensiune arterială ridicată, bătăi rapide ale inimii, palpitații, ritm cardiac neregulat, dureri în piept;
- Greață și vărsături;
- Probleme ale tractului urinar inferior;
- Rigiditate și încleștare a mușchilor.
2. Efectele ketaminei și efectele sale psihice
- Scăderea atenției, concentrării și focusului;
- Pierderea memoriei și amnezie;
- Halucinații, stări asemănătoare viselor;
- Confuzie, dezorientare;
- Paranoia;
- Neliniște;
- Anxietate.
Cum acționează ketamina asupra psihicului? Atunci când o persoană se află sub efectul ketaminei, aceasta poate fi mai puțin conștientă de mediul înconjurător și de posibilele pericole. De aceea, efectul ketaminei poate fi astfel încât să pună persoana în pericol de răni fizice, atacuri sexuale menționate, dar și de rezultate fatale.
Un studiu a arătat că doi utilizatori de ketamină au suferit moartea accidentală – unul din cauza înecului în cadă, iar celălalt din cauza hipotermiei.
3. Efectul întârziat al ketaminei
Medicamentul ketamina poate avea și anumite efecte amânate. Acestea sunt efecte care nu apar imediat după administrarea medicamentului. Mai precis, aceste efecte ale ketaminei se manifestă mai târziu, motiv pentru care sunt denumite efecte amânate ale ketaminei.
Acestea includ următoarele efecte:
- Durere la vezică și ulcere;
- Probleme cu rinichii;
- Durere cronică la stomac;
- Depresie;
- Găuri pe termen lung în memorie.
Îndrumați-vă viața pe calea corectă
Contactați-ne și programați o întâlnire cu medicii noștri
Când ketamina medicament devine ketamina drog…
De ce se spune adesea că medicamentul ketamina este și un drog ketamină?
Pe de o parte, ketamina are un potențial adictiv semnificativ, ceea ce înseamnă că poate provoca dependență (în special psihică, dar și fizică). Pe de altă parte, medicamentul ketamina este adesea abuzat datorită efectelor sale halucinogene, adică pentru ca persoana să experimenteze o senzație de euforie „high”. Când este utilizat fără prescripție medicală, fără supraveghere medicală și în scopuri recreative, medicamentul ketamina devine un drog.
Astfel, drogul ketamina este o substanță halucinogenă disociativă de calmare care provoacă o senzație puternică de relaxare și destindere. Așa cum am menționat, efectul ketaminei este scurt și de obicei durează aproximativ 30 de minute, dar nu mai mult de o oră.
Când drogul ketamina este utilizat în doze mari (mai ales prin injectare), această substanță poate provoca un efect cunoscut sub denumirea de „K-hole”. Atunci, persoana experimentează ceea ce descrie ca o „experiență de moarte apropiată” sau un „sentiment de a fi în afara propriului corp”. Cu alte cuvinte, atunci când drogul ketamina este consumat în cantități mari, persoana se poate simți complet separată de realitate. Drogul ketamina poate face ca persoana să se simtă rigidă, ceea ce poate duce la răni grave, accidente și chiar moarte.
Datorită naturii imprevizibile a ketaminei, este greu pentru persoană să aprecieze cât este prea mult. Uneori poate apărea o supradoză după o doză mică de ketamină. Acest lucru se aplică în mod special în cazul în care drogul ketamina este combinat cu alte substanțe sau alcool. De fapt, un număr mare de cazuri de supradoză apar atunci când persoana încearcă să atingă starea de „K-hole”.
Fiind un anestezic, persoana care abuzează de ketamină poate pierde complet mobilitatea. Aceasta este o stare deosebit de periculoasă, deoarece persoana nu poate solicita ajutor în această situație. Insuficiența respiratorie este principala cauză de deces din cauza supradozei de ketamină.
Drogul ketamina și semnele abuzului acestei substanțe
Drogul ketamina face parte din grupul halucinogenelor. Asta înseamnă că, atunci când este abuzat, medicamentul ketamina are proprietăți halucinogene puternice, care pot provoca rezultate foarte imprevizibile.
