Cum să identificăm un dependent de marijuana (canabis)? Acordați atenție acestor LUCRURI!

În ciuda faptului că marijuana este legalizată în unele state din lume, aceasta nu o face mai puțin periculoasă sau mai puțin adictivă. Este vorba despre o substanță problematică care poate cauza dependență mai rapid decât credeți. Cum să identificăm un dependent de marijuana în general? Cum se comportă un dependent de marijuana și cum să știm dacă o persoană consumă marijuana în primul rând?

Aflați mai multe în articolul nostru de pe blog.

Cum să identificăm un dependent de marijuana și de ce acest drog continuă să provoace controverse?

Pentru a înțelege cum să identificăm un dependent de marijuana și care sunt semnele că cineva consumă acest drog în general, este necesar să facem câțiva pași înapoi. Spre deosebire de alte droguri precum cocaina sau heroina, marijuana provoacă numeroase controverse doar la menționarea ei. Aceasta se datorează faptului că încă există dezbateri dacă marijuana este o substanță cu beneficii terapeutice sau un narcotic dăunător.

În sprijinul acestei idei stă și divizarea multor țări în ceea ce privește legalizarea utilizării acestui drog. De exemplu, unele state care au legalizat utilizarea recreațională de marijuana includ Canada, Germania, Luxemburg, Mexic, Olanda, Portugalia… Pe de altă parte, multe alte țări, printre care și Serbia, nu permit legal utilizarea de marijuana.

Fie că este legalizată sau nu, marijuana este utilizată frecvent. Indiferent dacă este fumată sau consumată sub formă de „edibles” (bomboane, prăjituri), pare că marijuana este omniprezentă. Mai mult decât atât, este cea mai utilizată substanță psihoactivă din lume, iar cel mai mare procent al utilizatorilor sunt tinerii și adolescenții.

Pe de o parte, susținătorii utilizării de marijuana, printre altele, consideră că această substanță este mai sigură decât alcoolul, care este legal. De asemenea, ei cred că marijuana poate ajuta la tratarea durerilor cronice și că a fost folosită de secole ca agent medical.

Pe de altă parte, opozanții utilizării de marijuana subliniază că această substanță poate provoca probleme cardiovasculare, afectează abilitățile cognitive și memoria pe termen scurt. De asemenea, ei susțin că nu există suficiente dovezi valide care să susțină teoria conform căreia marijuana este un agent eficient în ameliorarea durerii.

Totuși, există o chestiune asupra căreia nu există dispute între susținători și opozanți ai marijuanei: dependența și potențialul de abuz al acestui drog. Este un fapt incontestabil că marijuana poate provoca dependență care, la rândul său, poate cauza numeroase probleme de sănătate.

Ce este, în esență, marijuana?

Înainte de a analiza cum să identificăm un dependent de marijuana și de a înțelege mai profund comportamentul unui dependent de marijuana, o să ne raportăm mai întâi la natura acestei substanțe.

Marijuana este o combinație de frunze uscate, semințe, flori și tulpini ale plantei Cannabis Sativa. De aceea, termenul „cannabis” este adesea folosit pentru marijuana. Ceea ce este interesant este că marijuana are și numeroase alte termeni de argou, cum ar fi green, pot, iarbă, hash, Mary Gane, weed, smoke și altele. Uneori, termenul skunk este folosit pentru marijuana, dar există totuși o diferență între cele două droguri, deoarece skunk-ul conține o cantitate semnificativ mai mare de THC.

Marihuana conține peste 480 de compuși de tip cannabinoid în compoziția sa. Totuși, cel mai cunoscut și controversat compus este THC (delta-9-tetrahidrocanabinol), care are proprietăți psihoactive. Frunzele uscate ale plantei feminine Cannabis Sativa conțin în mod normal între 3 și 22% THC. Atunci când spunem „proprietăți psihoactive”, ne referim la capacitatea acestui compus de a modifica modul în care funcționează mintea și creierul, influențând starea de conștiență a persoanei. THC este compusul care induce starea de „high” (euforie) la consumator.

