Ecstasy este numele comun folosit pentru un drog sintetic ilegal, care face parte din categoria psihostimulanților. Termenul farmacologic și chimic corect pentru ecstasy este MDMA (3,4-metilendioxi-metamfetamină). Aceasta este un derivat de amfetamină și are o structură chimică similară cu metamfetamina (cunoscută și ca „meth”).
Adesea, acest drog este numit și „Molly”, prescurtare de la „molecular”, datorită aspectului său sub formă de pulbere fină și pură, încapsulată în tablete sau capsule administrate pe cale orală.
Ecstasy sau MDMA este un drog unic în lumea narcoticelor, deoarece combină efecte stimulante și halucinogene. Proprietățile sale stimulative cresc energia și starea de vigilență a consumatorului, în timp ce efectele halucinogene creează o senzație de realitate distorsionată. Mai exact, efectele psihoactive ale ecstasy-ului includ o stare de euforie, o explozie de energie și activitate, precum și o senzație de căldură și fericire, însoțite de o percepție senzorială alterată.
Termenul „ecstasy” provine din limba engleză și înseamnă „euforie” sau „extaz”. Alte denumiri comune pentru acest drog includ: boabă, X, ecstaz, XTC, Molly, bonkas, Adam, porumbiță, pastila fericirii și altele.
Ecstasy - Popularitate printre tineri care vine cu un preț
MDMA, cunoscut și sub numele de ecstasy, este unul dintre cele mai populare droguri printre tineri, alături de marijuana, datorită disponibilității ridicate și accesului relativ ușor la această substanță. Din cauza vârstei și lipsei de experiență, precum și din dorința de a se integra în grupuri sociale și de a experimenta, mulți tineri consideră în mod eronat că ecstasy este un stimulator al bunei dispoziții fără efecte negative periculoase.
Ecstasy este adesea utilizat în mod abuziv la petreceri rave, în cluburi de noapte, la festivaluri și concerte. Frecvent, MDMA este combinat cu alte substanțe psihoactive, precum cocaină, dextrometorfan, fenciclidină, cofeină, ketamină și metamfetamină. Există, de asemenea, cazuri documentate de consum al acestui narcotic împreună cu pastile pentru creșterea potenței sexuale, pentru a amplifica plăcerea sexuală.
Comparativ cu alte droguri, ecstasy se remarcă prin capacitatea sa de a intensifica sentimentele de empatie, iubire și excitație sexuală la consumator. Experiențele persoanelor care au utilizat ecstasy indică faptul că acestea au simțit o afecțiune puternică și iubire față de toți cei prezenți în încăpere, precum și o bucurie intensă. În plus, consumatorii au raportat o percepție distorsionată a timpului și spațiului (efecte halucinogene), bucurându-se de simțurile lor, de culorile vii și de texturile moi.
Totuși, aceasta este doar începutul unui cerc vicios de abuz și dependență de ecstasy. Din cauza efectelor inițiale plăcute, consumatorul tinde să dorească să repete experiența. Însă, imediat după ce efectele ecstasy-ului dispar, persoana va experimenta consecințe extrem de neplăcute și negative, despre care vom discuta mai detaliat ulterior.

De ce MDMA/ecstasy provoacă dependență?
MDMA, cunoscută și sub numele de ecstasy, determină creierul să producă o cantitate mare de serotonină, dopamină și norepinefrină. Aceste substanțe chimice, cunoscute sub denumirea de hormoni ai fericirii, generează senzații de bucurie, satisfacție și euforie, reducând în același timp depresia și anxietatea.
Efectele inițiale ale ecstasy-ului includ:
- Euforie și stare de bine;
- Percepții senzoriale amplificate;
- Calm și relaxare;
- Energie de lungă durată și creșterea vigilenței și a comunicabilității;
- Empatie față de ceilalți;
- Reducerea inhibițiilor;
- Creșterea plăcerilor fizice;
- Libido intensificat.