Medicamentul ketamina afectează oamenii într-un mod foarte diferit și nu există o metodă sigură de a ști ce doză poate fi fatală pentru o persoană. Abuzul de ketamină duce la dependență fizică și psihologică. În timp, persoana dezvoltă o toleranță, ceea ce înseamnă că trebuie să ia doze mai mari de ketamină pentru a obține aceleași efecte.
Iată câteva semne care indică faptul că o persoană abuzează de medicamentul ketamina:
- Roșeața pielii;
- Percepția distorsionată a timpului, mișcării, culorilor, sunetelor și a propriei persoane (persoana se simte separată de propriul corp și mediu);
- Persoana aproape că nu simte durerea;
- Vorba neclară;
- Depresie;
- Mișcări rapide ale ochilor;
- Insomnie;
- Iritabilitate;
- Confuzie;
- Neliniște;
- Pierdere de coordonare;
- Creșterea ritmului cardiac;
- Amnezie și pierderea memoriei;
- Tensiune arterială crescută;
- Rigiditate musculară și imobilizare;
- Probleme respiratorii;
- Flashbackuri și halucinații;
- Paranoia;
- Dificultăți cognitive pe termen lung.
Efectele fizice ale ketaminei, chiar și atunci când drogul ketamina este luat în doze mici pe o perioadă scurtă de timp, pot dura până la 24 de ore după ultima doză.
Printre altele, semnele de abuz al ketaminei în acest caz includ:
- Pierderea coordonării;
- Cădere și nesiguranță;
- Slăbiciune și rigiditate musculară.

Ketamina medicament – În ce constă efectele ketaminei ca drog?
Care sunt efectele drogului ketamină? Mai exact, care sunt consecințele abuzului de ketamină?
Persoanele care suferă de tulburări legate de utilizarea ketaminei nu o consideră o substanță anestezică, ci un agent halucinogen.
Spre deosebire de majoritatea altor anestezicelor, drogul ketamina nu deprimă, adică nu încetinește sistemul circulator. Dimpotrivă, îl poate stimula. Când este utilizată ca medicament ketamina, sub supravegherea specialiștilor medicali, această substanță este considerată relativ sigură.
Doze mici de ketamină sunt uneori administrate pentru a calma durerea postoperatorie. De exemplu, medicamentul ketamina poate fi folosit pentru a reduce doza de morfină administrată pacienților, dar și ca ajutor pentru greață și vărsături după operație. Însă, chiar și în aceste cazuri, există riscul de efecte adverse ale ketaminei. Printre acestea se numără schimbările ritmului cardiac sau ale tensiunii arteriale, problemele gastrointestinale, vărsăturile, modificările vederii, mișcările involuntare ale ochilor și altele.
Atunci când este folosit ca anestezic, medicamentul ketamina poate provoca halucinații și delirium după ce pacienții se trezesc. Totuși, majoritatea efectelor adverse periculoase ale ketaminei sunt asociate cu abuzul recreativ al acestei substanțe.
În acest sens, efectele drogului ketamina pot fi pe termen scurt și pe termen lung.
Efectele pe termen scurt ale ketaminei ca drog
Efectele pe termen scurt ale drogului ketamina se pot simți în decurs de câteva minute de la utilizare. Amplitudinea acestor efecte poate fi oarecum imprevizibilă. De asemenea, aceste efecte pot varia în funcție de gravitatea, intensitatea și gradul lor, în funcție de doza de ketamină administrată.
Efectele acute ale drogului ketamina pot dura câteva ore, dar s-a observat în practică că aceste efecte pot persista chiar și câteva zile.