În afară de forma sa uscată, marijuana poate fi concentrată și sub formă de rășină numită hașiș sau sub formă de ulei lipicios și negru cunoscut sub numele de ulei de hașiș. În forma uscată, marijuana seamănă cu tutunul tăiat mai grosolan și poate fi recunoscută după culorile brun, verde sau gri. Fumul de marijuana, spre deosebire de tutun, rămâne în plămâni pentru o perioadă semnificativ mai lungă. Unele persoane folosesc marijuana sub formă de ceai sau o consumă în produse alimentare (de exemplu, biscuiți).

Marijuana este în principal consumată prin fumat, rulată în hârtie pentru țigări cunoscută în argou ca și „joint”. Dar, poate fi folosită și într-o pipă de apă (narghilea). Mirosul de marijuana este mult mai puternic decât cel al tutunului, foarte distinct și uneori foarte neplăcut.

Cum să identificăm un dependent de marijuana și cum acționează acest drog în general?

Modul de acțiune al marijuanei este premisa de bază pentru a înțelege cum să identificăm un dependent de marijuana. Fiecare drog afectează sistemul de recompensă din creier, crescând semnificativ cantitatea de dopamină și producând efecte de euforie. Însă fiecare narcotic are propriul său sistem unic de acțiune asupra individului, inclusiv marijuana.

Prin urmare, dacă vă întrebați cum să identificați dacă o persoană consumă marijuana, este necesar să înțelegeți și modul de acțiune al acestui drog în organismul persoanei.

Structura chimică a THC-ului este similară cu cea a anandamidului chimic din creier. Similaritatea în structură permite corpului să recunoască THC și să schimbe comunicarea normală între neuroni în creier. Endocanabinoizii, cum ar fi anandamidul, funcționează ca neurotransmițători, trimitând mesaje chimice între celulele nervoase (neuroni) din întregul sistem nervos. Ei influențează zonele creierului care reglează plăcerea, memoria, gândirea, concentrarea, mișcarea, coordonarea și percepția senzorială și temporală.

Datorită acestei similarități, THC-ul se poate lega de molecule numite receptori de canabinoizi pe neuroni din aceste zone ale creierului și să le activeze. Astfel, THC-ul din marijuana interferează cu diferite funcții mintale și fizice, modificând starea de conștiență a persoanei.

Spre exemplu, THC-ul este capabil să schimbe funcționarea hipocampului și cortexului orbitofrontal – zonele creierului care permit unei persoane să formeze amintiri noi și să își schimbe atenția. Ca rezultat, utilizarea de marijuana afectează capacitatea cognitivă a persoanei. Mai exact, marijuana interferează cu capacitatea unei persoane de a învăța și de a îndeplini sarcini normale. THC perturbă, de asemenea, funcționarea cerebelului și a ganglionilor bazali, zone ale creierului care reglează echilibrul, coordonarea și timpul de reacție.

Persoanele care consumă doze mari de marijuana pot experimenta psihoză acută, care include halucinații, deliruri și pierderea sentimentului de identitate personală.

Îndrumați-vă viața pe calea corectă

Contactați-ne și programați o întâlnire cu medicii noștri

Cum să știm dacă o persoană consumă marijuana și impactul acestui drog asupra creierului

Răspunsul la întrebarea „cum să știm dacă o persoană consumă marijuana” se află, de fapt, în influența pe care această substanță o are asupra creierului persoanei. În partea anterioară a textului am menționat modurile în care marijuana (mai exact THC-ul din marijuana) afectează mintea și creierul unei persoane. Deci, identificarea unui dependent de marijuana înseamnă identificarea comportamentului dependentului, care este provocat de modificările pe care THC-ul le provoacă în creier.

Când o persoană consumă marijuana (de obicei prin fumat), THC-ul din plămâni intră foarte rapid în circulația sângelui și trece bariera hematoencefalică. Acționând prin receptori de canabinoizi, marijuana activează sistemul de recompensă al creierului.

Cu alte cuvinte, marijuana stimulează neuronii din sistemul de recompensă să elibereze cantități mari de neurotransmițători de dopamină. Acest neurotransmițător este responsabil pentru senzația de plăcere, starea de spirit și motivație. Creșterea semnificativă a nivelului de dopamină „învață” creierul să repete comportamentul recompensatoriu, creând astfel obiceiul consumului de marijuana. Din acest obicei se dezvoltă tulburarea de consum și dependența de marijuana.

