Anxietatea este, alături de depresie, una dintre cele mai frecvente probleme de ordin mental ale zilelor noastre. Se estimează că peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de anxietate, ceea ce reprezintă aproximativ 4% din populația planetei. Având în vedere că această stare psihică a căpătat proporții epidemice, se ridică întrebarea – cum să învingem anxietatea?
Cum să învingi anxietatea și este oare acest lucru posibil?
Este oare posibil și cum să învingem anxietatea, în general? Pentru a răspunde la această întrebare, este necesar să înțelegem că persoanele care suferă de anxietate, de fapt, nu se luptă doar cu această stare, ci și cu încă o mare problemă. Această problemă, în sensul cel mai larg, se numește – neînțelegere.
Oricât de reală și răspândită ar fi această stare mentală, anxietatea este, în continuare, într-o mare măsură un subiect tabu în spațiul nostru. Din păcate, persoanele care au probleme de sănătate mintală sunt adesea percepute ca fiind „slabe de caracter”. Sau, și mai rău – ca fiind nebune, în sens psihiatric al cuvântului.
Mai mult decât atât, nu este neobișnuit ca o persoană care suferă de o formă de tulburare anxioasă să sufere, în același timp, și de depresie. Stigmatizarea socială care însoțește aceste două stări duce la marginalizarea sau condamnarea socială a celor care suferă de anxietate sau depresie. În consecință, persoana afectată ajunge să se simtă vinovată și responsabilă pentru ceea ce i se întâmplă.
Totodată, din cauza neînțelegerii sociale a adevăratei naturi a acestei probleme psihice, persoanele anxioase simt adesea rușine. Din acest motiv, de multe ori nu cer ajutor de specialitate. La acest lucru contribuie și faptul că în Serbia, dar și în regiune, este dezvoltată așa-numita cultură a tăcerii. Aceasta presupune că despre problemele mentale reale și existente nu ar trebui să se vorbească, adică că suferințele mintale trebuie ținute în taină și ascunse.
Desigur, astfel de convingeri sunt extrem de greșite și complet nefondate. Rezultatul ignorării problemei este că anxietatea devine și mai gravă și mai intensă, până în punctul în care persoana nu mai poate desfășura în mod normal nici măcar activitățile zilnice obișnuite.
Cum să depășim anxietatea? Cum se tratează anxietatea? Care sunt medicamentele pentru anxietate? Cum arată și cum se desfășoară tratamentul anxietății? Despre toate acestea vom vorbi mai detaliat pe blogul nostru.
Tratamentul anxietății – Ce este, de fapt, anxietatea?
Am văzut că persoanele anxioase, pe lângă lupta cu propriile probleme psihice, se confruntă adesea și cu condamnarea socială a anxietății și depresiei. Acest lucru duce la faptul că persoanele care suferă de anxietate adesea ignoră sau minimalizează propriile simptome. Totuși, doar tratamentul anxietății reprezintă o modalitate sigură și verificată de a depăși complet această stare.
Însă, ce este, de fapt, anxietatea și de ce este ea atât de răspândită?
Pe de o parte, anxietatea este o reacție complet normală a organismului nostru și, ca atare, face parte integrantă din viața noastră. Chiar dacă nu este o emoție tocmai plăcută, anxietatea poate fi uneori un sentiment extrem de util. Ea ne pregătește să evaluăm rapid o situație de pericol în care ne aflăm, pentru a putea reacționa și mai repede. Este vorba despre cunoscutul răspuns „luptă sau fugi”, adică reacția corpului nostru. Prin urmare, senzațiile ocazionale de anxietate – precum în cazul unui interviu pentru un nou loc de muncă, așteptarea rezultatelor unui examen, traversarea străzii etc. – sunt reacții complet normale.
Pe de altă parte, anxietatea ca problemă psihică și diagnostic medical reprezintă mult mai mult decât simpla tensiune, frică sau îngrijorare. Ea constituie o reacție complexă a organismului nostru la un pericol real sau perceput, care implică schimbări fizice, cognitive și comportamentale.
Ceea ce diferențiază anxietatea ca tulburare psihică de anxietatea ca emoție este durata, intensitatea și gravitatea acestei stări. Mai exact, atunci când o persoană simte anxietatea într-o asemenea măsură încât acest sentiment este disproporționat față de declanșatorul inițial sau față de factorul de stres, atunci vorbim despre anxietate ca tulburare.