Cu toate acestea, după ce efectele ecstasy-ului dispar și substanța este eliminată din organism, urmează o „prăbușire” (crash). Creierul începe să compenseze excesul produs anterior, ceea ce duce la scăderea nivelurilor acestor substanțe chimice. Astfel, persoana începe să resimtă depresie, anxietate, pierderi de memorie, confuzie, probleme cu somnul și o dorință intensă de a consuma din nou drogul, chiar dacă l-a utilizat o singură dată! Abuzul de ecstasy duce inevitabil la dezvoltarea unei dependențe.
În general, efectul „high” al ecstasy-ului durează între 3 și 5 ore. În funcție de factori precum greutatea consumatorului, sexul, doza administrată, frecvența utilizării și metoda de consum, aceste efecte pot dura uneori până la 8 ore.
Deși efectele plăcute ale ecstasy-ului pot dura câteva ore, simptomele „prăbușirii” pot persista zile întregi!
Cu cât abuzul este mai frecvent și mai intens, cu atât efectele negative durează mai mult. În plus, combinația ecstasy-ului cu alte substanțe poate accentua aceste consecințe pe termen lung.
Ecstasy și identificarea dependenței
Deși există multe controverse legate de potențialul adictiv al ecstasy-ului, cert este că această substanță, ca psihostimulant, poate cauza dependență. Dependența de ecstasy este o problemă gravă de sănătate care necesită asistență medicală specializată.
Nu este întotdeauna ușor să identifici o persoană dependentă de ecstasy, mai ales că simptomele sevrajului nu sunt întotdeauna evidente, iar acest drog este frecvent utilizat de tineri. Totuși, utilizarea continuă și abuzul conduc inevitabil la o dependență fizică și psihică. Dependentul de ecstasy continuă să consume această substanță psihoactivă, în ciuda tuturor efectelor negative pe care le provoacă.
Cel mai evident și semnificativ semn al dependenței de ecstasy este dorința persoanei de a înceta consumul acestui drog, dar aceasta nu este capabilă să o facă.
Un alt criteriu care poate indica existența unei dependențe este toleranța la ecstasy (dependența fizică, persoanei îi sunt necesare doze mai mari în intervale de timp mai scurte pentru a obține efectul dorit). În plus, un indicator al dependenței de ecstasy poate fi și consumul unei cantități mari de energie și timp în încercările de a procura această drog, precum și consumul de ecstasy în doze mari.
Ecstasy și semnele dependenței
Abuzul de ecstasy începe de obicei din curiozitate sau dorința de a experimenta. Cu toate acestea, abuzul continuu de ecstasy duce aproape în mod sigur la dezvoltarea unei boli de dependență. Semnele dependenței de ecstasy includ utilizarea frecventă a acestui drog și incapacitatea persoanei de a se distra sau de a se simți normal fără ecstasy în sistemul său.
De fapt, dependența de ecstasy este caracterizată de dorința nerealistă a persoanei de a abuza de acest drog, în ciuda tuturor consecințelor dăunătoare.
Simptomele dependenței de ecstasy includ:
- Schimbări în cercul de cunoștințe al persoanei care utilizează ecstasy;
- Dificultăți bruste în îndeplinirea sarcinilor zilnice;
- Refuzul de a participa la întâlniri sociale și/sau familiale la care MDMA nu este disponibil;
- Comportament misterios și ascuns legat de activitățile sale;
- Probleme financiare;
- Probleme legale;
- Refuzul sau imposibilitatea de a renunța la utilizarea ecstasy, chiar și atunci când acest comportament provoacă probleme evidente;
- Ascunderea ecstasy-ului prin casă;
- Schimbări de dispoziție;
- Depresie și somn excesiv atunci când ecstasy nu este utilizat.
Cum arată și cum este utilizat abuziv ecstasy-ul?
Ecstasy apare sub formă de tablete pe care sunt imprimate diverse semne. Acestea sunt semne de identificare, adică persoana poate identifica o tabletă de ecstasy pe baza acestor semne. De exemplu, semnele pot fi sub forma unei inimioare, zâmbet, porumbel, elefant, iepure, pasăre, secera și ciocanului, personaje din desene animate și altele.