În mod cert, marijuana are efecte atât pe termen scurt, cât și pe termen lung asupra creierului persoanei care folosește această substanță. Prin urmare, dacă doriți să identificați un dependent de marijuana, respectiv cum se comportă un dependent de marijuana, iată modul în care acest lucru se reflectă în creier și, implicit, în comportamentul persoanei.

Cum să identificăm un dependent de marijuana și efectele pe termen scurt ale acestui drog asupra creierului

Când o persoană fumează marijuana, THC-ul, am menționat, trece rapid din plămâni în circulația sanguină. Sângele transportă THC-ul către creier și alte organe din întregul corp. În mod normal, organismul absoarbe THC-ul mai încet atunci când o persoană consumă marijuana prin ingestie orală sau prin lichid. În acest caz, efectele marijuanei pot fi resimțite în intervalul de 30 de minute până la o oră de la consum.

Marijuana activează excesiv părțile creierului care conțin cel mai mare număr de receptori de canabinoizi menționați. Acest lucru provoacă o senzație de euforie (efect „high”). Iată care sunt efectele pe termen scurt ale marijuanei asupra creierului și cum să știm că o persoană consumă marijuana:

Cum să identificăm un dependent de marijuana și efectele pe termen lung ale acestui drog asupra creierului

Cum să identificăm un dependent de marijuana care folosește această substanță de mai mult timp? Aceasta se reflectă în principal în efectele pe termen lung ale marijuanei asupra creierului. Acest drog afectează semnificativ dezvoltarea și structura creierului.

Atunci când persoanele încep să folosească marijuana în adolescență, aceasta poate perturba abilitățile normale de gândire, de memorie și învățare. În plus, consumul de marijuana afectează negativ modul în care creierul construiește conexiuni neuronale între zonele esențiale pentru funcțiile cerebrale menționate.

De exemplu, un studiu a arătat că persoanele care au început să fumeze marijuana în adolescență și au dezvoltat un disfuncționalism în consumul acestei substanțe au pierdut în medie 8 puncte de IQ între vârstele de 13 și 38 de ani. Chiar și atunci când au încetat să fumeze marijuana ca adulți, abilitățile lor intelectuale afectate nu s-au recuperat complet. Prin urmare, una dintre modalitățile de a ști dacă o persoană folosește marijuana este scăderea coeficientului de inteligență.

Într-un alt studiu recent, cei care au folosit marijuana au prezentat o scădere semnificativă a cunoștințelor generale și abilităților verbale (echivalent cu 4 puncte de IQ) între preadolescență și perioada tânără adultă.

Consumul pe termen lung de marijuana provoacă o „cețeală cerebrală”. Dependenții de marijuana se simt confuzi și se comportă neîndemânatic. Le este dificil să-și amintească lucruri și au mari probleme cu motivația, învățarea și concentrarea. Odată cu înaintarea în vârstă, neuronii din hipocampus se pierd, ceea ce reduce capacitatea noastră de a învăța informații noi. Consumul cronic de marijuana poate accelera pierderea neuronilor hipocampali legați de vârstă.

Marijuana poate fi extrem de dăunătoare pentru persoanele care suferă de tulburări psihice și psihiatrice pe termen lung. Efectele marijuanei pot agrava simptomele tulburărilor mintale comune, inclusiv depresia, anxietatea și schizofrenia. Alte efecte pe termen lung ale marijuanei asupra creierului includ:

Cum să știm dacă o persoană consumă marijuana?

Cum să știm dacă o persoană consumă marijuana? Această întrebare este adesea pusă de membrii familiei unei persoane despre care au bănuieli că folosește acest drog. Familia și prietenii observă inițial schimbări în comportament, dar din cauza îngrijorării și suspiciunii, nu sunt siguri dacă persoana apropiată lor chiar consumă marijuana.

Dacă doriți să știți cum să identificați consumul de marijuana și cum se comportă un dependent de marijuana, trebuie să țineți cont că acest drog are efecte adverse semnificative. Cu alte cuvinte, după efectele negative ale acestui drog care se manifestă în fiecare aspect al vieții unei persoane, puteți identifica un dependent de marijuana.