Tulburările anxioase (anxietatea patologică) afectează persoana în funcționarea ei normală de zi cu zi. Iar acesta este un semnal clar că este necesar tratamentul anxietății.

Cum să învingi anxietatea și cauzele anxietății
Pentru a ști cum să învingem anxietatea, este necesar să pătrundem în miezul, rădăcina sau cauza acestei probleme. Așadar, pentru a ști cum să depășim anxietatea, trebuie să cunoaștem ce anume provoacă tulburările anxioase.
De altfel, există mai multe tipuri de tulburări de anxietate. Acestea pot fi tulburarea anxioasă generalizată, tulburarea obsesiv-compulsivă, atacurile de panică și tulburarea de panică, fobiile, tulburarea de anxietate socială și altele. Dar, ce poate duce la apariția acestor tulburări anxioase? Care sunt factorii declanșatori?
Trebuie spus din start că nu există o singură cauză universală a anxietății. Motivul constă în faptul că fiecare persoană care suferă de anxietate trăiește această problemă psihică în mod diferit și în felul său propriu. Aceasta înseamnă, mai departe, că există mai mulți factori care pot duce la apariția unei tulburări anxioase. Este foarte important să se cunoască ce a provocat anxietatea în cazul concret al unei persoane, deoarece doar astfel se poate ști cu certitudine cum se tratează anxietatea.
De aceea, vom aborda în continuare câteva dintre principalele cauze și factori de risc pentru această stare.
1) Predispozițiile genetice
Unele cercetări au arătat că anxietatea poate fi ereditară, adică o problemă psihică de natură genetică. Dacă tatăl, mama sau un alt membru apropiat al familiei (frate sau soră) suferă de anxietate, există o probabilitate ca și un alt membru al familiei să dezvolte o tulburare anxioasă. Predispoziția genetică pentru anxietate este uneori numită și „sensibilitate la anxietate”.
Totuși, există o dilemă în acest sens, pentru care nu există suficiente dovezi. Pe de o parte, nu este clar stabilit dacă o persoană suferă de anxietate pentru că are predispoziții genetice în acest sens. Iar pe de altă parte, nu este pe deplin clar nici dacă persoana este mai predispusă la anxietate pentru că dobândește (învață) anumite moduri de gândire, atitudini și convingeri de la părinți sau de la alți membri ai familiei, care favorizează fricile și îngrijorarea.
2) Experiențele din trecut sau din copilărie
Traumele și experiențele dificile din copilărie, adolescență sau chiar din viața adultă pot reprezenta factori declanșatori obișnuiți pentru apariția anxietății. Trecerea printr-un eveniment stresant sau traumatic într-o perioadă timpurie a vieții poate avea un impact deosebit asupra dezvoltării tulburărilor anxioase. Experiențele care pot contribui la apariția anxietății includ:
- Abuz fizic sau emoțional;
- Neglijare sau abandon emoțional;
- Moartea sau pierderea unui părinte;
- Hărțuire, mobbing sau izolare socială;
- Discriminare.
De asemenea, părinții neglijenți sau, dimpotrivă, hiperprotectori pot constitui un factor declanșator pentru dezvoltarea anxietății.
3) Cum se tratează anxietatea și situația actuală de viață
Dacă te întrebi „cum se tratează anxietatea”, uneori răspunsul poate fi oferit chiar de situația de viață prin care trece persoana afectată. Asta deoarece dificultățile actuale de viață pot declanșa stările anxioase. Atunci când, prin dialog cu pacientul, se identifică sursa, dar și o posibilă soluție pentru dificultățile actuale, tratamentul anxietății are șanse crescute de succes.
Situațiile de viață care pot declanșa anxietatea includ:
- Epuizare fizică, emoțională și mentală și/sau acumulare de stres;
- Prea multe schimbări sau incertitudini într-un timp scurt;
- Epuizare profesională, presiune la serviciu sau în timpul studiilor;
- Program de lucru prelungit și stres la locul de muncă;
- Probleme financiare;
- Șomaj;
- Probleme locative sau lipsa unei locuințe;
- Îngrijorare sau teamă legată de condițiile meteo extreme (numită uneori și anxietate climatică sau eco-anxietate);
- Pierderea unei persoane apropiate;
- Sentimente de singurătate sau izolare socială;
- Abuz, hărțuire, intimidare, inclusiv orice formă de discriminare.
Așadar, marile schimbări sau dificultăți în viața de zi cu zi pot fi un factor declanșator major pentru anxietate.