Efectele pe termen scurt ale drogului ketamina pot include:
- Dezorientare, confuzie sau pierderea coordonării motorii;
- Amețeală, greață sau vărsături;
- Agitație;
- Tensiune arterială crescută;
- Presiune în ochi și în creier;
- Ritm cardiac crescut și temperatură corporală ridicată;
- Schimbări în percepțiile senzoriale, incluzând halucinații vizuale sau auditive;
- Sentimentul de separare de sine și de mediul înconjurător (disociere);
- Probleme cu atenția, învățarea, concentrarea și focalizarea;
- Sedare;
- Daune ale funcțiilor motorii;
- Confuzie și dezorientare;
- Probleme cu vorbirea și mișcarea;
- Probleme respiratorii;
- Pierderea cunoștinței;
- Pierderea memoriei;
- Psihoze;
- Încetinirea periculoasă a respirației, care poate duce la moarte.
Uneori, drogul ketamina este utilizat în combinație cu alte substanțe, cum ar fi MDMA, amfetamine, metamfetamine sau cocaină. Poate fi foarte periculos să folosești ketamină împreună cu alte substanțe. De exemplu, utilizarea ketaminei împreună cu alcoolul sau cu alți depresivi ai sistemului nervos central (SNC) poate duce la depresie respiratorie severă și moarte.
Atunci când se utilizează în mod recreativ, adică atunci când este abuzat, oamenii o fac pentru a experimenta o stare de euforie și relaxare. Mai exact, aceștia doresc să trăiască sentimentul care face ca drogul ketamina să fie cunoscut – senzația de plutire dincolo de corp. Când se folosesc doze mari, o persoană poate experimenta halucinații înfricoșătoare.
Efectele pe termen lung ale ketaminei ca drog
Atunci când ketamina este abuzată cronic și continuu, pot apărea efecte pe termen lung ale drogului ketamina. În primul rând, aceste efecte includ dependența psihologică și fizică de ketamină.
Cercetările au arătat, de asemenea, că efectele secundare pe termen lung ale drogului ketamina pot duce la probleme de recunoaștere și bunăstare psihologică. S-a demonstrat că memoria pe termen scurt și vizuală scade la persoanele care consumă frecvent ketamina.
Efectele secundare pe termen lung ale ketaminei includ probleme cu vezica urinară și rinichii. De asemenea, riscul de depresie și tulburări psihice este ridicat. Astfel, drogul ketamina poate duce, în cele din urmă, la tulburări mintale grave (atacuri psihotice), dar și la complicații ale vezicii urinare, cum ar fi cistita ulceroasă.
Este interesant de menționat că, deși ketamina este uneori utilizată pentru tratarea depresiei, abuzul său pe termen lung poate duce chiar la depresie. În cazul consumului cronic al acestei substanțe, persoana va dezvolta, de asemenea, toleranță la ketamină. Când un dependent de ketamină încetează brusc să o utilizeze, va experimenta o stare de abstinență. Unele dintre simptomele acestei stări includ anxietatea, depresia, insomnie, somnolență, o dorință excesivă de ketamină și flashback-uri.
Abuzul pe termen lung al ketaminei aduce cu sine anumite riscuri neurologice, respectiv schimbări în structura și funcționarea creierului. De exemplu, efectele pe termen lung ale drogului ketamina includ deteriorarea memoriei, modificări cognitive și emoționale care predispun o persoană la dependența de alte substanțe.
Alte efecte pe termen lung ale drogului ketamina includ ulcere, anxietate, depresie respiratorie, dureri de stomac, anomalii ale ritmului cardiac și altele.
Ce înseamnă „a coborî de pe ketamină”?
Starea cunoscută sub denumirea de „coborârea de pe ketamină” nu este același lucru cu renunțarea de la ketamină în cazul dependenței.
Chiar și după utilizarea ketaminei pentru o perioadă scurtă de timp, există o probabilitate mare ca persoana să experimenteze ceea ce se numește „coborârea” sau „coborârea de pe ketamină”. Este vorba despre o stare echivalentă cu mahmureala, doar că mult mai intensă și care poate fi extrem de periculoasă.
Având în vedere că ketamina este un medicament conceput ca anestezic și sedativ, există o probabilitate mare ca persoana să experimenteze confuzie intensă și delir atunci când efectul „high” dispare. Prin urmare, „coborârea de pe ketamină” reprezintă starea psihofizică a persoanei după ce efectul ketaminei încetează.
