Dependența de amfetamină

Dezintoxicare de amfetamine la clinica MedTim

Dependența de amfetamine reprezintă o mare problemă a societății moderne.

Amfetaminele sunt psihostimulante obținute pe cale sintetică sub formă de pulbere cristalină albă. Pe piață, acestea se întâlnesc cel mai frecvent sub formă de capsule și tablete fără miros, cu gust amar, având forme, dimensiuni și culori diferite.

Când au apărut amfetaminele?

Deși dependența de amfetamine este un fenomen relativ recent, aceste substanțe sunt cunoscute de mai bine de un secol. Ca derivate ale feniletilaminei, au fost descoperite în anul 1887. Se consideră că prima sinteză a fost realizată de chimistul român Lazăr Edeleanu în anul 1887.

La început, au fost utilizate în tratamentul răcelii, febrei și rinitei, dar curând au căpătat o semnificație mai largă. Amfetaminele erau folosite pentru tratarea narcolepsiei, obezității, tensiunii arteriale scăzute, durerii cronice și chiar hiperactivității la copii.

Având în vedere că erau utilizate pentru menținerea concentrației în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, soldații britanici, germani și japonezi le foloseau frecvent. Nici liderii precum Hitler și Churchill nu le-au rezistat.

Amfetamanele și-au arătat efectele reale abia în anii ’70. Deși sunt clasificate ca substanțe de abuz, utilizarea lor nu a scăzut în timp. Principalul vinovat pentru acest lucru este dezvoltarea rapidă a pieței ilegale.

„Speed”, „Fast”, „Up”, „Uppers”, „Louee”, „Whiz”, denumirile acestor psihostimulente în jargon, au fost consumate de aproximativ 34 de milioane de persoane din întreaga lume, ceea ce este mult mai mult decât numărul celor care se confruntă cu dependența de cocaină sau heroină.

Cum acționează amfetaminele?

Acțiunea amfetaminelor se concentrează asupra sistemului nervos central, inimii și vaselor de sânge, astfel că persoana devine mai veselă, euforică și mai energică după consum. Deoarece apare și o creștere a energiei, orice efort mintal sau fizic devine mult mai ușor. Totuși, acest lucru nu înseamnă că sarcinile sunt îndeplinite cu succes și precizie, deoarece persoanele aflate sub influența amfetaminelor au o percepție distorsionată a abilităților lor.

Având în vedere că amfetaminele afectează senzația de foame, apetitul scade, iar activitatea sexuală devine mai intensă. Acești simptomi pot dura între 8 și 12 ore, în funcție de cantitatea și tipul de amfetamine consumate.

În timp, odată cu creșterea dozei, efectele devin mai puternice, iar persoana devine mai vorbăreață și dezvoltă un fals sentiment de superioritate. Nu este un caz rar ca aceasta să manifeste și comportament agresiv. Ulterior, apare o fază de epuizare generală și necesitatea de somn.

După trezire, se manifestă o dorință crescută de hrană, dar și de a consuma o nouă doză de amfetamine.

Dependența de amfetamine afectează sănătatea generală

Deși amfetaminele provoacă doar dependență fizică, nu și psihică, utilizarea pe termen lung lasă urme atât asupra sănătății fizice, cât și psihice a unei persoane.

Scăderea apetitului duce la pierderea în greutate, iar în cele din urmă poate duce la malnutriție. Apar și probleme de somn, precum și schimbări bruște de dispoziție. Apoi, pot apărea crampe și tensiune musculară, dureri în piept, dureri de stomac și greață.

Sistemul cardiovascular este afectat de amfetamine, deoarece hipertensiunea și tahicardia cresc riscul de accident vascular cerebral și infarct miocardic.

Efectul puternic asupra sistemului nervos central duce la degradarea mai rapidă a celulelor cerebrale, astfel că scăderea concentrării și a funcțiilor cognitive devin tovarăși fideli ai dependenței.

Persoanele care abuzează de amfetamine suferă și de depresie și anxietate. În anumite situații, poate apărea și psihoza amfetaminică, o tulburare mintală similară schizofreniei paranoide, care se manifestă prin halucinații vizuale, auditive sau tactilă și paranoia.

Având în vedere problemele cauzate de dependența de amfetamine, nu amânați tratamentul într-un spital specializat în tratamentul dependențelor, precum MedTim, unde, cu ajutorul unei echipe de specialiști de top și al unor metode inovative de tratament, veți reuși să înfruntați dependența și să vă îndreptați către o viață mai frumoasă. 

Nikol Cvetković

Traducător de limba română

Vă stăm la dispoziție în orice moment
Cuprinsul

Marturisirile pacientilor din centrul nostru pentru tratarea dependentelor

Dezintoxicare de amfetamine la clinica MedTim

Dependența de amfetamină

Dependența de amfetamine reprezintă o mare problemă a societății moderne. Amfetaminele sunt psihostimulante obținute pe cale sintetică sub formă de pulbere cristalină albă. Pe piață,

Citiți mai multe >