De ce este metadona un drog extrem de periculos?

Tratament pentru dependența de metadon la clinica MedTim

Drogul metadona, deși este o substanță psihoactivă, este uneori utilizat pentru gestionarea și tratarea simptomelor crizei de sevraj opiaceu. Din acest motiv, această substanță este uneori numită și medicamentul metadona. Cu toate acestea, drogul metadona este o substanță chimică periculoasă, care are potențial adictiv și poate provoca numeroase probleme de sănătate.

Metadona – Care este problema acestei substanțe?

Drogul metadona este una dintre cele mai controversate substanțe utilizate în medicina modernă. Acest lucru se datorează faptului că medicamentul metadona poate avea anumite efecte pozitive dacă este utilizat conform indicațiilor terapeutice. Dar, pe de altă parte, metadona este, prin compoziția sa chimică, un drog!

Metadona este un opiaceu sintetic generic, folosit frecvent în tratamentul dependenței de alte opiacee (cel mai des de heroină). Aceasta este o practică medicală stabilită încă din anii ’70 ai secolului trecut. De asemenea, medicamentul metadona este un analgezic, ceea ce înseamnă că este utilizat pentru tratarea durerii cronice, încă din momentul aprobării pentru această utilizare în anul 1947. Metadona poate fi găsită atât sub formă generică, cât și sub alte denumiri comerciale precum Dolofin și Metadoza.

Prin urmare, drogul metadona este adesea folosit ca terapie de substituție în procesul de tratament al dependenței de opiacee. Este un tratament care permite persoanei să depășească dependența de opiacee, adică să amelioreze simptomele crizei de sevraj cauzate de heroină. Se consideră că medicamentul metadona este sigur pentru utilizare atunci când este administrat sub strictă supraveghere medicală.

Totuși, medicamentul metadona ascunde în sine două probleme. Ca atare, chiar dacă este utilizat conform indicațiilor terapeutice, medicamentul metadona poate cauza o serie de probleme grave de sănătate. Ne referim aici la încetinirea respirației, disfuncție sexuală, neliniște mentală, mâncărimi, erupții cutanate, greață, vărsături și altele asemenea. De asemenea, utilizarea metadonei poate provoca probleme semnificative ale sistemului respirator.

A doua și chiar mai mare problemă legată de drogul metadona este faptul că metadona este o substanță care provoacă dependență! Mai exact, utilizarea metadonei se poate transforma foarte ușor în abuz, deoarece metadona, ca opiaceu, are un potențial adictiv deloc neglijabil. Drogul metadona poate cauza atât dependență psihică, cât și fizică. În acest sens, mulți consideră că tratamentul cu metadona nu este cu adevărat un tratament, deoarece o dependență este înlocuită de alta.

Ce este, de fapt, medicamentul metadona?

Am văzut, pe baza introducerii, că metadona ca medicament este în esență același lucru cu drogul metadona. Singura diferență este terminologică, dar există și o diferențiere în ceea ce privește scopul utilizării acestei substanțe.

Dacă este folosită pentru tratamentul dependenței de opiacee sau al durerii cronice, atunci această substanță se numește medicamentul metadona. Dacă este abuzată și folosită pentru a experimenta efectul „high“ de euforie, atunci această substanță se numește drogul metadona.

În scopul acestui text, vom folosi termenii „medicamentul metadona“ și „drogul metadona“ alternativ, pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine natura acestei substanțe.

Deci, ce este, în esență, drogul metadona?

În primul rând, drogul metadona este un drog opiaceu sintetic prescris pentru tratarea durerilor moderate până la severe. În plus, după cum am menționat, medicamentul metadona este utilizat pentru tratamentul dependenței de opiacee, în special a dependenței de heroină.

Ca substanță aparținând grupului de droguri opiacee, drogul metadona acționează asupra acelorași receptori opioizi din creier ca și heroina sau morfina. Astfel, dacă o persoană se confruntă cu dureri severe, moderate sau cronice, medicamentul metadona stabilizează pacientul datorită efectelor sale narcotic-analgezice.

Din punct de vedere chimic, drogul metadona este clorhidrat și face parte din grupa analgezicelor difenilpropilaminice. Medicamentul metadona este adesea utilizat și ca un înlocuitor mai puternic pentru morfină, atunci când aceasta din urmă nu oferă rezultatele dorite. Cu alte cuvinte, un miligram de metadona poate înlocui și produce același efect ca și patru miligrame de morfină.

Drogul metadona se găsește inițial sub formă de tabletă. Pe lângă forma solidă, medicamentul metadona poate fi și în stare lichidă, de culoare verde sau galben pal.