În această stare, persoana poate experimenta, de asemenea, slăbiciune musculară, anxietate, un sentiment de disperare și neputință. De asemenea, persoana poate avea amorțeală, vedere afectată și confuzie severă care adesea duce la comportament agresiv, amnezie și delir. Probabilitatea ca aceste simptome să apară este mai mare în cazul dozelor mai mari de ketamină.
Totodată, aceste simptome pot apărea frecvent în urma utilizării repetate și continue a ketaminei pe o perioadă lungă de timp sau atunci când ketamina este combinată cu alcool sau alte medicamente. În acest din urmă caz, există un risc mare de supradozaj.
Ketamina medicament și dependența de ketamină
Fără nicio îndoială, ketamina ca medicament pentru depresie poate duce la o dependență severă. Cu siguranță, riscul de dependență este minim atunci când ketamina este utilizată conform prescripției medicale și sub supravegherea unui medic. Totuși, atunci când ketamina este abuzată, mai ales pe o perioadă lungă de timp, este doar o chestiune de timp până când va apărea dependența.
Utilizarea cronică a ketaminei poate duce la dependență fizică și o stare de sevraj. Totuși, în cazul ketaminei ca medicament, dependența psihologică este mult mai pronunțată. Pofta pentru ketamină îi determină pe dependenți să consume doze din ce în ce mai mari, în încercarea de a experimenta o stare de euforie.
Atunci când o persoană abuzează de ketamină, este dificil pentru aceasta să știe exact ce doză a luat. Aceasta reprezintă un mare pericol pentru sănătate, dar și pentru viață. Deși supradozele de ketamină sunt rare, există totuși un risc semnificativ de intoxicare cu această substanță. Supradozajul cu ketamină presupune fie administrarea unor doze extrem de mari, fie combinarea ketaminei cu alcool sau alte medicamente.
Am văzut că, pe lângă dependență, efectele drogului ketamină nu sunt deloc ușoare. În timpul abuzului de ketamină, oamenii pot întâmpina dificultăți în respirație, pot să cadă în inconștiență sau pot suferi atacuri. Pierderea controlului muscular și disocierea duc la un risc ridicat de vătămare sau accident. Mulți oameni se rănesc în timp ce folosesc drogul, fără să își dea seama.
Care sunt semnele și simptomele dependenței de ketamină?
Dacă dumneavoastră sau o persoană dragă abuzează de ketamină și este dependentă de această substanță, există semne care vă pot ajuta să identificați această stare.
Simptomele dependenței de ketamină pot include:
- Administrarea unor doze tot mai mari de ketamină sau prelungirea utilizării acesteia pe o perioadă mai lungă decât era prevăzut.
- Dorința persistentă sau eforturile ineficace de a reduce utilizarea ketaminei.
- Timp îndelungat petrecut încercând să obțină, să folosească și să se recupereze de efectele ketaminei.
- Pofta puternică sau dorința de a folosi ketamină (dependență psihologică).
- Nerealizarea responsabilităților de la serviciu, acasă sau la școală, ca urmare a utilizării ketaminei.
- Continuarea utilizării ketaminei, în ciuda tuturor consecințelor negative asupra sănătății fizice și psihice.
- Pierderea interesului pentru activitățile și hobby-urile care înainte de abuzul de ketamină o făceau pe persoană fericită.
- Utilizarea repetată a ketaminei în situații periculoase (de exemplu, manipularea mașinilor, conducerea unui vehicul).
- Continuarea utilizării ketaminei, chiar dacă aceasta provoacă probleme în relațiile interpersonale.
- Dezvoltarea toleranței la ketamină (adică necesitatea de a consuma cantități semnificativ mai mari de ketamină sau de a o lua mai frecvent pentru a obține efectul dorit).
- Starea de sevraj în urma întreruperii bruște și complete a consumului de ketamină.
Ketamina medicament – Dezintoxicare și starea de abstinență
Abuzul de ketamină poate duce foarte rapid la dependență psihologică de acest medicament. Deși există păreri opuse privind dezvoltarea dependenței fizice, este un fapt că o persoană poate dezvolta toleranță la ketamină.
