Cum să identificați un narcoman și care sunt simptomele narcomaniei?

Tratament eficient pentru dependența de droguri

Influențați de mass-media și de opiniile stereotipizate, oamenii cred adesea că răspunsul la întrebarea „cum să identificați un consumator de droguri” este unul simplu. De exemplu, despre un dependent de heroină mulți ar spune că are un aspect neîngrijit, haine rupte și părul lung. La fel, se presupune că o persoană care abuzează de marijuana are așa-numitele dreaduri și o barbă lungă. În ceea ce privește un consumator de cocaină, mulți ar crede că este vorba despre o persoană înstărită, care conduce mașini de lux și se îmbracă elegant.

Dacă considerați că aceste caracteristici descriu un consumator de droguri sau credeți că veți identifica o persoană care se droghează doar pe baza acestor indicii, aproape sigur vă veți înșela.

Dependența sau narcomania este o boală care nu discriminează. Boala dependenței poate afecta pe oricine, indiferent de sex, vârstă, statut financiar sau social, convingeri și alte aspecte. Abuzul de droguri și utilizarea lor compulsivă duc inevitabil la dependență, un drum care distruge individul și familia acestuia. Pe de altă parte, există diferite tipuri de droguri, din perspectiva efectelor lor – stimulente, halucinogene și depresive. În funcție de tipul substanței psihoactive, efectele lor nocive vor varia, la fel și simptomele narcomaniei.

Care sunt simptomele unui narcoman și cum să verificați dacă cineva consumă droguri?

Este important de subliniat că, oricât de diferite ar fi efectele lor, consumul oricărui tip de drog provoacă o serie de consecințe comune tuturor dependenților. Prin urmare, dacă vă întrebați „cum să verificați dacă cineva consumă droguri”, respectiv care sunt simptomele unui narcoman, trebuie să știți că există anumiți indicatori care indică fără îndoială abuzul și utilizarea excesivă a drogurilor.

Cu toate acestea, indiferent de substanța psihoactivă abuzată, un element comun tuturor narcomanilor este ignorarea și neglijarea tuturor responsabilităților pe care le aveau înainte de a începe consumul de droguri. Toate celelalte domenii ale vieții încetează să le mai trezească interesul. Pentru dependenți, singurul scop devine obținerea unei noi doze de substanță dorită. În acest context, persoana începe să neglijeze îngrijirea personală, precum și relațiile cu persoanele apropiate.

Familia unui dependent nu poate ști cu certitudine, de la început, dacă acesta consumă sau nu substanțe interzise. Mai mult, poate trece o perioadă relativ lungă de timp (câteva luni sau chiar ani) până când familia să bănuiască existența unei probleme legate de droguri. De aceea, una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primim în clinică de la membrii familiei îngrijorați este „cum să identifici un narcoman în casă’’.

Desigur, mici semne și simptome pot indica existența dependenței și consumul de droguri, dar nu de puține ori se întâmplă ca persoanele cele mai apropiate de dependent să ignore acest fapt – fie conștient, fie inconștient. Ceea ce permite ca problema dependenței să devină din ce în ce mai gravă este încrederea reciprocă excesivă. Totuși, la un moment dat, atunci când apar simptome evidente, ignorarea existenței bolii dependenței devine practic imposibilă.

Simptome fizice și cum să identificați un consumator de droguri după aspect

Benzodiazepinele, la fel ca toate celelalte medicamente, trebuie utilizate exclusiv conform indicațiilor medicului, respectiv în doza și pe durata prescrisă de acesta. În caz contrar, utilizarea în afara terapiei recomandate arată foarte rapid efectele lor negative.

Dependența de benzodiazepine prezintă primele semne prin administrarea regulată pe o perioadă mai lungă de 4 săptămâni. Mai exact, se observă că doza inițială nu mai este suficientă, fiind necesară o cantitate mai mare pentru ca medicamentul să aibă același efect ca la prima administrare. După 3 luni, se dezvoltă o formă cronică, cu consecințe clar vizibile, ceea ce face indispensabil tratamentul dependenței de benzodiazepine.

Abuzul de benzodiazepine este adesea asociat cu alte substanțe psihoactive, în special cu alcoolismul, ceea ce accelerează progresia dependenței.