Având în vedere prețul multor medicamente pentru durere eliberate pe bază de rețetă și prețurile relativ scăzute ale metadonei, medicii prescriu de ani de zile medicamentul metadona ca tratament pentru durere (în special cronică). Aceasta a permis expunerea mult mai mare a oamenilor la metadona, inclusiv numeroși indivizi care anterior nu utilizaseră medicamente opiacee. Aceasta a condus la creșterea numărului de dependenți de metadona, precum și la un acces mai facil la această substanță care este abuzată recreațional.

Drogul metadona – scurt istoric și context

Drogul metadona nu este un narcotic recent. De fapt, medicamentul metadona are o istorie relativ lungă, care începe în secolul XX. A fost dezvoltat prima dată de o echipă de oameni de știință germani în anii 1930, în încercarea de a găsi o alternativă la morfină. De fapt, au dorit să găsească un medicament cu efect similar morfinei (ameliorarea durerii), dar care să nu cauzeze dependență.

Până la Al Doilea Război Mondial, morfina și alte medicamente pentru durere erau în deficit de producție. Astfel, Germania acelei perioade a reluat sinteza metadonei pentru a „acoperi“ această lacună farmacologică.

Abia când dependența de heroină a reapărut în New York, în anii ’60, drogul metadona a primit utilizarea practică completă. Și anume, pentru tratamentul dependenței de acest opiaceu. Până în 1964, a fost dezvoltat un tratament cu metadona pentru a reduce sau elimina consumul de heroină. Scopul general al acestor tratamente a fost să „mențină“ sau să prevină efectele nedorite ale crizei de sevraj la persoanele dependente de heroină.

În anii ’70, guvernul SUA a creat reglementări pentru utilizarea metadonei în tratamentul dependenței de heroină. În ultimii ani, guvernul american a modificat aceste reglementări pentru a crește eficiența tratamentului cu metadona pentru dependența de opiacee.

Terapie eficientă pentru dependență cu metadon

Cum acționează medicamentul metadona?

Medicamentul metadona acționează asupra creierului prin legarea de aceiași receptori ca și alți opiacei, precum heroina sau oxicontina (oxicodonul). De altfel, după administrare, drogul metadona rămâne în organism pentru o perioadă mai lungă de timp, de obicei între 1 și 3 zile. Tocmai efectul prelungit al metadonei ajută la blocarea efectelor euforice ale abuzului de alți opiacei și la ameliorarea simptomelor dureroase ale sevrajului de la aceste narcotice.

Având în vedere că medicamentul metadona are un efect de durată, această substanță este concepută pentru a ameliora simptomele crizei de sevraj la dependenții de heroină pe o perioadă de una până la două zile. În acest interval, drogul metadona se poate acumula rapid în organism și poate rămâne mult timp în sânge.

Dacă o persoană are prescripție medicală pentru metadona, este important ca medicamentul metadona să fie utilizat exact conform indicațiilor. Cu alte cuvinte, persoana nu trebuie să modifice sau să ajusteze singură doza și frecvența administrării acestei substanțe fără consultarea și supravegherea medicului. O singură doză mai puternică este suficientă pentru a produce o supradoză ușoară cu metadona, aspect despre care vom vorbi mai târziu.

Terapia substitutivă cu metadona nu este o soluție completă pentru tratarea dependenței!

Drogul metadona modifică modul în care creierul și sistemul nervos reacționează la durere. Efectele metadonei se reduc, ca și în cazul altor opiacee, la ameliorarea simptomelor durerii. Acțiunea metadonei este mai lentă comparativ cu alte analgezice puternice, precum morfina. În principiu, medicul poate prescrie medicamentul metadona ca terapie dacă o persoană suferă de dureri puternice și intense cauzate de o leziune, intervenție chirurgicală sau boală cronică.

Pe lângă toate acestea, medicamentul metadona blochează apariția efectelor euforice („high”) ale altor opiacee, cum ar fi codeina, heroina, hidrocodona, morfina și oxicodona menționată anterior. Am menționat deja că drogul metadona acționează și ca medicament în tratamentul dependenței de heroină, ameliorând simptomele sevrajului și pofta intensă. Aceasta se numește terapie substitutivă cu metadona.

Totuși, chiar dacă este folosit în acest mod, terapia substitutivă cu metadona este doar o parte a planului de tratament pentru dependență. Tocmai pentru că medicamentul metadona însăși provoacă dependență și are potențial adictiv, el, ca atare, nu este un medicament pentru dependență.

De ce se abuzează de drogul metadona?