Pe măsură ce toleranța la ketamină crește, dozele mai mari și utilizarea mai frecventă duc la dependență. Când dependentul întrerupe brusc utilizarea ketaminei, apar simptomele de sevraj. Mai exact, are loc o stare de sevraj.
De ce apare această stare și de ce apar simptomele de sevraj de la ketamină? Răspunsul este că ketamina a modificat receptorii opioizi din creier. Simptomele psihologice de sevraj, adică de retragere, pot fi periculoase. Cel mai periculos poate fi depresia intensă, care poate crește riscul de suicid.
Simptomele de sevraj de la ketamină
Simptomele de sevraj de la ketamină sunt în principal de natură psihologică. Acest lucru este logic, având în vedere că dependența de ketamină este, în primul rând, de natură psihologică. Unii dependenți cronici au raportat că au și simptome fizice de sevraj.
Cele mai frecvente simptome ale stării de sevraj din cauza întreruperii utilizării ketaminei sunt:
- Agitație;
- Confuzie;
- Psihoze, inclusiv halucinații și idei delirante;
- Pierderea abilităților motorii;
- Furie și agresivitate;
- Poftă intensă și insurmontabilă pentru ketamină;
- Greață;
- Scăderea funcțiilor respiratorii și cardiace;
- Ritm cardiac accelerat și respirație rapidă;
- Insomnie;
- Tremurături și frisoane;
- Pierderea auzului;
- Oboseală;
- Paranoia;
- Deteriorări cognitive;
- Tulburări emoționale.
Multe dintre cele mai periculoase simptome de sevraj de la ketamină sunt legate de ritmul cardiac și tensiunea arterială. Ketamina influențează ritmul cardiac și tensiunea arterială atunci când este utilizată, stimulându-le și accelerându-le. Când o persoană folosește ketamină pe termen lung și oprește brusc utilizarea acesteia, corpul va încerca să compenseze absența substanței.
Fluctuațiile ritmului cardiac și ale tensiunii arteriale pot fi extrem de periculoase. De aceea, este necesar ca procesul de dezintoxicare de la ketamină să fie realizat într-un mediu profesional, specializat și medical.
În timpul stării de sevraj, persoana poate deveni semnificativ mai instabilă din punct de vedere emoțional. Această instabilitate se poate manifesta prin erupții bruște de furie, agresivitate, iritabilitate și altele. De aceea, este uneori necesar ca persoana, adică dependentul, să fie izolată, pentru a proteja persoanele din jurul său.
De aceea, dorim să subliniem încă o dată că singura soluție sigură pentru dezintoxicarea de ketamină este detoxifierea profesională într-o clinică de tratare a dependenței de droguri, sub controlul și supravegherea personalului specializat.
Ketamina medicament și durata procesului de dezintoxicare
Starea de sevraj de la ketamină poate dura între 72 de ore și câteva săptămâni. Deși, în general, acest proces nu este periculos pentru viață, poate fi destul de neplăcut. Primele simptome de sevraj apar de obicei între 24 și 72 de ore după ultima utilizare a ketaminei.
Cât va dura această stare? Acest lucru depinde de doza de ketamină, nivelul de toleranță, cât timp a utilizat persoana ketamina, dacă a consumat alte substanțe și de starea generală de sănătate a persoanei.
Iată cum arată, în medie, schema temporală a sevrajului de la ketamină.
Ziua 1-3
În primele trei zile de la ultima utilizare, persoana poate experimenta următoarele simptome:
- Tremur
- Oboseală
- Insomnie
- Furie
- Depresie
- Halucinații
- Gânduri bizare și delirante (psihoze)
- Tremurături
- Vedere dublă
- Greață
- Respirație accelerată
- Pierderea auzului
Ziua 4-14
În perioada de până la două săptămâni de la ultima doză, apar simptome psihologice intense, cum ar fi: depresie, anxietate și dorința intensă de a consuma ketamină.