Dependența fizică și psihică de benzodiazepine

Degradarea fizică este unul dintre principalii indicatori care arată dacă o persoană abuzează de droguri. Cu alte cuvinte, aspectul fizic este cel care, în mare măsură, trădează dacă cineva este dependent sau nu. Așadar, dacă vă întrebați „cum să identificați un narcoman după aspect”, iată câteva dintre efectele adverse comune ale consumului de droguri.

Cea mai evidentă schimbare este dimensiunea pupilelor. Dacă o persoană utilizează stimulente, pupilele se dilată, iar sensibilitatea la lumină crește. În schimb, dacă abuzează de depresante, efectul este opus, adică pupilele se contractă. Ochii roșii sau cu vase de sânge sparte, pupilele dilatate sau contractate, precum și cearcănele pronunțate sunt semne clare ale abuzului de multe tipuri de droguri. Prin urmare, dacă doriți să știți „cum să identificați un narcoman după ochi”, acestea sunt răspunsuri mai mult decât evidente.

Acordați atenție tenului și texturii pielii. Roșeața pielii, umflăturile sau paloarea pot indica abuzul de droguri și alcool. Tremuratul mâinilor, transpirația și schimbările în obiceiurile de somn pot fi, de asemenea, indicatori ai unei probleme. În plus, multe forme de abuz de droguri se manifestă prin mici schimbări fizice în comportament, adesea trecute cu vederea ca fiind „ticuri”. Printre acestea se numără:

  • Mâncărime constantă într-o anumită zonă a corpului;
  • Purtați haine largi și coborâți impulsiv mânecile pentru a ascunde urmele;
  • Vorbire neclară;
  • Frecvente suflări ale nasului.

Acestea nu sunt, desigur, simptome definitive ale unui narcoman. Totuși, dacă sunt însoțite de o atitudine defensivă, secretomanie sau refuz de a răspunde la întrebări, ele pot indica faptul că ceva nu este în regulă.

Abuzul prelungit de droguri și alcool poate duce la schimbări drastice în aspectul fizic. Unele droguri reduc apetitul și provoacă alte efecte secundare, ceea ce înseamnă că un narcoman poate fi recunoscut printr-o schimbare vizibilă a greutății corporale. Pierderea bruscă sau creșterea în greutate, lipsa de interes pentru igiena personală (mai ales dacă refuză să se ocupe de acest aspect fără o explicație) pot fi indicatori ai abuzului de substanțe psihoactive și motive serioase de îngrijorare.

Eliberare din dependența de narcotice

Cum să identificați un consumator de droguri și schimbările în comportament

Pe lângă schimbările fizice, există un alt factor care poate răspunde la întrebarea „cum să identificați un narcoman”. Ne referim aici la factorul comportamental, adică la schimbările vizibile în comportamentul dependentului.

Atunci când abuzul de substanțe psihoactive devine scopul principal al vieții dependentului, apar noi priorități și sentimente care îi controlează comportamentul. Consumul de droguri duce la schimbări rapide și evidente în raport cu ceea ce era considerat anterior „normal” pentru acea persoană. Interesele anterioare, hobby-urile, activitățile zilnice și rutinele sunt neglijate. Relațiile cu familia și prietenii devin tensionate. Persoana începe să-și piardă simțul autoevaluării și al autocontrolului. Cu alte cuvinte, dependentul începe treptat să se supraevalueze în comunicarea cu ceilalți.

Ca urmare, comportamentul său devine iritant și provocator, ceea ce duce la certuri, conflicte verbale și, uneori, fizice. Indiferent de rezultatul conflictului, dependentul va considera întotdeauna că are dreptate și că nu a greșit cu nimic. Astfel, narcomanul, la un nivel conștient sau inconștient, se minte pe sine, ceea ce duce la pierderea contactului cu realitatea.

Să analizăm acum câteva dintre schimbările de comportament care sunt comune narcomanilor.