Toate efectele adverse ale marijuanei pot fi împărțite în efecte pe termen scurt și pe termen lung. Deși marijuana este considerată o „formă ușoară” de drog, acest lucru nu este deloc adevărat. Asta pentru că efectele marijuanei pot fi uneori atât de tulburătoare încât o persoană poate experimenta simptome fizice și psihologice puternice după consumul acestui drog. Credeți sau nu, consecințele negative ale marijuanei pot fi observate chiar și după o singură utilizare a acestei substanțe narcotice.

De aceea, este foarte important să știți să identificați un dependent de droguri la timp. Identificarea unui dependent de marijuana în stadiile incipiente ale acestei boli crește semnificativ șansele pentru o recuperare reușită și completă, reabilitare și dezintoxicare de acest drog.

Cum să știm dacă o persoană consumă marijuana și efectele pe termen scurt ale acestui drog

Unele dintre efectele fizice pe termen scurt ale marijuanei prin care puteți identifica un dependent de marijuana includ:

Aceste simptome pot fi semne ale consumului regulat de marijuana și pot ajuta la identificarea unei posibile dependențe de droguri.

În schimb, există și unele efecte psihologice negative pe termen scurt ale marijuanei prin care puteți identifica un dependent de marijuana:

Nu este neobișnuit ca oamenii să sufere un atac de cord după consumul de marijuana, în special când substanța conține o concentrație mare de THC. Riscul de atac de cord poate crește de până la cinci ori în primele ore după fumatul de marijuana. Acest lucru se datorează creșterii tensiunii arteriale și a pulsului, în timp ce, în același timp, reduce capacitatea sângelui de a transporta oxigen.

Semnele unui atac de cord includ durere în piept, amețeală, greață sau vărsături, durere în gât, maxilar sau spate, durere în umăr sau braț și dificultăți în respirație.

Cum să știm dacă o persoană consumă marijuana și efectele pe termen lung ale acestui drog

Cum să identificăm un consumator de marijuana, respectiv cum să aflăm dacă o persoană folosește marijuana pe termen lung? Cu cât o persoană consumă marijuana mai mult timp, cu atât este mai expusă THC-ului și efectelor acestuia. În timp, abuzul de marijuana poate duce la dezvoltarea multor consecințe periculoase și dăunătoare pentru sănătate.

Printre altele, efectele negative pe termen lung ale consumului de marijuana includ:

Pentru femeile în vârstă fertilă, utilizarea de marijuana poate avea și un impact negativ asupra sarcinii și a copiilor nenăscuți. Este cunoscut faptul că consumul de marijuana în timpul sarcinii poate cauza greutate redusă la naștere a copilului, precum și un risc crescut de naștere a unui copil mort. Utilizarea de marijuana în timpul sarcinii este, de asemenea, asociată cu afectarea creierului fătului în dezvoltare. Copiii născuți expuși prenatal la marijuana au prezentat:
Unele studii au arătat că utilizarea de marijuana după naștere poate duce la acumularea de THC în laptele matern. Dacă o mamă care alăptează utilizează de mai multe ori marijuana, nivelurile de THC în laptele matern pot atinge un nivel suficient de mare pentru a afecta dezvoltarea creierului bebelușului său.

Cum se comportă un dependent de marijuana?

Se pune întrebarea cum se comportă un dependent de marijuana? Este posibil să identificăm un dependent de marijuana pe baza comportamentului său?

După cum am văzut, marijuana poate avea diferite consecințe negative pe termen scurt și lung. Totuși, există anumite simptome comportamentale ale consumului de marijuana. Deci, dacă vă întrebați cum să identificați un dependent de marijuana în funcție de comportamentul său, iată câțiva indicatori care arată acest lucru.

O persoană care folosește marijuana adesea râde necontrolat, inadecvat și fără motiv. Acest lucru se întâmplă în timpul efectului THC. După ce efectul acestuia se oprește, dependentul va simți efecte opuse. Dilatarea pupilelor dependenților de marijuana este vizibilă, în timp ce sclerele sunt roșii și sângerii.

Dependentul de marijuana pare foarte confuz și nu poate urmări o conversație sau un dialog. În plus, dacă vă întrebați cum se comportă un dependent de marijuana, trebuie menționat că adesea vorbește despre lucruri care nu au legătură cu tema inițială a conversației.