Deși medicamentul metadona poate fi folosit (legal) pentru tratarea afecțiunilor menționate anterior, nu trebuie niciodată să uităm că metadona este un drog!

Aceasta înseamnă că metadona, având în vedere natura și proprietățile sale opiacee, posedă un potențial adictiv. Este adevărat că acest potențial este mai redus în intensitate comparativ cu cel al altor opiacee, precum heroina. Totuși, asta nu înseamnă că drogul metadona este o substanță mai puțin periculoasă sau inofensivă. Dimpotrivă, potențialul său de abuz și dependență este extrem de ridicat, iar drogul metadona este un opiaceu puternic!

Persoanele care încep să folosească medicamentul metadona pentru a-și depăși dependența de heroină sunt expuse unui risc mai mare de abuz al acestei substanțe. Motivul este simplu – aceste persoane au deja un istoric de dependență de opiacee. Mai mult, unii dependenți preferă chiar metadona ca substanță de alegere. De fiecare dată când cineva utilizează medicamentul metadona în doze mai mari decât cele prescrise sau îl folosește fără recomandarea unui medic, abuzează de medicamentul metadona. Atunci, practic, medicamentul metadona devine drogul metadona.

De altfel, drogul metadona nu produce aceleași efecte euforice ca heroina sau morfina, pentru că este conceput tocmai să facă opusul. Medicamentul metadona este formulat pentru a bloca senzațiile plăcute și euforice ale altor opiacee. De exemplu, dacă o persoană tratată cu metadona încearcă să simtă efectul euforic al heroinei, medicamentul metadona va bloca aceste efecte (la fel și efectele altor opiacee).

Riscul de abuz al metadonei este mai mic decât în cazul altor opiacee, deoarece acționează mai lent și este mai puțin potent. Dar aceasta este, totuși, o realitate pe care pacienții trebuie să o conștientizeze. Problema este că și drogul metadona, atunci când este abuzat, provoacă efecte euforice. Singura diferență față de alte opiacee este că aceste efecte sunt mai slabe decât cele ale heroinei și altor opiacee menționate.

Medicamentul metadona și consecințele abuzului acestei substanțe

Uneori, medicamentul metadona este numit „un rău necesar”. În ultimele două decenii, medicamentul metadona este prescris tot mai frecvent în cadrul terapiei pentru tratarea durerilor de moderate până la cronice. Însă, așa cum am menționat, în multe cercuri medicale utilizarea metadonei este controversată, deoarece este un opiaceu care provoacă atât dependență fizică, cât și psihică.

Pe lângă dependență, abuzul de metadona provoacă numeroase alte efecte adverse. Subestimarea acestor efecte ale metadonei reprezintă o problemă majoră și un motiv de îngrijorare. De exemplu, unele dintre efectele adverse ale metadonei includ sedarea, euforia, scăderea timpului de reacție și a atenției, precum și somnolența. De asemenea, drogul metadona poate cauza pleoape relaxate, gură uscată, slăbiciune musculară, scăderea temperaturii corporale și a tensiunii arteriale.

Am menționat deja că drogul metadona poate produce un efect euforic asemănător heroinăi, însă acest efect este mai slab decât cel al heroinei. Totuși, în practică s-a observat că medicamentul metadona în doze mari poate produce un efect euforic „high” aproape identic cu cel al heroinei. De asemenea, efectele euforice ale metadonei pot crește și se pot intensifica în funcție de modul de administrare, cum ar fi administrarea intravenoasă.

Drogul metadona este cel mai frecvent administrat oral – sub formă de pilule sau tablete. Unele utilizări neautorizate ale metadonei pot include zdrobirea, sfărâmarea și înghițirea pilulelor, sau administrarea metadonei prin injecție. Administrarea intravenoasă a metadonei poate duce la efecte adverse grave, cum ar fi colapsul venelor și transmiterea altor boli infecțioase, inclusiv HIV și hepatită.

Unele efecte adverse ale metadonei pot fi chiar fatale, adică pot pune viața în pericol. De asemenea, unele simptome ale abuzului de metadona pot fi identice și/sau asemănătoare cu cele ale abuzului de heroină și alte opiacee.

Toate efectele sau consecințele abuzului de metadona pot fi împărțite în efecte pe termen scurt și efecte pe termen lung.

1) Drogul metadona și efectele adverse pe termen scurt ale abuzului acestei substanțe

Unul dintre simptomele că o persoană abuzează de drogul metadona poate fi acela că aceasta vizitează mai mulți medici pentru a obține mai multe rețete medicale pentru utilizarea sa. Așa cum am menționat, atunci când drogul metadona este folosit în doze mai mari pentru a obține efectul „high”, acesta este un semn că persoana abuzează de medicamentul metadona.