Lupta cu limitele

De fiecare dată când dependentul consumă o nouă doză de narcotice, acesta manifestă un impuls puternic, adică o dorință intensă de a consuma o cantitate mai mare de substanță psihoactivă decât data precedentă. Astfel, dependența se reflectă în incapacitatea persoanei de a se controla pe sine și propriul comportament. Chiar și atunci când își impune anumite limite, este aproape imposibil să le respecte.

Pierderea interesului

Abuzul de substanțe psihoactive modifică complet sistemul de recompensare din creierul dependentului. Așa cum am subliniat de mai multe ori, domeniile care anterior interesau dependentul cad acum complet pe un plan secundar. Dependentul își pierde voința și motivația pentru hobby-urile și interesele care îl atrăgeau în trecut. Persoana își concentrează toată energia și atenția pe procurarea unor noi doze de narcotice.

Schimbări de dispoziție

Numeroase substanțe psihoactive și narcotice, atunci când sunt consumate în cantități excesive, afectează capacitatea persoanei de a-și gestiona emoțiile. Agitația extremă, apatia și depresia bruscă, tendința spre comportament agresiv, furia și iritabilitatea pot fi simptome ale dependenței de droguri. Dacă o persoană, care în mod normal este calmă și echilibrată, începe brusc să manifeste un comportament maniacal, sau dacă un optimist se confruntă cu accese bruște de depresie – acestea pot fi răspunsuri la întrebarea „cum să identificați un narcoman”.

Comportament secretiv

Când o persoană consumă droguri, comportamentul său devine izolat, adică începe să se retragă în sine. Consumatorul experimentează adesea sentimente de teamă sau rușine față de stigma socială, ceea ce face ca comportamentul dependentului să fie secret și misterios. Dacă vă întrebați „cum să identificați un narcoman în casă”, puteți acorda atenție următoarelor semne:

  • Persoana petrece mult timp în camera sa, adesea cu ușa încuiată;
  • Persoana încuie întotdeauna ușa când intră sau iese din spațiul său privat (camera);
  • Persoana refuză să împărtășească detalii despre locurile pe care le-a vizitat sau despre persoanele cu care s-a întâlnit când nu era acasă;
  • Persoana nu mai dorește să răspundă la întrebările celor în care avea anterior cea mai mare încredere.

Atitudine defensivă

Atitudinea neprietenosă și comportamentul defensiv atunci când apar subiecte neplăcute pentru dependent pot indica existența unei dependențe de droguri. Cu alte cuvinte, dependența este adesea caracterizată de o atitudine ofensivă pe care familia și prietenii nu o pot înțelege. El, mințindu-se pe sine, consideră că oamenii nu-l iubesc, că nu au încredere în el, că nu-l înțeleg sau, pur și simplu, îl jignesc. Persoana care încearcă să-și ascundă dependența poate reacționa cu schimbări agresive de dispoziție. În ciuda sfaturilor bine intenționate, adesea persoana consideră că familia și prietenii îl opresează.

Autoevaluare greșită și comportamentul consumatorilor în sevraj

Am subliniat deja că persoana care abuzează de droguri își pierde capacitatea de autoevaluare și autoanaliză. În funcție de tipul de substanță psihoactivă pe care o consumă, sentimentul său de „măreție” poate fi însoțit de euforie, paranoia, sentiment de superioritate sau de invulnerabilitate. Aceste senzații pot aduce dependentul în situații imprudente sau periculoase. În special în acest context, comportamentul narcomanului în sevraj este semnificativ (situația în care dependentul încetează brusc consumul de droguri).

Starea de sevraj aduce cu sine stres fizic, psihic și emoțional, care duce la comportamente violente, iraționale și necontrolate. În acest moment, dependentul nu mai alege mijloacele și metodele pentru a-și satisface dorința de narcotice, care îi oferă o anumită „satisfacție”. Din acest motiv, poate ajunge chiar în conflict cu legea.

Consecințele abuzului de droguri pot include și probleme psihologice, precum anxietatea și depresia. Persoana poate consuma substanțe psihoactive crezând că acestea vor „rezolva” aceste tulburări mintale, însă efectul este cu siguranță opus, adică simptomele de anxietate și/sau depresie sunt doar amplificate.