Apetitul dependentului de marijuana este crescut, ceea ce poate duce la supraalimentare, în special cu dulciuri. Cum să știți dacă o persoană folosește marijuana? Prin faptul că are lipsă de energie, petrece mult timp dormind și, în plus, are lipsă de motivație. Dependenții de marijuana pot avea adesea gânduri paranoice și pot manifesta comportament paranoid, inclusiv atacuri de panică.
Coordonarea fizică a dependenților de marijuana este afectată, iar timpul de reacție este întârziat și încetinit. De asemenea, la dependenții de marijuana se observă o percepție senzorială modificată (de exemplu, pot vedea culori mai luminoase sau pot auzi lucruri care nu există – simptome psihotice).

Dacă doriți să știți cum să identificați un dependent de marijuana, trebuie menționat că, spre deosebire de multe alte droguri, marijuana are un miros foarte puternic și distinctiv. Mulți oameni compară acest miros cu mirosul emis de dihor. Mirosul poate rămâne mult timp în păr, îmbrăcăminte, lenjerie de pat, mobilă și alte obiecte după fumat.

Cum să identificăm un dependent de marijuana și simptomele comportamentale ale consumului acestui narcotic

Am văzut cum să identificăm un dependent de marijuana în funcție de comportamentul său caracteristic. Totuși, este important să menționăm că schimbările comportamentale din cauza consumului de marijuana pot părea inițial subtile și treptate.

Pe măsură ce o persoană continuă să abuzeze de marijuana, simptomele comportamentale ale consumului acestui drog încep să se intensifice.

Consumul de marijuana poate duce la comportamente problematice, ceea ce poate determina persoana să aibă dificultăți la școală (cu colegii, performanțe școlare) sau la locul de muncă (performanțe scăzute, conflicte cu colegii sau superiorii). De asemenea, o persoană care consumă marijuana poate întâmpina probleme în relațiile cu alte persoane (familie, prieteni, partener…). În plus, consumul de marijuana crește riscul ca persoana să fie implicată în comportamente riscante și periculoase.

Dependenții cronici de marijuana pot experimenta o criză de abstinență și pot prezenta simptome de sevraj în cazul în care opresc brusc și neașteptat consumul acestui drog. De asemenea, criza de abstinență de la marijuana poate apărea și atunci când persoana reduce doza acestei substanțe. În aceste momente, dependentul de marijuana poate deveni iritabil, poate întâmpina probleme cu somnul (insomnie). De asemenea, pot apărea dureri de cap, stare gripală, amețeli, dureri de stomac, greață, palpitații, nivel ridicat de stres, tensiune și anxietate…

Persoanele aflate sub influența marijuanei sunt mai predispuse să întreprindă, după cum am spus, acțiuni riscante și lipsite de grijă. De exemplu, pot conduce sub influența marijuanei și pot provoca un accident rutier. De asemenea, pot avea probleme serioase în relații sau cu legea, din cauza comportamentului antisocial.

Dacă vă întrebați cum să știți dacă o persoană consumă marijuana, există un „steag roșu” la care trebuie să fiți atenți. Este vorba despre echipamentul pentru consumul de marijuana. Printre altele, acest echipament include hârtie pentru rulat (joint), hârtie pentru țigări, e-țigară, pipe, narghilele sau bonguri din sticlă, metal, ceramică, plastic sau bambus.

Găsirea acestor obiecte confirmă adesea îndoielile și neliniștile oamenilor despre cum să identifice un dependent de marijuana.

Cum sunt pupilele unui dependent de marijuana?

Credeți sau nu, uneori este posibil să identificăm un consumator de marijuana în funcție de privirea sa. Mai precis, pupilele consumatorilor de marijuana pot „trăda” faptul că persoana folosește regulat marijuana.

Am văzut că fumatul de marijuana poate provoca diverse consecințe negative, iar toți sunt de acord că utilizarea acestei substanțe provoacă dependență și afectează plămânii. Uneori simptomele consumului de marijuana nu pot fi observate la prima vedere, dar acest lucru nu se aplică când vine vorba de ochii și pupilele consumatorilor de marijuana.

Prin urmare, dacă doriți să știți cum să identificați un consumator de marijuana, trebuie să fiți atenți la ochi și pupile. Schimbările în dimensiunea pupilelor (în special dilatarea) sunt doar una dintre modalitățile de a ști dacă o persoană folosește marijuana. De ce marijuana cauzează schimbări în dimensiunea pupilelor și cum face acest lucru?