4) Probleme psihice sau de sănătate fizică
Există anumite afecțiuni, fie ele psihice sau fizice, care pot provoca sau agrava simptomele anxietății. De exemplu, trăirea cu o boală gravă, uneori chiar amenințătoare de viață, poate duce la apariția anxietății.
Așa cum am menționat la început, o persoană cu anxietate se confruntă deseori și cu alte tulburări psihice, cel mai frecvent cu depresia. Aceste două probleme psihice se pot influența reciproc: depresia accentuează simptomele anxietății, iar anxietatea agravează starea depresivă.
De aceea, tratamentul anxietății este o modalitate eficientă nu doar de a trata această tulburare, ci și depresia însoțitoare.
5) Consumul de substanțe psihoactive și/sau medicamente
În unele cazuri, anxietatea poate fi cauzată de consumul sau abuzul de substanțe psihoactive și medicamente. De exemplu, anxietatea poate apărea ca efect secundar al unor medicamente psihiatrice sau tratamente pentru probleme fizice de sănătate.
De asemenea, consumul recreațional de alcool, droguri sau alte substanțe psihoactive poate declanșa o tulburare anxioasă.
6) Cum se tratează anxietatea și legătura cu sănătatea fizică
Am menționat deja că unele afecțiuni fizice pot provoca anxietate. Așadar, pentru a ști cum se tratează anxietatea, trebuie identificat și dacă o anumită afecțiune fizică stă la baza acesteia.
Exemple de probleme de sănătate fizică asociate cu anxietatea:
- Boli cardiovasculare și afecțiuni ale inimii;
- Diabet;
- Probleme ale glandei tiroide, cum ar fi hipertiroidismul;
- Tulburări respiratorii, cum ar fi BPOC sau astmul;
- Abuzul sau sevrajul de droguri;
- Oprirea consumului de alcool, tranchilizante (în special unele benzodiazepine) sau alte medicamente;
- Durerea cronică sau sindromul de colon iritabil;
- Tumori rare care produc hormoni specifici reacției „luptă sau fugi”.
Așadar, anxietatea poate fi uneori un efect secundar al anumitor medicamente sau o manifestare a unei boli fizice subiacente.
Cum să învingi anxietatea și simptomele acestei probleme psihice
Uneori, la întrebarea „cum să învingi anxietatea”, se oferă un răspuns simplist: trebuie doar să te confrunți cu frica și îngrijorarea, iar anxietatea va dispărea. Deși această afirmație nu este complet greșită, tratamentul anxietății presupune mult mai mult decât atât. Cu alte cuvinte, pentru a înțelege cel mai eficient mod de a trata anxietatea, este esențial să recunoaștem simptomele acestei tulburări.
Am menționat deja cele două trăsături principale ale anxietății: frica și îngrijorarea. Totuși, pe lângă aceste două, există și alți indicatori care pot sugera prezența anxietății. Acestea includ simptome fizice și psihice precum:
- Senzație de neliniște, agitație sau tensiune;
- Sentimentul că urmează o catastrofă, panică sau pericol iminent;
- Respirație accelerată (hiperventilație);
- Ritm cardiac crescut, palpitații, tahicardie;
- Transpirație excesivă;
- Tremur;
- Amețeli și greață;
- Senzație de slăbiciune sau oboseală;
- Durere în piept și dificultăți de respirație;
- Dureri de cap;
- Tensiune musculară;
- Palme reci și umede;
- Probleme de concentrare și dificultăți în a te gândi la altceva decât la frică sau îngrijorare;
- Tulburări de somn (cel mai adesea insomnie);
- Dificultăți în luarea deciziilor raționale;
- Probleme digestive sau gastrointestinale;
- Dificultăți în a controla îngrijorarea;
- Sentimente de vinovăție și rușine;
- Senzația de sufocare;
- Tendința de a evita obiecte, locuri sau persoane care declanșează anxietatea.
Pe lângă aceste simptome, există și anumite manifestări „ascunse” sau mai puțin obișnuite ale anxietății, cum ar fi:
- Căscat excesiv;
- Derealizare (tulburare a percepției realității);
- Tinitus (țiuit în urechi);
- Amorțeli sau senzații de furnicături și frig la nivelul mâinilor și picioarelor;
- Probleme de vedere, cum ar fi vederea încețoșată sau pupile dilatate;
- Erupții cutanate.