Schimbări în obiceiurile de somn

Abuzul compulsiv și cronic de droguri duce la schimbări în obiceiurile de somn ale consumatorului. Atât stimulantele, cât și depresantele alterează activitatea hormonilor responsabili pentru reglarea oboselii și a stării de veghe. Prin urmare, dacă o persoană, în afacerea programului său obișnuit, doarme mai mult decât de obicei sau rămâne trează până târziu, în special în starea de abstinență, acest lucru poate indica o problemă de dependență de droguri.

Îndrumați-vă viața pe calea corectă

Contactați-ne și programați o întâlnire cu medicii noștri

Cum să identificați un consumator de droguri în funcție de tipul de substanțe consumate?

Am enumerat câteva trăsături comune, respectiv semne prin care pot fi recunoscuți narcomanii. Totuși, în funcție de substanța psihoactivă pe care o consumă, anumite simptome pot varia. Prin urmare, acum vom prezenta câteva dintre simptomele caracteristice dependenților de cocaină, heroină, marijuana și spid (derivați ai amfetaminei).

Cum să identificați un consumator de cocaină?

Cocaina, ca stimulant, face ca persoana să devină mai euforică și mai alertă. Dacă vă întrebați cum să identificați un narcoman care consumă cocaină, iată câteva dintre simptomele caracteristice:

  • Energie crescută;
  • Sensibilitate la atingere, sunet sau lumină;
  • Neliniște și iritabilitate;
  • Tensiune arterială ridicată, temperatură corporală crescută;
  • Pupile dilatate;
  • Pierderea apetitului;
  • Ritm cardiac neregulat (bătăi rapide ale inimii).

Dacă aveți vreo nelămurire în legătură cu acest subiect sau dacă nu sunteți sigur cum să identificați dependența de cocaină, puteți să ne contactați oricând pentru un sfat gratuit.

Cum să identificați un consumator de marijuana?

Marijuana este o substanță halucinogenă și una dintre cele mai utilizate droguri ale zilelor noastre. Dacă doriți să știți cum să identificați un dependent de marijuana, iată câteva semne comune:

  • Gură uscată și ochi roșii;
  • Apetit crescut;
  • Tulburări de echilibru, abilități motorii și coordonare;
  • Timp de reacție întârziat;
  • Insomnie;
  • Sentiment de oboseală sau letargie.
Clinica pentru tratarea dependenței de substanțe

Cum să identificați un consumator de heroină?

Heroina, fără îndoială, reprezintă cel mai adictiv drog. Într-un timp foarte scurt și după doar câteva utilizări, poate duce la dependență, iar atunci când o persoană încetează brusc consumul acestui narcotic, apare starea de sevraj de la heroină. Dacă doriți să știți cum să identificați un narcoman care consumă heroină, iată câteva dintre semnele comune ale utilizării heroinei:

Efecte secundare de scurtă durată:

  • Euforie;
  • Gură uscată;
  • Piele caldă;
  • Senzația de greutate în brațe și picioare;
  • Mâncărime;
  • Vărsături și stomac nervos;
  • Gânduri neclare.

Efecte secundare de lungă durată:

  • Vene crăpate;
  • Insomnie;
  • Infecții ale pielii și valvele inimii;
  • Boli ale ficatului și rinichilor;
  • Probleme psihice;
  • Boli ale plămânilor, cum ar fi pneumonia sau tuberculoza;
  • Probleme menstruale și avorturi.

Cum să identificați un consumator de amfetamine?

Spid (speed) este un drog care include o gamă largă de substanțe psihoactive din familia metamfetaminelor. Mai precis, spid se referă la diverși derivați ai amfetaminei (amfetamine sintetice care se numesc metamfetamine). Efectele amfetaminei și ale metamfetaminei sunt similare, doar că la metamfetamină, adică spid, acestea sunt mult mai puternice. Dacă aveți nelămuriri despre „cum să identificați un dependent de spid”, iată câteva dintre simptomele comune ale consumului acestui narcotic:

  • Vigilență;
  • Vorbire excesivă;
  • Concentrație crescută;
  • Respirație rapidă;
  • Apetit scăzut;
  • Temperatura corporală crescută;
  • Tensiune arterială ridicată;
  • Libido crescut;
  • Dificultăți de somn.