Alte simptome ale abuzului de metadona pot include continuarea utilizării metadona dincolo de dozele prescrise de medic. Deși medicamentul metadona este de obicei administrat doar în condiții medicale și ambulatorii controlate, drogul metadona poate fi, din păcate, procurat și ilegal pe piața neagră.

În orice caz, efectele adverse ale abuzului de metadona pot fi grave. De exemplu, dacă este luat în doze mari, poate apărea supradoza cu metadona și, în consecință, moartea. De fapt, deoarece metadona este un medicament cu acțiune prelungită, acesta se poate acumula în organismul persoanei, crescând riscul de supradozaj.

Unele dintre efectele adverse obișnuite pe termen scurt ale abuzului de metadona includ:

Nikol Cvetković

Traducător de limba română

Vă stăm la dispoziție în orice moment
  • Amețeli;
  • Somnolență;
  • Greață și/sau vărsături;
  • Confuzie și tulburări de orientare;
  • Tulburări cognitive;
  • Uitare;
  • Echilibru afectat;
  • Probleme de coordonare;
  • Constipație;
  • Transpirație;
  • Slăbiciune generală a organismului și a mușchilor;
  • Pupile contractate;
  • Gură uscată;
  • Halucinații;
  • Ritm cardiac anormal (bătăi neregulate sau încetinite ale inimii);
  • Respirație superficială;
  • Mâncărime și erupții cutanate;
  • Probleme urinare.

2) Drogul metadona și efectele adverse pe termen lung ale abuzului acestui narcotic

Atunci când drogul metadona este abuzat cronic și pe termen lung, pot apărea anumite consecințe și efecte adverse pe termen lung. În primul rând, pot apărea probleme persistente, constante și cronice ale plămânilor și ale căilor respiratorii.

Expunerea prelungită la metadona poate provoca, de asemenea, dependență psihică și fizică. Dependența psihică de metadona implică o dorință necontrolată de a relua consumul acestui drog pentru a experimenta efectele dorite.

Pe de altă parte, dependența fizică de metadona înseamnă că organismul persoanei a dezvoltat toleranță la medicamentul metadona. Aceasta înseamnă că persoana va avea nevoie de doze mai mari și mai frecvente de metadona pentru a experimenta efectele inițiale ale acestui narcotic. Dacă persoana încearcă să se oprească singură de la consumul metadona, va constata că sevrajul este o experiență deloc plăcută. Despre acest aspect vom discuta mai târziu.

Alte efecte pe termen lung ale abuzului de metadona includ:

  • Scăderea nivelului de testosteron la bărbați, ceea ce duce la scăderea potenței și a funcțiilor sexuale (precum și a altor funcții reglate de hormonul testosteron în organism);
  • Disfuncție sexuală, modificări ale libidoului;
  • Modificări ale funcțiilor cognitive și afectarea memoriei;
  • Modificări ale dispoziției și comportamentului (irritabilitate și agitație);
  • Scăderea nivelului de serotonină în creier, ceea ce crește riscul unor afecțiuni psihiatrice;
  • Probleme și complicații ale sistemului cardiovascular;
  • Modificări ale ciclului menstrual la femei.

Medicamentul metadona și primele semne ale dependenței de această substanță

Am văzut că medicamentul metadona poate provoca dependență în mod evident. Semnele dependenței de metadona sunt foarte asemănătoare cu semnele dependenței de alte opiacee. Dependentul de metadona va continua să utilizeze această substanță chiar și atunci când știe că rezultatul acestei utilizări va fi negativ pentru el și că va experimenta efecte adverse grave.

Dacă o persoană se expune situațiilor periculoase și riscante doar pentru a putea lua medicamentul metadona – acesta este un semn mai mult decât clar al dependenței. Atunci când metadona devine prioritatea principală în viața unei persoane, aceasta indică clar prezența dependenței de metadona.

Acordarea priorității metadonei, precum și utilizarea sa compulsivă și necontrolată, indică faptul că persoana are nevoie de detoxifiere medicală de metadona. Nu este neobișnuit ca dependenții de metadona să simtă dorința de a înceta sau de a reduce dozele acestui narcotic. Totuși, fără ajutor specializat și detoxifiere medicală, aproape orice încercare de a renunța singur la metadona se va încheia cu un eșec.

Dependentul de metadona poate pierde contactul cu prietenii și familia. Relațiile cu ceilalți oameni se vor deteriora din cauza dependenței de metadona. Îndeplinirea sarcinilor zilnice acasă, la școală sau la serviciu devine dificilă și problematică, fără niciun randament la muncă.