Cum se tratează anxietatea și ce obiceiuri „hrănesc” această stare mintală
Mulți oameni își doresc să afle cum se tratează anxietatea, dar continuă, în același timp, să întrețină obiceiuri care doar agravează simptomele acestei tulburări. Prin urmare, primul și cel mai important pas pentru a înțelege cum să învingi anxietatea este schimbarea acestor obiceiuri care hrănesc această problemă mintală.
Poate că persoana anxioasă nu este conștientă de acest lucru, deoarece este vorba despre obiceiuri cotidiene. Totuși, schimbarea și eliminarea acestor obiceiuri reprezintă calea de început în tratamentul anxietății. Iată câteva dintre cele mai frecvente:
1. Cum să învingi anxietatea și evitarea anumitor situații
Persoanele anxioase simt adesea nevoia de a evita lucruri, situații sau persoane care le provoacă disconfort. Practicată constant, această evitare devine un obicei care „hrănește” anxietatea.
Exemplu: evitarea unor locuri de teamă că vor întâlni pe cineva nedorit, sau evitarea consultării soldului bancar din teama de a vedea o realitate neplăcută.
Soluția: abordarea treptată a acestor situații – pas cu pas. Acest principiu stă la baza terapiei cognitiv-comportamentale, una dintre cele mai eficiente forme de tratament pentru anxietate.
2. Părerea celorlalți
Deși feedbackul constructiv din partea celor apropiați poate fi util, persoanele anxioase tind să caute aprobarea tuturor. Grija constantă legată de „ce vor spune ceilalți” sporește nesiguranța și intensifică simptomele anxietății.
3. Cum să învingi anxietatea și complianța constantă față de ceilalți
Strâns legată de punctul anterior, această nevoie constantă de a mulțumi pe toată lumea duce la ignorarea propriilor nevoi. În special femeile tind să adopte acest comportament, care pe termen lung adâncește anxietatea și slăbește autonomia personală.
4. „Se va întâmpla cel mai rău scenariu posibil”
Una dintre trăsăturile de bază ale anxietății este tendința de a anticipa mereu un deznodământ negativ.
Exemplu: înaintea unei călătorii, persoana anxioasă își imaginează un accident rutier fatal.
Această gândire duce la luarea unor decizii impulsive și la evitări inutile, amplificând anxietatea.
Pentru a înțelege cum se tratează anxietatea, este esențial să înțelegem că persoana anxioasă supraestimează pericolul și subestimează propriile capacități de a face față. Terapeuții cognitiv-comportamentali lucrează tocmai la reconstruirea acestei perspective: pacientul învață să-și recunoască resursele interioare și să facă pași reali, chiar și mici, pentru a gestiona situațiile care îi provoacă teamă – fără a mai exagera dificultatea lor.
Care sunt medicamentele pentru anxietate?
Când vine vorba de medicamente pentru anxietate, în sensul cel mai larg ne referim la anxiolitice, adică medicamente pentru calmare. Mai concret, prin medicamente pentru calmare se înțeleg în principal numeroase preparate din clasa benzodiazepinelor.
Totuși, medicamentele pentru anxietate includ mult mai mult decât benzodiazepinele. Pe lângă acestea, medicamentele pentru anxietate includ și anumiți antidepresivi SSRI și SNRI, antidepresive triciclice, beta-blocante și alte medicamente. Toate aceste medicamente sunt eficiente în felul lor, iar efectul lor depinde de la o persoană la alta, de simptomele sale, de starea de sănătate și așa mai departe. Asta înseamnă că nu există un singur cel mai bun medicament pentru anxietate.
Scopul tuturor medicamentelor pentru anxietate este tratarea și ameliorarea simptomelor anxietății. Medicamentele pentru anxietate, deși eficiente, reprezintă doar o parte a tratamentului (tratamentul farmacologic) pentru tratarea completă a anxietății. Ele nu trebuie administrate din proprie inițiativă, ci trebuie luate conform indicațiilor și pe durata prescrisă de medic.
Dacă vă întrebați cum să depășiți anxietatea în întregime, atunci, pe lângă terapia medicamentoasă, este necesar și un tratament psihologic. Așadar, psihoterapia, cu accent pe terapia cognitiv-comportamentală, reprezintă cealaltă față a monedei în tratamentul complet al anxietății. Despre acest aspect vom vorbi puțin mai mult mai târziu.