Ecstasy este de obicei sub formă de praf alb cristalin și, pe lângă tablete, poate fi găsit și sub formă de capsule și praf. Tabletele de ecstasy pot avea diverse culori.
În majoritatea cazurilor, ecstasy este consumat pe cale orală, adică înghițind, dar poate fi, de asemenea, inhalat sau injectat sub formă de soluție pentru injecție (mai rar). Când este consumat pe cale orală, doza obișnuită variază între 80 și 160 de miligrame.
Pe de altă parte, 2 miligrame pe kilogram de greutate corporală este considerată cantitatea standard pentru utilizatori. Totuși, trebuie subliniat faptul că efectele și reacțiile la acest drog nu sunt strict proporționale cu greutatea corporală a utilizatorului. După ingerarea orală a ecstasy-ului, efectele inițiale apar în intervalul de 30 până la 45 de minute de la consum.
Consumul de ecstasy prin inhalare sau injecție va cauza o acțiune mai rapidă.
Tipuri de ecstasy
Așa cum am văzut, drogul MDMA este cunoscut pe scară largă sub denumirea de ecstasy. În majoritatea cazurilor, ecstasy se referă la tablete sau capsule. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de tipurile de ecstasy, această substanță poate fi consumată și sub formă de praf.
- Tablete. Ecstasy este cel mai frecvent întâlnit sub formă de tablete pe care sunt imprimate un anumit design grafic sau un logo comercial (semne de identificare).
- Praf. Ecstasy este popular și sub denumirea „Molly”, iar acest termen este adesea folosit pentru a desemna forma presupus pură a prafului cristalin de MDMA. Totuși, „Molly” este adesea combinată cu alte substanțe, motiv pentru care ecstasy-ul ajunge rar pe piață în forma sa pură.
Ecstasy, ca narcotic psihoactiv sintetic, are o structură chimică extrem de similară cu metamfetamina, dar și cu alcaloidul halucinogen mescalina. Așadar, în forma sa originală și pură, ecstasy-ul apare sub formă de praf cristalin.
Totuși, sub denumirea de „ecstasy”, pe lângă MDMA, sunt incluse și alte substanțe chimice care au efecte similare. De exemplu, aici intră MDA sau amfedorxaminul (3,4-metilenedioxisfenilizopropilamină), MMDA (3-metoxi-4,5-metilenodioxi-fenil-izopropilamină), MDEA (3,4-metilenodioxi-N-etilamfetamină), DOB (2,5-dimetoxi-4-bromoafetamins), PMA (para-metoxiamfetamină). Toate aceste substanțe sunt obținute pe cale sintetică. Până ajunge la utilizatorul final, MDMA este de obicei combinat cu alte substanțe.
Cu alte cuvinte, tableta de ecstasy ajunge de cele mai multe ori să nu conțină MDMA pur, ci și alte substanțe (MDA, MDE, DXM, MDEA etc.).
Efectele ecstasy-ului - În ce constă?
Când cineva suspectează că o persoană apropiată abuzează de ecstasy, una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le pune este – care sunt efectele drogului ecstasy? Mai exact, cum acționează ecstasy-ul, ce efecte are acest narcotic?
Identificarea semnelor de abuz de ecstasy vă poate ajuta să înțelegeți ce se întâmplă cu persoana și să solicitați rapid ajutor medical specializat.