Primul motiv este dilatarea vaselor de sânge din cauza scăderii presiunii arteriale. Fumatul de marijuana determină dilatarea vaselor de sânge. Ca rezultat, pupilele consumatorilor de marijuana par mai mari decât în mod normal. În plus, consumul de marijuana cauzează înroșirea albului ochilor, adică ochi roșii. Acest lucru înseamnă, de fapt, că vasele de sânge din ochi sunt mai vizibile și mai proeminente.

Prin urmare, pupilele dilatate ale consumatorilor de marijuana și ochii roșii sunt indicii clari prin care puteți identifica un consumator de marijuana.

Al doilea motiv este fluxul sanguin. În mod specific, globul ocular este afectat semnificativ de utilizarea de marijuana. Acest lucru se datorează modului în care cannabinoidii se leagă de receptori din creier care sunt legați de fluxul sanguin și presiunea arterială.

Utilizarea de marijuana crește fluxul sanguin către ochi, ceea ce duce la ochi roșii. Din același motiv, pupilele consumatorilor de marijuana devin dilatate. Modul în care marijuana afectează neurotransmițătorii poate duce la o serie de modificări în retină și țesuturile oculare. Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru se manifestă prin ochi roșii și pupile dilatate.

Cum să identificăm un dependent de marijuana și în ce mod acest drog provoacă dependență?

Fiecare consum problematic de marijuana sau abuzul acestei substanțe reprezintă o tulburare de utilizare a marijuanei. Atunci când o persoană consumă marijuana pe termen lung sau în cantități mari, creierul și corpul dezvoltă o toleranță la această substanță.

În creier și în corp, se perturbă echilibrul receptorilor de cannabinoizi din sistemul endocanabinoid al persoanei. Acest lucru duce la dorința persoanei de a lua, fuma și utiliza cantități cât mai mari de marijuana pentru a obține efectele inițiale.

Dintre toți cei care utilizează marijuana, până la 30% dintre ei dezvoltă o formă de tulburare de utilizare a acestui drog, inclusiv dependență de marijuana. Deși nu toți cei care utilizează marijuana devin dependenți, este un fapt că tot mai mulți oameni devin „dependenți” de acest drog. Unul dintre motive este creșterea progresivă a concentrației de THC în marijuana în ultimele decenii.

Se estimează că 1 din 10 adulți care utilizează marijuana vor dezvolta tulburare de utilizare și dependență de marijuana. Mai expuși riscului sunt cei care au început să utilizeze marijuana înainte de vârsta de 18 ani.

Dependența și tulburarea de utilizare a marijuanei înseamnă că utilizarea acestui drog devine incontrolabilă, având un impact negativ asupra fiecărui aspect al vieții dependentului. Mai exact, dacă vă întrebați cum să identificați un dependent de marijuana, răspunsul constă în comportamentul său compulsiv. Dependentul de marijuana continuă să utilizeze acest drog și să își petreacă tot mai mult timp și energie pentru a o găsi și consuma, în ciuda tuturor efectelor negative asupra sănătății fizice, psihice și sociale ale persoanei.

De exemplu, cum se comportă un dependent de marijuana? Se izolează, își schimbă cercul de prieteni, se asociază cu persoane negative. În plus, dependentul de marijuana își pierde ambițiile și interesul pentru activități, planuri și hobby-uri care îl îndeplineau anterior. Marijuana afectează capacitatea dependentului de a îndeplini sarcinile zilnice acasă, la locul de muncă sau la școală. După cum am menționat, sunt prezente și probleme de sănătate fizică și psihică.

Cum să știm dacă o persoană consumă marijuana și semnele dependenței de acest drog

În cazul în care doriți să aveți un răspuns clar la întrebarea cum să știți dacă o persoană consumă marijuana, vă prezentăm 10 semne sigure și fiabile pentru a identifica un dependent de marijuana.

1) Toleranță, Criză de Abstință și Dorință Puternică pentru Marijuana

La fel ca în cazul oricărui drog, utilizarea regulată a marijuanei duce la dezvoltarea unei toleranțe. Acest lucru înseamnă că un dependent are nevoie de cantități tot mai mari de marijuana pentru a obține efectele dorite. Dacă o persoană experimentează o criză de abstinență la întreruperea bruscă sau la reducerea dozei de marijuana, acestea sunt semne clare și simptome ale dependenței.