Îndrumați-vă viața pe calea corectă
Contactați-ne și programați o întâlnire cu medicii noștri
Cum să învingi anxietatea și medicamentele pentru anxietate – Patru tipuri principale de medicamente
Am văzut că medicamentele pentru anxietate includ mult mai mult decât benzodiazepinele, adică medicamentele pentru calmare. Privind în general, există patru tipuri principale de medicamente prin care se tratează simptomele anxietății.
Acestea sunt:
- Antidepresivele SSRI;
- Antidepresivele SNRI;
- Antidepresivele triciclice;
- Benzodiazepinele.
Mai târziu vom menționa și alte tipuri de medicamente, când vine vorba de medicamentele pentru anxietate.
1. Cum se tratează anxietatea și antidepresivele SSRI
Așa cum le spune și numele, este vorba despre antidepresive. Așadar, acestea sunt medicamente prin care se tratează depresia. Totuși, după cum am menționat la începutul acestui text, anxietatea și depresia merg „mână în mână” în foarte multe cazuri. Mai exact, o persoană care suferă de depresie are în același timp și o tulburare anxioasă. Cum se tratează anxietatea cu antidepresive SSRI?
SSRI este prescurtarea de la „selective serotonin reuptake inhibitor”, adică inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei. Aceștia acționează prin blocarea recaptării serotoninei de către celulele nervoase din creier. Iar serotonina este o substanță chimică, adică un neurotransmițător care joacă un rol esențial în reglarea dispoziției unei persoane.
Conform unui studiu din 2022, antidepresivele SSRI sunt, în același timp, și medicamente pentru anxietate. Mai precis, ele reprezintă prima opțiune pentru tratamentul tulburării de anxietate generalizată. De asemenea, antidepresivele SSRI pot fi prescrise și pentru tratarea tulburării obsesiv-compulsive.
În categoria antidepresivelor SSRI, printre altele, intră:
- Citalopram (Celexa);
- Escitalopram (Lexapro, Cipralex);
- Fluoxetin (Prozac);
- Fluvoxamin (Luvox);
- Paroxetin (Seroxat sau Paxil);
- Sertralin (Zoloft).
2. Cum se tratează anxietatea și antidepresivele SNRI
SNRI sunt o altă clasă de antidepresive care pot trata depresia și anxietatea. Medicii le pot de asemenea prescrie pentru tratarea unor afecțiuni dureroase cronice. SNRI înseamnă „serotonin and norepinephrine reuptake inhibitors”, adică inhibitori ai recaptării serotoninei și noradrenalinei.
La fel ca antidepresivele SSRI, și antidepresivele SNRI reprezintă prima linie de medicamente pentru tratamentul anxietății. Totuși, ele nu sunt la fel de eficiente în tratarea tulburării obsesiv-compulsive.
Aceste medicamente pentru anxietate, adică antidepresivele SNRI, acționează prin reducerea recaptării substanțelor chimice serotonină și noradrenalină în creier.
Exemple de antidepresive SNRI care sunt utilizate ca medicamente pentru anxietate sunt:
- Duloxetin (Cymbalta);
- Venlafaxin.
La fel ca în cazul SSRI, și în cazul antidepresivelor SNRI poate fi nevoie de câteva săptămâni de tratament până când acestea își fac efectul.
3. Cum să depășești anxietatea și antidepresivele triciclice
Antidepresivele triciclice (TCA) sunt o clasă mai veche de antidepresive. Deși pot fi eficiente în tratarea depresiei și anxietății, medicii prescriu mai frecvent antidepresive SSRI pentru tratamentul anxietății, deoarece provoacă mai puține efecte secundare.
Totuși, antidepresivele TCA pot fi utile pentru unele persoane, în special dacă alte medicamente pentru anxietate nu oferă ameliorare. Aceste medicamente acționează prin blocarea recaptării serotoninei și noradrenalinei. În acest mod, nivelul acestor substanțe crește în creier.
Cum se tratează anxietatea și exemple de antidepresive TCA includ:
- Amitriptilin (Elavil);
- Imipramin (Tofranil);
- Nortriptilin (Pamelor).
4. Tratamentul anxietății și benzodiazepinele
În sensul cel mai larg, benzodiazepinele sunt un tip de sedative (medicamente pentru calmare) care reduc simptomele fizice ale anxietății, cum ar fi tensiunea musculară. Pe lângă relaxarea musculară, aceste medicamente pentru anxietate induc și relaxare nervoasă și sedare. Efectul lor, care apare relativ rapid, constă în reducerea neliniștii, tensiunii și stresului.