Ziua 15-28
După a 15-a zi, majoritatea simptomelor de sevraj dispar și starea persoanei se stabilizează. Totuși, unele probleme psihologice pot persista. În special, este posibil ca depresia și anxietatea să continue să fie prezente.
Cum poți renunța la ketamină pentru totdeauna?
Am văzut ce este ketamina, care sunt efectele sale, că este un anestetic disociativ, dar și că poate fi utilizat ca medicament împotriva depresiei. De asemenea, am observat că medicamentul ketamină are un potențial semnificativ de abuz, din cauza efectelor sale halucinogene, și poate cauza o dependență severă.
Este imposibil să depășești dependența de ketamină pe cont propriu, în condiții casnice. Pe de o parte, riscul de recidivă este atunci la maxim. Pe de altă parte, dorind să depășească simptomele periculoase și neplăcute ale crizei de abstinență, persoana poate lua o doză înfricoșător de mare de ketamină. Comportamentul de acest tip poate duce la moarte instantanee.
Singura soluție sigură pentru a ajuta o persoană să renunțe definitiv la abuzul de ketamină și la dependența fizică este prin dezintoxicare medicală. Totodată, doar terapia psihologică specializată și lucrul cu psihologi pot ajuta dependentul să depășească și dependența psihologică prioritară de ketamină.
Nu lăsați ca medicamentul ketamină să controleze viața dumneavoastră sau viața unei persoane dragi! Clinica MedTiM vă va ajuta să faceți ca dependența și abuzul de ketamină să devină istorie!

MedTim – Este timpul ca ketamina medicament și abuzul acesteia să devină istorie!
Clinica MedTim este un spital modern și specializat în tratamentul tulburărilor de utilizare și dependenței de orice substanță – inclusiv medicamentul ketamină! În spitalul nostru lucrează o echipă de experți de renume mondial, cu experiență de decenii în tratamentul dependenților din toate colțurile lumii.
Focusul nostru este exclusiv pe nevoile pacienților. Cu terapie personalizată, tratamente inovative și echipamente medicale conform celor mai recente standarde mondiale și europene, garantăm fiecărui pacient îngrijire și atenție maximă.
Tratamentul dependenței de ketamină la clinica MedTim
Tratamentul dependenței și tulburărilor de utilizare a ketaminei în spitalul MedTim include o combinație de terapie medicamentoasă (dezintoxicare) și psihoterapie.
După diagnosticul inițial, testele și analizele necesare, experții noștri efectuează o dezintoxicare complet nedureroasă și sigură de ketamină. Astfel, pacientul, cu tratament farmacologic adecvat, nu va simți niciun simptom neplăcut al crizei de abstinență. În timpul tratamentului de dezintoxicare, organismul pacientului se curăță de toate urmele toxice de ketamină. Imunitatea, starea de spirit și somnul pacientului se îmbunătățesc semnificativ.
După finalizarea programului de dezintoxicare, urmează cea mai importantă fază a tratamentului, axată pe dependența psihologică. În procesul de psihoterapie, pacienții lucrează zilnic cu psihologii și psihoterapeuții noștri.
Accentul se pune pe terapia cognitiv-comportamentală, unde pacienții se confruntă cu rădăcinile dependenței lor. În timpul terapiei CBT la clinica MedTim, pacientul se reabilitează treptat din punct de vedere psihologic. Pacientul renunță la vechile obiceiuri dăunătoare care au dus la problema dependenței și, în același timp, adoptă noi modele și abilități de comportament care îl ajută să facă față stresului cotidian.
Pe lângă tratamentul staționar în spital, oferim fiecărui pacient și tratament ambulatoriu. Cu alte cuvinte, rămânem în contact cu pacientul pe o perioadă de 12 luni după externarea din spital. Facem acest lucru pentru a spori rezultatele tratamentului staționar și, dacă este necesar, pentru a modifica terapia.
Este timpul ca medicamentul ketamină și abuzul său să devină trecutul dumneavoastră neplăcut! Clinica MedTim vă va ajuta în acest sens. Este suficient să ne contactați acum și să programați o consultație gratuită.