Pe scurt, dependența de metadona poate transforma oameni sănătoși și fericiți în versiuni dependente și depresive ale lor înșiși. Detoxifierea medicală de metadona reprezintă singura metodă sigură prin care o persoană poate recăpăta controlul asupra vieții sale.

Recuperare din dependența de metadon la MedTim

Cât timp este necesar pentru ca cineva să devină dependent de metadona?

Nu există un interval fix, standard sau obișnuit de timp necesar ca drogul metadona să provoace dependență la o persoană. De fapt, dacă cineva devine dependent de metadona sau nu – depinde de numeroși factori precum:

  • Genetica;
  • Starea generală de sănătate a persoanei;
  • Prezența altor tulburări mentale;
  • Durata administrării medicamentului metadona;
  • Frecvența administrării medicamentului metadona;
  • Modul în care persoana a administrat medicamentul metadona (oral sau intravenos);
  • Istoricul familial privind abuzul de substanțe;
  • Dacă persoana a consumat metadona împreună cu alte substanțe psihoactive (alcool sau opiacee, de cele mai multe ori);

În concluzie, la unii oameni dependența se poate dezvolta lent, iar la alții poate apărea relativ rapid.

Drogul metadona și simptomele dependenței

Până acum am putut concluziona că drogul metadona, deși este un opiaceu sintetic cu efecte mai slabe comparativ cu alte opiacee, nu este deloc o substanță de neglijat. Când cineva utilizează medicamentul metadona, un semnal de alarmă sau un semn de avertizare poate fi atunci când comportamentul său se schimbă drastic. Acest lucru este valabil mai ales în cazul creșterii dozei de metadona în timp.

Acestea sunt doar câteva semne că drogul metadona a cauzat dependență la o persoană:

Toleranța la medicamentul metadona

Atunci când o persoană dezvoltă toleranță la metadona, înseamnă că organismul său s-a obișnuit cu prezența acestei substanțe. Din acest motiv, dozele inițiale sau de început de metadona nu mai sunt suficiente pentru a produce efectele dorite la persoană.

Toleranța la medicamentul metadona presupune în esență că persoana trebuie să ia doze mai mari de metadona sau în intervale de timp mai scurte pentru ca drogul metadona să aibă efectele dorite. La început, persoana va lua metadona mai des și în doze mai mari, fără să realizeze că acesta este un indicator clar, adică un semn al dependenței.

Detoxifierea de metadona (simptomele stării de sevraj)

Starea de sevraj de la metadona este un indicator mai mult decât clar că persoana suferă de dependență fizică de metadona.

Mai precis, când o persoană încetează brusc sau rapid să ia medicamentul metadona, vor apărea simptome de sevraj deloc plăcute și ușoare. Având în vedere că timpul de înjumătățire al metadonei este relativ lung, pot trece și câteva zile de la ultima utilizare a metadonei până apar simptomele crizei de sevraj. Aceste simptome variază de la depresie, spasme și dureri în tot corpul, până la insomnie. Despre acestea vom vorbi mai târziu.

Drogul metadona este centrul și prioritatea în viața persoanei

Persoana care se confruntă cu dependența de metadona investește mult timp și energie pentru a-și procura drogul. Când drogul metadona este mai important decât obligațiile sociale și familiale, acesta este unul dintre simptomele dependenței. Mai mult, persoana poate încerca să procure ilegal medicamentul metadona sau să consulte mai mulți medici pentru a obține mai multe rețete pentru această substanță.

Strângerea rezervelor de metadona

Având în vedere că drogul metadona este o substanță strict controlată, dependenții de metadona adesea încep să-și facă rezerve din acest opiaceu. Acest lucru le permite să aibă „în depozit” o cantitate mai mare de metadona și apoi să ia doze mai mari deodată pentru un efect mai puternic și mai intens.

Totuși, aceasta este o capcană în care dependenții de metadona cad frecvent. Acest lucru se datorează faptului că supradozajul cu metadona (intoxicația) este cea mai frecventă consecință a consumului acestei substanțe în doze mari simultan.