Nivelul maxim de benzodiazepine în sânge apare la una până la două ore după ce persoana ia doza. Cu toate acestea, efectele pot fi resimțite mai devreme.
Benzodiazepinele, printre altele, includ:
- Alprazolam (Xanax sau Alprazolam);
- Clonazepam (Rivotril);
- Clordiazepoxid (Librium);
- Diazepam (Valium);
- Lorazepam (Ativan);
- Bromazepam.
Benzodiazepinele, ca medicamente pentru anxietate, pot fi eficiente doar când sunt administrate pe termen scurt. Dacă sunt administrate necontrolat, pe o perioadă lungă de timp și fără supraveghere medicală, acest lucru poate duce la abuz și dependență de benzodiazepine.
Din cauza acestor riscuri, specialiștii recomandă ca medicii să nu prescrie utilizarea continuă a benzodiazepinelor pentru o perioadă mai mare de 6 luni. Unele persoane pot lua benzodiazepine pentru a controla simptomele anxietății pe termen scurt. De exemplu, persoanele cu frică de zbor pot lua aceste medicamente înainte de un zbor cu avionul.
Uneori, oamenii pot lua benzodiazepine împreună cu antidepresive SSRI pentru o perioadă de două până la patru săptămâni, până când aceste antidepresive încep să își facă efectul.

Cum să depășești anxietatea și alte medicamente pentru anxietate
Pe lângă cele menționate anterior, multe alte medicamente pentru anxietate pot avea un rol în modul în care se poate depăși anxietatea. Cert este că medicii prescriu de obicei aceste alte medicamente doar dacă antidepresivele SSRI, benzodiazepinele sau medicamente similare nu dau rezultate.
- Beta-blocante. Aceste medicamente sunt utilizate frecvent de persoanele care suferă de boli cardiovasculare sau hipertensiune. Totuși, uneori medicii le pot prescrie și ca medicamente pentru anxietate. Ele reduc efectele noradrenalinei, ceea ce duce la atenuarea simptomelor fizice ale anxietății.
- Buspiron. Acest medicament împotriva anxietății poate trata simptomele de anxietate pe termen scurt sau lung. Acționează semnificativ mai lent decât benzodiazepinele și este posibil să nu trateze toate tipurile de tulburări anxioase. Totuși, provoacă mult mai puține efecte secundare și are un risc mai redus de a produce dependență.
- Inhibitorii monoaminoxidazei (IMAO). Aceștia sunt unii dintre cele mai vechi tipuri de antidepresive. Medicii îi pot prescrie uneori pentru tratamentul anxietății, deși potențial pot cauza efecte adverse serioase. Tocmai din acest motiv, medicamentele IMAO sunt rareori prescrise.
Cum să învingi anxietatea pe cale naturală?
Dacă doriți să știți cum să învingeți anxietatea, pe lângă tratamentul medicamentos și psihoterapia, există anumite metode naturale care pot ajuta la ameliorarea simptomelor anxietății. Din păcate, uneori aceste metode naturale nu sunt suficiente de unele singure pentru ca o persoană să se elibereze complet de anxietate.
Totuși, înseamnă oare acest lucru că răspunsul la întrebarea „este posibil și cum să depășești anxietatea pe cale naturală” este negativ? Nu în totalitate. Metodele naturale de tratament al anxietății pot fi și sunt o excelentă introducere în tratamentul psihologic și medicamentos. Atunci când o persoană își schimbă anumite obiceiuri de viață care favorizează anxietatea și adoptă obiceiuri care îi reduc simptomele, ea va deveni mai lucidă și va putea privi problema într-un mod rațional.
Acest lucru nu doar că îi va permite să ușureze simptomele anxietății și să înțeleagă natura și gravitatea problemei, ci și să conștientizeze că este necesar ajutorul unui specialist pentru ca anxietatea să devină o amintire. Doar astfel persoana va ști mai rapid și mai ușor cum să depășească anxietatea.
În acest sens, dacă vă întrebați cum se tratează anxietatea pe cale naturală, răspunsurile sunt multiple:
- Fiți activi fizic, deoarece activitatea fizică aduce cu sine și numeroase îmbunătățiri psihice.
- Reduceți sau eliminați complet consumul de alcool.
- Încercați să reduceți fumatul sau să renunțați complet la țigări.
- Limitați consumul de băuturi care conțin cofeină.
- Acordați prioritate somnului de calitate. Străduiți-vă să mergeți la culcare la aceeași oră în fiecare seară și să vă treziți la aceeași oră dimineața, chiar și în weekend.