Am menționat deja care sunt efectele inițiale pe care le provoacă drogul ecstasy. Mai exact, majoritatea persoanelor care folosesc ecstasy experimentează o energie crescută și o încredere sporită în sine, crezând că toți cei din jurul lor sunt prietenii lor. Efectele obișnuite ale ecstasy-ului, respectiv simptomele inițiale ale abuzului acestei substanțe includ:
- Percepție senzorială intensificată și o viziune distorsionată asupra realității;
- Senzatii pozitive amplificate;
- Creșterea capacității de empatie față de ceilalți;
- Pupile dilatate;
- Vedere încețoșată;
- Greață;
- Energie nefirească și de lungă durată;
- Imposibilitatea de a simți durere sau o senzație redusă de durere;
- Dorința de a atinge alte persoane sau dorința ca persoana să fie atinsă;
- Paranoia;
- Impulsivitate;
- Vigilență nefirească care poate dura zile întregi;
- Strângerea maxilarului și apăsarea dinților;
- Gură uscată și sete;
- Tensiune musculară;
- Confuzie și transpirație excesivă;
- Promiscuitate și sentiment de îndrăgostire și apropiere față de persoana cu care te afli în momentul respectiv, chiar dacă o vezi pentru prima dată;
- Senzație de euforie și emoții amplificate.
Pe lângă toate acestea, efectele drogului ecstasy, după consumul acestei substanțe, se manifestă și prin tremurături și bătăi rapide ale inimii. De asemenea, apare o creștere a tensiunii arteriale și a temperaturii corporale. Persoana simte o mare energie și vitalitate, în timp ce oboseala și nevoia de somn sunt suprimate.
Persoana percepe sunetele, culorile și emoțiile mai intens, iar o doză mai mare de ecstasy poate cauza și o coordonare mai slabă a membrelor, precum și mișcarea rapidă a pupilelor (nistagmus). În plus, pot apărea dureri de cap și agresivitate neprovocată care nu poate fi controlată.
Ecstasy și pericolele consumului acestei substanțe
Se spune pe bună dreptate că ecstasy-ul este moartea care pândește într-o singură tabletă. Ecstasy este responsabil pentru numeroase decese în fiecare an. Acesta este, de fapt, dovada că MDMA, sau ecstasy-ul, nu este deloc inofensiv și fără pericole, așa cum ar dori dealerii să creadă.
Unul dintre principalele cauze ale decesului din cauza ecstasy-ului este hipertermia, adică supraîncălzirea utilizatorului de ecstasy. Cu alte cuvinte, decesele cauzate de utilizarea ecstasy-ului sunt rezultatul hiperpirexiei (temperaturii corporale ridicate) însoțită de deshidratare. De asemenea, rezultatele fatale pot fi cauzate de supradozaj și de insuficiența cardiacă.
Având în vedere că ecstasy-ul este frecvent consumat în cluburi de noapte, există un risc mare de deshidratare și hipertermie. Acest lucru duce la oprirea funcționării organelor dacă nu se acordă asistență medicală de urgență. Mai mult, afecțiunile cardiace nediagnosticate pot fi agravate de utilizarea ecstasy-ului, ducând la insuficiență cardiacă.
Mulți dealeri vând ecstasy amestecat cu diverse substanțe, de la cocaină, cafeină până la otravă pentru șobolani. De aceea, uneori efectele drogurilor ecstasy nu pot fi prezise dinainte, datorită compoziției chimice variate.
Când efectele euforice ale ecstasy-ului încep să scadă, persoana adesea ia o doză mai mare pentru a recăpăta aceste efecte. Mai exact, persoana face acest lucru pentru a evita căderea ( „crash” ). Efectele căderii se manifestă prin anxietate, depresie, oboseală, epuizare, iritabilitate, neliniște și impulsivitate. Persoana poate deveni agresivă și suferi de insomnie, având o pierdere semnificativă a apetitului, a memoriei și dificultăți de concentrare și atenție.
Pe scurt, abuzul de ecstasy perturbează echilibrul chimic normal și natural al creierului.
Efectele negative pe termen scurt ale ecstasy-ului

În primul rând, efectele negative inițiale pe termen scurt ale ecstasy-ului pot apărea cât timp persoana se află încă sub influența acestui drog. În plus, aceste efecte pot fi resimțite și după ce efectul principal al ecstasy-ului începe să dispară. Unele dintre aceste efecte pe termen scurt includ:
- Capacitate redusă de a lua decizii raționale;
- Anxietate;
- Depresie;
- Probleme de somn, insomnie;
- Confuzie;
- Paranoia;
- Tensiune musculară;
- Strângerea sau scrâșnirea dinților, încleștarea maxilarului;
- Vedere încețoșată.