Alte simptome ale dependenței de metadona

  • Utilizarea metadonei în doze mai mari sau mai frecvent decât este prescris terapeutic;
  • Ascunderea consumului de droguri față de ceilalți și comportament secret;
  • Vizite frecvente la medici și exagerarea simptomelor pentru a obține doze mai mari de metadona pe bază de prescripție;
  • Cumpărare ilegală de metadona;
  • Încercări eșuate de a renunța singur la metadona sau de a reduce doza;
  • Dorință intensă și necontrolată pentru metadona (dependență psihică);
  • Dezvoltarea unei legături emoționale față de utilizarea metadonei;
  • Combinarea metadonei cu alte substanțe, cel mai frecvent alcool sau opiacee;
  • Persoana nu reușește să îndeplinească alte obligații sau să desfășoare activități cotidiene acasă, la școală sau la serviciu din cauza consumului de metadona;
  • Pierderea interesului pentru activitățile și hobby-urile anterioare care îi aduceau satisfacție;
  • Continuarea utilizării metadonei în ciuda faptului că drogul metadona cauzează probleme de sănătate, respectiv dificultăți în interacțiunile sociale și interpersonale;
  • Utilizarea metadonei în situații social-riscuri și periculoase (de exemplu, la volan);
  • Utilizarea metadonei în ciuda problemelor fizice sau psihologice pe care drogul metadona le provoacă sau le agravează.

Cum arată supradozajul cu metadona?

Supradozajul cu metadona este o stare extrem de gravă și periculoasă care poate provoca complicații semnificative asupra sănătății. Nu este rar ca o persoană, dorind să experimenteze un efect euforic cât mai intens al metadonei, să ia doze mari din acest narcotic într-un interval scurt de timp.

De asemenea, un dependent de metadona poate încerca să intensifice efectele acestui drog prin administrarea lui împreună cu alcool sau alte opiacee. Combinația metadonei cu aceste substanțe crește semnificativ riscul de supradozaj.

Având în vedere că într-un timp scurt se acumulează în organism o cantitate mare de metadona, pe care organismul nu o poate sintetiza, apare supradozajul cu metadona. De fapt, supradozajul cu metadona apare deoarece drogul metadona rămâne în organism o perioadă lungă de timp. Chiar și după ce au trecut câteva ore de la administrarea acestei substanțe, medicamentul metadona se elimină foarte lent din organism.

Există un motiv pentru care în programele de tratament cu metadona se administrează doar o singură doză pe zi. Acumularea doză după doză de metadona poate avea consecințe letale. Simptomele supradozajului nu trebuie niciodată ignorate sau trecute cu vederea. Diferite părți ale corpului pot reacționa diferit atunci când apare supradozajul cu metadona.

Sistemul gastrointestinal. Stomacul și structurile musculare învecinate sunt predispuse la numeroase complicații în urma unui supradozaj cu metadona. Acestea pot include crampe, vărsături, constipație și altele.

Sistemul vascular și respirator. Plămânii sunt principala „țintă a atacului” în caz de supradozaj cu metadona. Acesta poate provoca dificultăți de respirație, respirație încetinită și senzație de constricție toracică.

Sistemul nervos central. Supradozajul cu metadona poate provoca confuzie și dezorientare. În plus, poate apărea somnolență și/sau oboseală.

Îndrumați-vă viața pe calea corectă

Contactați-ne și programați o întâlnire cu medicii noștri

Medicamentul metadona și supradozajul cu metadona – Simptomele intoxicației

Când o persoană suferă un supradozaj cu metadona, este esențial să i se acorde imediat ajutor medical specializat, pentru a se evita consecințele fatale. Supradozajul cu metadona poate duce la deces dacă această stare nu este tratată.

Simptomele și semnele supradozajului cu metadona pot include:

  • Tensiune arterială scăzută și puls slab (hipotensiune);
  • Pupile contractate;
  • Spasme musculare neregulate;
  • Amețeală sau comportament dezorientat;
  • Somnolență;
  • Confuzie și dezorientare;
  • Greață și vărsături;
  • Ritm cardiac încetinit și afectarea funcției cardiace;
  • Piele rece, umedă și lipicioasă;
  • Buze și unghii albastre;
  • Tentă gri sau albăstruie a pielii;
  • Respirație lentă și/sau dificilă (depresie respiratorie);
  • Oprirea completă a respirației și pierderea cunoștinței;
  • Comă;
  • Moarte.

Dacă persoana care a suferit un supradozaj cu metadona este capabilă să vorbească, este posibil să încerce să convingă pe cineva din jur să nu o ducă la spital. Mai mult, poate afirma că nu simte nicio durere. Acestea pot fi efecte reziduale ale metadonei care, de fapt, doar maschează disconfortul real al simptomelor supradozajului. Supradozajul cu metadona și simptomele aferente pot apărea imediat sau la scurt timp după administrarea substanței.

De aceea este foarte important să nu rămâneți pasivi și să reacționați imediat dacă o persoană apropiată se supradozează cu metadona.

Metadona drog – Ce doză a acestui narcotic este necesară pentru a provoca supradozajul?