- Încercați meditația și practicați tehnica conștientizării momentului prezent. Aceasta presupune canalizarea gândurilor într-un mod necritic și lipsit de auto-învinovățire, ceea ce poate duce la o stare de calm.
- Aveți o alimentație echilibrată, cu cât mai multe alimente integrale și naturale.
- Practicați tehnici de respirație profundă și aromaterapie.
Cum se tratează anxietatea și psihoterapia
Medicamentele împotriva anxietății și metodele naturale de tratament al anxietății reprezintă un mod foarte bun de a depăși această afecțiune. Cu toate acestea, ele nu sunt suficiente pentru ca o persoană să depășească în totalitate problema anxietății. Cel mai sigur, verificat și eficient mod de tratare a anxietății este psihoterapia. Așadar, dacă vă întrebați „cum se tratează anxietatea”, psihoterapia este o parte esențială și de neînlocuit în abordarea acestei tulburări mintale.
De ce este așa? Pentru că psihoterapia, spre deosebire de medicamentele pentru anxietate, tratează mai mult decât simptomele și consecințele problemei. Psihoterapia îl poate ajuta pe pacient să descopere cauzele profunde ale grijilor și fricilor sale.
În plus, lucrând cu un psiholog sau psihoterapeut, persoana poate învăța cum să se relaxeze și cum să privească situațiile într-un mod nou și mai puțin înfricoșător. De asemenea, munca împreună cu psihoterapeutul implică dezvoltarea unor abilități mai bune de adaptare și rezolvare a problemelor. Spus cât mai simplu – psihoterapia, ca metodă eficientă de a învinge anxietatea, oferă pacientului instrumentele necesare pentru a depăși această stare și îl învață cum să folosească aceste instrumente zi de zi.
În acest sens, există numeroase tratamente psihoterapeutice pentru tratarea anxietății. Tratamentul principal și de bază este terapia cognitiv-comportamentală. Dar, pe lângă aceasta, se aplică și alte forme de terapie. Aici vorbim despre terapia prin acceptare și angajament, terapia prin expunere, educația pacientului și a familiei, terapia interpersonală și altele.
1. Cum să învingi anxietatea cu ajutorul terapiei cognitiv-comportamentale
Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este cel mai frecvent utilizată formă de terapie pentru tratarea tulburărilor de anxietate. Studiile au arătat că TCC este foarte eficientă în tratarea tulburării de panică, fobiilor, tulburării de anxietate socială și tulburării de anxietate generalizată, precum și altor tulburări de anxietate.
Așa cum sugerează și denumirea, TCC include două componente principale:
- Terapia cognitivă analizează modul în care gândurile sau percepțiile negative contribuie la anxietate.
- Terapia comportamentală examinează modul în care persoana se comportă și reacționează în situațiile care declanșează anxietatea.
Premisa de bază a terapiei TCC este că gândurile noastre – și nu evenimentele externe – influențează modul în care ne simțim. Cu alte cuvinte, situația în care ne aflăm nu determină cum ne simțim, ci percepția noastră asupra situației respective.
2. Cum să depășești anxietatea prin terapia prin expunere
Anxietatea nu este o stare plăcută, astfel că este firesc ca oamenii să evite să o simtă. Am menționat deja că unul dintre modurile prin care oamenii fac acest lucru este evitând situațiile care le provoacă anxietate. De exemplu, dacă o persoană are un nod în stomac la gândul de a vorbi în public, ar putea să evite participarea la nunta celui mai bun prieten pentru a scăpa de acel discurs.
Pe lângă disconfortul emoțional, problema evitării fricilor constă în faptul că persoana nu are niciodată ocazia să le depășească. De fapt, evitarea temerilor le face mai puternice și mai intense.
Aici intervine terapia prin expunere, care – așa cum îi spune numele – presupune expunerea persoanei la situațiile sau obiectele de care se teme. Ideea este că, prin expunere repetată, persoana va simți un control tot mai mare asupra situației, iar anxietatea se va reduce.
Terapia prin expunere se realizează în două moduri. În primul rând, psihoterapeutul poate solicita pacientului să își imagineze situația înfricoșătoare. În al doilea rând, persoana se poate confrunta cu situația respectivă în viața reală.
Terapia prin expunere poate fi utilizată ca tratament de sine stătător sau ca parte a terapiei cognitiv-comportamentale.