Narcomania în rândul tinerilor

Când vine vorba de bolile de dependență, una dintre cele mai presante și extinse probleme ale zilelor noastre la nivel global este dependența de droguri în rândul tinerilor. Se pune întrebarea – cum putem observa dacă un tânăr are probleme cu abuzul de droguri sau cu dependența?

Tânărul care consumă substanțe interzise are impresia că a găsit o sursă de satisfacție care îl ajută să înțeleagă lumea din jurul său mai bine decât prietenii sau familia. Astfel, tânărul, adolescentul care se confruntă cu dependența, crede că oamenii din jurul său nu-l înțeleg și nu-l acceptă. În primele etape ale consumului compulsiv de droguri, tânărul este predispus să mintă despre orice formă de consum. În această perioadă, face tot posibilul să ascundă problema și obiceiurile nesănătoase. Însă, pe măsură ce boala dependenței progresează, tânărul încetează să mai investească energie în a minți familia și prietenii. Nu mai este preocupat de ceea ce vor gândi ceilalți despre el. Chiar dacă încearcă să ascundă orice semne ale dependenței, o face într-un mod care nu este convingător.

Tânărul care suferă de dependență consideră, de asemenea, că membrii familiei îi datorează ceva, fără a simți nevoia să răspundă la fel. Cu cât familia cedează mai mult, cu atât situația devine mai problematică. Aceasta se datorează faptului că adolescenții adoptă o atitudine defensivă, cu reacții aprinse și disconfort frecvent. Așa cum am mai menționat, în astfel de conflicte, tânărul crede că are întotdeauna dreptate și se consideră neînțeles (autoevaluare greșită). Acțiunile egoiste, centrate pe sine, cu neglijarea sfaturilor celor apropiați, pot fi un indicator că tânărul a dezvoltat o problemă de dependență. Mai mult, se întâmplă ca cele mai bine intenționate sfaturi să fie percepute personal și ca o atac asupra personalității sale.

Dacă aveți dubii că copilul dumneavoastră ar putea avea o problemă cu dependența, acordați atenție locurilor unde iese noaptea, cât timp petrece în oraș, cu cine se întâlnește și cum influențează acest lucru performanța sa școlară.

Soluții medicale pentru dependența de droguri

Dacă încă nu sunteți siguri cum să identificați un consumator de droguri, adresați-vă specialiștilor de la MedTiM

Sperăm că v-am ușurat înțelegerea modului de a identifica semnele, simptomele și comportamentele unei persoane dependente, dacă aveți nelămuriri cu privire la o persoană apropiată care ar putea fi dependentă. Realitatea este că, pe cont propriu și acasă, nu veți putea niciodată să știți cu siguranță dacă o persoană este dependentă. De aceea, dacă nu sunteți încă siguri dacă copilul dumneavoastră sau oricare altă persoană apropiată are probleme cu dependența, nu ezitați să ne contactați oricând!

Clinica pentru boli de dependență MedTim este un spital modern specializat în tratarea bolilor de dependență și a problemelor psihice. La noi lucrează o echipă de medici specialiști responsabili și dedicați, precum și personal medical auxiliar cu experiență vastă în identificarea simptomelor și tratamentul bolilor de dependență. Aplicând tehnici moderne, inovative și sigure de tratament, precum și abordând fiecare pacient în mod individual, am reușit să îndreptăm și să vindecăm mii de pacienți din întreaga lume.

Imediat după internarea pacientului în spital, realizăm proceduri diagnostice pentru a identifica simptomele și a evalua gradul de dependență. Datorită acestora, stabilim indicațiile și contraindicațiile pentru tratament. Indiferent de intensitatea, gravitatea sau tipul dependenței, oferim fiecărui pacient îngrijire și tratament medical de cea mai bună calitate. De asemenea, familia pacientului poate apela la noi în orice moment pentru orice fel de sfaturi.

MedTim – Dreptul dumneavoastră la o viață mai bună, mai sănătoasă și mai frumoasă!

Nikol Cvetković

Traducător de limba română

Vă stăm la dispoziție în orice moment
Cuprinsul

Marturisirile pacientilor din centrul nostru pentru tratarea dependentelor