Adesea apare întrebarea: câtă metadona este necesară pentru a provoca un supradozaj cu acest drog? Fiecare persoană este diferită, iar în funcție de aceasta, la fel ca și în cazul altor narcotice, oamenii pot reacționa diferit la medicamentul metadona. Tocmai de aceea este dificil de spus exact câtă metadona este necesară pentru un supradozaj, deoarece acest lucru variază în funcție de numeroși factori, precum toleranța față de medicamentul metadona și modul de administrare al metadonei.

Cu siguranță, așa cum am văzut, drogul metadona implică un risc major de supradozaj toxic. Acest lucru este valabil în cazurile în care medicamentul metadona este administrat în doze mai mari decât cele recomandate. Utilizarea metadonei trebuie să fie întotdeauna sub supraveghere medicală, fie că este vorba de ameliorarea durerii, fie ca parte a terapiei de substituție pentru tratamentul dependenței de opiacee.

Cantitatea de metadona care poate fi letală pentru o persoană va depinde de toleranța sau de doza la care corpul său este obișnuit. Doza terapeutică tipică de metadona este de 60 miligrame pe zi. Uneori, persoanele pot găsi un tratament eficient chiar și cu doze mai mici.

Totuși, indiferent de doza individuală, mulți dintre cei care iau medicamentul metadona ajung să devină dependenți de acesta. Acest lucru poate determina persoana să utilizeze metadona împreună cu alte opiacee. Dependența de mai multe substanțe psihoactive (polidependența) crește riscul de supradozaj. Drogul metadona nu face excepție de la această regulă.

Clinica MedTim oferă tratament împotriva dependenței

Cum arată renunțarea la metadona (sevrajul de metadona)?

Faptul că metadona este un drog – și nicidecum un drog inofensiv – este dovedit și de simptomele extrem de neplăcute ale crizei de abstinență care apar în timpul sevrajului de metadona. Mai mult decât atât, acest lucru demonstrează că drogul metadona, pe lângă dependența psihică (pofta), provoacă și o severă dependență fizică.

Când un dependent de metadona întrerupe brusc consumul acestui drog sau reduce doza, corpul său va încerca să revină la echilibru. Mai exact, organismul a dezvoltat până în acel moment o toleranță la medicamentul metadona și s-a obișnuit să funcționeze doar în prezența drogului metadona în sistem.

Oprirea bruscă sau reducerea dozei de metadona induce organismul într-o stare de șoc, moment în care corpul încearcă să recupereze homeostaza pe care o avea înainte de instalarea toleranței. Organismul face acest lucru prin sevrajul de metadona, adică prin simptomele crizei de abstinență cauzate de lipsa metadonei. Aceste simptome „spun”, de fapt, corpului că trebuie să găsească mai multă metadona, deoarece persoana este dependentă de ea.

După cum am menționat, drogul metadona este adesea utilizat în tratamentul dependenței de opiacee. Din păcate, unii oameni ajung în cele din urmă să se bazeze pe metadona în locul opiaceelor, pentru care au început inițial terapia cu metadona. Iar terapia cu metadona a fost concepută pentru a atenua simptomele sevrajului de heroină și alte opiacee.

Simptomele sevrajului de metadona apar atunci când corpul începe să facă față lipsei metadonei de care era dependent. Renunțarea la metadona poate provoca un mare disconfort persoanei, ceea ce crește riscul de recidivă. Aceste simptome sunt atât de intense și dificile. Dacă o persoană crede că sevrajul de metadona este ușor, adică că este suficientă pur și simplu oprirea consumului acestui drog, se va afla foarte repede într-o mare eroare.

În acest sens, cel mai ușor sevraj de metadona este acela care reduce intensitatea acestor simptome și care scade riscul de recidivă. Așadar, cel mai ușor sevraj de metadona este cel care este și cel mai sigur, iar acesta este prin detoxifiere medicală specializată, sub supravegherea unui medic.

Metadona – Care sunt simptomele sevrajului de metadona?

Sevrajul de metadona, adică renunțarea la acest drog, este asociat cu simptome fizice și psihice extrem de neplăcute. Tocmai din acest motiv, o persoană care dorește să se lase de metadona cu siguranță vrea să știe cât durează criza de metadona.

Renunțarea la metadona poate varia considerabil de la o persoană la alta. Factorul cheie care determină cât va dura sevrajul de metadona este gradul de dependență pe care persoana l-a dezvoltat.