3. Cum se tratează anxietatea și alte forme de terapie
După cum am menționat, există și alte terapii care reprezintă un drum sigur către învingerea anxietății.
Aceasta poate fi terapia prin acceptare și angajament, care combină autoacceptarea cu practicile de conștientizare (mindfulness). Ea ajută la obținerea flexibilității psihologice. Ca rezultat, pacienții gestionează mai bine anxietatea și rămân ancorați în momentul prezent.
De asemenea, se poate aplica terapia interpersonală, ca tratament de scurtă durată pentru anxietate. Aici, pacienții învață să înțeleagă problemele interpersonale de bază pentru a-și exprima mai bine emoțiile.
Cum să învingi anxietatea pentru totdeauna?
Am văzut ce este anxietatea, cum se tratează anxietatea, ce obiceiuri influențează această stare, care sunt simptomele anxietății și altele asemenea. De asemenea, am observat ce tipuri de terapii se aplică în tratarea anxietății. Cu toate acestea, rămâne întrebarea – cum poate fi învinsă anxietatea o dată pentru totdeauna? Mai precis, cum poate fi depășită anxietatea astfel încât această stare să devină complet trecutul unei persoane?
Soluția constă într-o echipă de specialiști care aplică și implementează împreună o terapie medicamentoasă eficientă și psihoterapie. Doar combinația acestor două forme de tratament reprezintă drumul sigur către depășirea definitivă a anxietății!
Clinica în care acest proces se desfășoară cu succes este MedTim.
Spitalul MedTim este o clinică modernă pentru tratarea dependențelor, care de ani de zile tratează cu o rată mare de succes chiar și cele mai severe forme de dependență. Pe lângă aceasta, echipa formată din medici, psihologi și psihoterapeuți recunoscuți la nivel internațional oferă și tratament pentru anxietate, precum și pentru toate tulburările anxioase.
Tratamentul anxietății în clinica MedTim presupune, în primul rând, evaluări psihodiagnostice adecvate. După stabilirea stării psihosomatice a pacientului, se recomandă tratamentul farmacologic corespunzător și terapia medicamentoasă, în conformitate cu abordarea noastră individualizată.
Prin tratarea simptomelor tulburării anxioase, pacientul începe să își recapete controlul asupra gândurilor și vieții sale. Îngrijorarea și neliniștea devin tot mai rare și de mai scurtă durată, iar intensitatea lor scade semnificativ.
Tratamentul anxietății și psihoterapia în clinica MedTim
Abordarea principală în clinica MedTim, în ceea ce privește tratamentul anxietății, este psihoterapia. Echipa noastră de psihologi și psihoterapeuți specializați aplică terapia cognitiv-comportamentală. Aceasta este structurată astfel încât, prin abordarea sa terapeutică, să ajute pacientul să rezolve problemele în mod independent și să depășească fricile și blocajele mentale.
În cadrul colaborării cu psihologii noștri, pacienții învață să recunoască simptomele și indiciile anxietății, dar și cum să se comporte în situații care provoacă anxietate. În acest fel, reacționând prin comportamente benefice, pot sprijini propria sănătate psihică și fizică.
Pe lângă terapia cognitiv-comportamentală, realizăm și educarea pacientului și a familiei sale, dar și terapia prin expunere menționată anterior. Pe baza acestor forme de terapie, pacientul adoptă noi tipare și comportamente care îl ajută să înfrunte și să învingă fricile care generează anxietatea. Psihoterapia în cadrul clinicii MedTim include, așadar, stabilizarea psihologică intensă prin colaborare strânsă cu psihiatrii și psihologii noștri.
Chiar și după externarea din spital, tratamentul continuă în regim ambulatoriu. Asta înseamnă că rămânem în contact atât cu pacientul, cât și cu familia acestuia, pe o perioadă de până la un an de la externare. Facem acest lucru pentru a menține rezultatele obținute în timpul tratamentului intern, dar și pentru a ajusta terapia medicamentoasă, dacă este necesar.
Tratamentul anxietății se desfășoară cu foarte mult succes în clinica MedTim, chiar și în cazurile mai grave de tulburări anxioase. Așadar, dacă vă întrebați „cum să înving anxietatea” sau „cum pot depăși anxietatea”, MedTim este răspunsul!
Dacă dumneavoastră sau o persoană apropiată suferă de orice formă de tulburare anxioasă, nu ezitați să ne contactați oricând și să programați o consultație gratuită cu medicii noștri.