Efectele negative pe termen lung ale ecstasy-ului
Utilizarea prelungită și cronică a drogului MDMA poate duce la comportamente incontrolabile și compulsive. Persoana poate neglija responsabilitățile zilnice și sarcinile de la locul de muncă, școală, acasă, cu partenerul, prietenii, familia etc. Această schimbare majoră a priorităților marchează începutul dezvoltării dependenței de ecstasy, ca boală și tulburare legată de consumul acestei substanțe.
O persoană care abuzează de ecstasy pe o perioadă îndelungată este expusă unui risc crescut de a se angaja în situații riscante, ilegale și periculoase. Aceste acțiuni sunt realizate pentru a obține doze mai mari de drog, în ciuda conștientizării tuturor posibilelor consecințe negative.
În cazul consumului de ecstasy, utilizarea continuă a acestui narcotic afectează sistemul de recompensare al creierului. Aceasta poate provoca deteriorarea pe termen lung a nervilor, a sistemului nervos central și a altor organe vitale.
Efectele adverse pe termen lung ale abuzului de ecstasy includ:
- Psihoză;
- Degenerarea nervilor;
- Depresie, anxietate și pierderi de memorie;
- Probleme renale, insuficiență și oprirea funcției rinichilor;
- Hemoragii cauzate de deteriorarea vaselor de sânge;
- Deteriorarea pe termen lung a creierului;
- Colapsul sistemului cardiovascular;
- Convulsii;
- Deces.
De asemenea, consumul prelungit de ecstasy poate duce la probleme cognitive semnificative. Acestea includ dificultăți în rezolvarea problemelor cotidiene, dificultăți în raționamentul logic și în inteligența emoțională. Consumul de ecstasy provoacă o disfuncție mintală generalizată.
O persoană care abuzează în mod regulat de ecstasy poate întâmpina dificultăți în reglarea emoțiilor. De asemenea, aceasta poate avea probleme semnificative în a experimenta orice fel de plăcere sau satisfacție în absența ecstasy-ului. Gândurile și comportamentele suicidare pot fi o consecință a stării de abstinență de la ecstasy.
Efectele ecstasy-ului asupra creierului
Ecstasy-ul are efecte nocive asupra creierului unei persoane. Mai exact, consumul acestui drog poate provoca leziuni cerebrale chiar și după o utilizare pe termen scurt. Aceste leziuni ale creierului pot persista ani de zile.
Câteva simptome cauzate de aceste leziuni includ un nivel crescut de anxietate, depresie și confuzie. Persoana poate dezvolta probleme de memorie, dificultăți cognitive și poate manifesta performanțe slabe acasă, la școală sau la locul de muncă. Efectele negative pe termen lung ale drogului MDMA pot intensifica aceste simptome, ducând la leziuni cerebrale grave.
Îndrumați-vă viața pe calea corectă
Contactați-ne și programați o întâlnire cu medicii noștri
MDMA și starea de abstinență (sevraj)
După utilizarea prelungită și abuzivă a ecstasy-ului, creierul și organismul utilizatorului devin dependenți de acest narcotic. Cu alte cuvinte, pentru a funcționa normal, creierul are acum nevoie de cantități mai mari de ecstasy, din cauza toleranței dezvoltate față de acest drog.
Dacă o persoană oprește brusc consumul de MDMA, va experimenta simptome neplăcute și incomode de sevraj, adică o stare de abstinență. În timpul acestei stări, persoana trăiește de obicei opusul efectelor inițiale de „high”. Nu doar că apar depresia și anxietatea, dar se manifestă și o dorință intensă de a consuma drogul, ceea ce indică faptul că, pe lângă dependența fizică, s-a instalat și dependența psihologică.