Alți factori care influențează durata crizei cauzate de metadona includ:

  • Doza de metadona;
  • Frecvența consumului de metadona;
  • Cât timp a abuzat persoana de medicamentul metadona;
  • Politoxicomania, adică abuzul de alte droguri sau alcool simultan cu metadona;
  • Vârsta persoanei;
  • Metabolismul;
  • Genetica și istoricul familial al tulburărilor psihice;
  • Starea de sănătate fizică și mintală;

Simptomele crizei cauzate de metadona dispar, de regulă, în timp. Totuși, sevrajul de metadona poate duce, în cazuri extreme, chiar și la moarte. Drogul metadona este, de fapt, o substanță unică printre opioide. Are un timp de înjumătățire mai lung (până la 55 de ore), astfel încât simptomele acute ale sevrajului pot dura mai mult decât în cazul altor opioide. Mulți dependenți de metadona spun că simptomele sevrajului de metadona seamănă cu o formă agravată de gripă.

Simptomele obișnuite ale sevrajului de metadona includ:

  • Lăcrimare excesivă;
  • Piele de găină;
  • Transpirație;
  • Secreții nazale;
  • Căscat;
  • Pupile dilatate;
  • Agitație, iritabilitate și nervozitate;
  • Anxietate;
  • Dureri musculare;
  • Insomnie;
  • Crampe abdominale;
  • Diaree;
  • Neliniște;
  • Senzație de frig sau de căldură;
  • Greață sau vărsături.

În unele cazuri, simptomele sevrajului de metadona pot apărea chiar la 12 ore după ultima doză administrată. Totuși, simptomele apar de obicei între 30–48 de ore de la ultima doză. Simptomele acute de sevraj pot dura până la 20 de zile.

Detoxifierea medicală este cea mai ușoară metodă de a opri consumul de metadona!

Am văzut că drogul metadona, în cazul renunțării la acesta, poate provoca complicații grave de sănătate. Aceste complicații se pot solda, în cazuri rare, chiar cu deces. Simptomele sevrajului sunt atât de intense încât renunțarea la metadon în condiții casnice este o misiune imposibilă, din cauza riscului ridicat de recidivă. Așadar, atunci când cineva se întreabă dacă există o metodă ușoară de renunțare la metadon, aceasta presupune un proces cu simptome minime de sevraj și fără recăderi.

În acest sens, detoxifierea medicală sub supravegherea personalului specializat, într-o clinică autorizată pentru tratarea dependenței, reprezintă singura modalitate sigură și eficientă de a renunța la acest drog.

MedTim este un spital modern și un centru specializat în tratarea tuturor formelor de dependență, inclusiv a celei de metadon! În clinica noastră activează un colectiv de medici internaționali premiați, cu zeci de ani de experiență în domeniul adicțiilor. Programele noastre terapeutice respectă toate standardele internaționale în ceea ce privește tratarea dependenței. Printr-o abordare individualizată și metode de tratament dovedite, oferim fiecărui pacient îngrijire medicală completă și de calitate.

MedTim – Dependența de metadona dispare în interval de 14 până la 21 de zile!

Specialiștii noștri aplică o detoxifiere complet sigură și lipsită de durere. Aceasta este diferența noastră față de altele! După procedura de detoxifiere, în timpul căreia substanțele toxice sunt eliminate din organism, toate simptomele sevrajului dispar! De asemenea, riscul de recidivă cauzat de criza fizică este redus la minimum. De aceea, oferim fiecărui pacient cea mai ușoară cale de renunțare la metadon!

Și nu numai atât — personalul nostru medical efectuează o detoxifiere modernă, sigură și ultra-rapidă de metadona — procedura UROD!

Pe lângă tratarea dependenței fizice, MedTim oferă și tratament eficient pentru dependența psihică de metadona. În cadrul psihoterapiei, psihiatrii și psihologii noștri lucrează zilnic cu pacienții pentru a aborda cauzele inițiale ale dependenței. După o terapie eficientă, pacientul va dezvolta o atitudine negativă și respingătoare față de orice consum de metadona.

Fiecărui pacient care a trecut prin tratamentul de detoxifiere i se administrează un blocant pentru droguri, care previne apariția eventualelor crize cauzate de metadona. După externare, rămânem în contact cu pacientul timp de 12 luni, oferindu-i acestuia și familiei sale sprijin ambulatoriu.

Lăsați drogul metadona în trecut pentru totdeauna! Ușile MedTim vă sunt deschise în orice moment, iar noi vă vom ajuta să transformați din nou fericirea în realitatea dumneavoastră!

Ne puteți apela chiar acum pentru a programa o consultație gratuită.

Cuprinsul

Marturisirile pacientilor din centrul nostru pentru tratarea dependentelor