Ecstasy-ul este special prin faptul că simptomele stării de abstinență sunt în principal de natură psihologică. Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu există și anumite simptome fizice ale sevrajului. Toate simptomele stării de abstinență variază de la o persoană la alta. Mai exact, aceste simptome depind de numeroși factori, cum ar fi metabolismul și starea generală de sănătate a persoanei, doza consumată, vârsta, sexul, genetica, frecvența consumului de ecstasy, perioada de timp în care drogul a fost utilizat etc.
Ecstasy-ul și simptomele sevrajului
Așa cum am menționat deja, persoana care oprește brusc consumul de ecstasy va resimți în primul rând simptome psihice neplăcute, dar pot apărea și simptome fizice incomode ale sevrajului.
- Depresie și anxietate;
- Confuzie;
- Dorință intensă și nevoie de drog;
- Agitație și paranoia;
- Insomnie;
- Oboseală;
- Probleme de auto-percepție;
- Probleme de memorie;
- Pierderea apetitului;
- Probleme de atenție și concentrare.
Având în vedere că ecstasy-ul este adesea amestecat cu alte substanțe și se găsește foarte rar în formă pură, simptomele stării de abstinență vor fi aproape întotdeauna diferite pentru fiecare persoană.
Deși starea de abstinență nu provoacă simptome fizice puternice, simptomele psihologice intense ale sevrajului duc în numeroase cazuri la recidivă și la reluarea consumului de ecstasy.
Recidiva în timpul procesului de sevraj este extrem de periculoasă, deoarece acest lucru înseamnă că toleranța persoanei este redusă. Dacă persoana consumă în aceste momente aceeași cantitate sau una mai mare de ecstasy, poate apărea o supradoză, care poate avea un rezultat fatal.
Este foarte dificil, dacă nu chiar imposibil, ca o persoană să gestioneze singură aceste simptome. Tocmai din acest motiv, tratamentul pentru dependența de ecstasy într-o instituție adecvată, precum și o dezintoxicare completă sub supraveghere medicală, sunt absolut necesare.

MedTim - Locul unde abuzul și dependența de ecstasy dispar în 14 zile!
MedTiM, ca un spital modern pentru tratarea dependențelor, va ajuta persoana dragă vouă să scape definitiv de dependența de ecstasy! Datorită tratamentelor noastre medicale inovatoare și metodelor revoluționare de tratament, vom pune capăt abuzului de ecstasy o dată pentru totdeauna, iar pacientul va putea să își continue viața normală și fericită.
Vom vindeca dependența și tulburarea de consum de ecstasy în doar 14 zile!
Echipa noastră de specialiști de renume mondial, cu experiență de decenii în tratarea tuturor formelor de dependență, asigură îngrijire de cea mai înaltă calitate. Spitalul nostru este echipat conform celor mai recente standarde internaționale, iar abordarea individuală garantează o atenție medicală maximă pentru fiecare pacient.
Ceea ce ne diferențiază de alții este faptul că efectuăm o detzintoxicare de ecstasy completă, FĂRĂ DURERE și SIGURĂ. Acesta este primul și cel mai important pas din programul nostru de tratament al dependenței și tulburării de consum de ecstasy. Curățarea organismului pacientului de toate urmele de ecstasy previne în mod eficient recidiva. În procesul de detzintoxicare, includem și farmacoterapia, ca sprijin pentru menținerea abstinenței de lungă durată față de consumul de ecstasy.
Indiferent de gradul sau intensitatea dependenței, tratăm fiecare pacient cu maximă atenție, dedicare și grijă. În cadrul tratamentului internat, pe lângă farmacoterapie, oferim și psihoterapie pentru ca pacientul să depășească toate problemele legate de dependența psihică de ecstasy.
După tratamentul în spital, oferim tuturor pacienților un tratament ambulatoriu unic, cu o durată de 12 luni.
Puteți contacta echipa noastră de profesioniști și programa consultații gratuite. Suntem disponibili în orice moment pentru orice tip de sfat și sprijin de care aveți nevoie.