De asemenea, când o persoană nu folosește marijuana sau se află în stare de abstinență, simte o dorință puternică pentru acest drog. Acest lucru este un semn evident de dependență nu doar fizică, ci și psihică.

2) Consumul de Marijuana Mai Mult și Mai Des Decât Persoana Credea Inițial

Dependentul de marijuana poate inițial crede că va lua „doar câteva fumuri în plus”. Totuși, identificarea unui dependent de marijuana înseamnă că acesta nu se oprește la un singur joint sau la câteva fumuri. Dacă acest lucru se întâmplă în mod regulat și continuu, obțineți răspunsul la întrebarea cum să identificați un dependent de marijuana.

3) Incapacitatea de a Reduce Consumul Acestui Drog

În esență, un dependent de marijuana poate fi conștient de dependența sa și poate încerca să se oprească de la folosirea acesteia. Totuși, esența oricărei dependențe, inclusiv a celei de marijuana, este că aceasta nu poate fi depășită doar prin voință. Pur și simplu, un dependent de marijuana nu este capabil să se oprească sau să reducă doza de marijuana.

4) Tratamentul pentru dependența de marijuana este singura cale sigură către încetarea finală de utilizare a acestui drog

Dependentul de Marihuana Petrece Mult Timp Pe Consumul Acestui Drog
Modul în care fiecare dintre noi își petrece timpul spune multe despre noi înșine. Dacă cea mai mare parte a timpului este petrecută fumând marijuana, căutând-o sau gândindu-se la ea, acesta este un semn clar că persoana este dependentă de acest drog.

5) Izolare Socială

Am putut vedea deja într-o parte anterioară a textului cum se comportă un dependent de marijuana. În mod simplu, un dependent de marijuana își concentrează toate activitățile sociale pe marijuana. Se izolează de toate celelalte activități, planuri, oameni sau hobby-uri care îl umpleau anterior. Toate aceste lucruri sunt schimbate de dependentul de marijuana pentru consumul acestui drog.

6) Continuarea Utilizării de Marijuana în Ciuda Problemelor Pe Care Acest Drog le Cauzează

Un mod simplu de a ști dacă o persoană folosește marijuana este prin problemele pe care utilizarea acestui drog le cauzează. Mai exact, dependentul continuă să consume marijuana, chiar dacă este conștient că „plătește prețul” pentru utilizarea ei sub forma problemelor.

De exemplu, o persoană întârzie frecvent la serviciu din cauza consumului de marijuana. Sau vine „dopată” la serviciu. În ciuda avertismentelor cu privire la concediere, dependentul continuă să folosească marijuana. Prin urmare, este un comportament foarte similar auto-sabotajului.

7) Utilizarea de Marijuana pentru a Scăpa de Probleme

Un dependent de marijuana simte că singura modalitate de a face față problemelor este prin consumul de marijuana. Dacă, de exemplu, o persoană folosește marijuana pentru a se confrunta cu problemele la serviciu, notele slabe la școală sau stresul zilnic, este foarte probabil să fi apărut dependența de marijuana.

8) Dependență de Marijuana pentru a se Relaxa sau a se Bucura de Viață

Cum să știi dacă o persoană folosește marijuana? Prin faptul că aceasta depinde de marijuana pentru a se simți confortabilă, creativă sau pentru a se relaxa. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci este clar că persoana este dependentă de marijuana.

Este interesant de menționat că utilizatorii regulați de marijuana, atunci când nu sunt sub influența acestui drog, sunt mai predispuși să participe la activități sociale cu risc crescut, inclusiv acțiuni violente. Din acest motiv, dependentul de marijuana poate avea și probleme cu legea.

9)Alegerea Activităților și a Prietenilor Bazată pe Posibilitatea de a Folosi Marijuana și de a Experimenta Starea de „High”

Dependentul de marijuana adesea alege la ce evenimente va participa sau la ce activități va participa. De asemenea, poate alege și persoanele cu care va socializa. Totul se bazează pe un singur parametru – dacă în acel mediu și în acea atmosferă poate folosi marijuana pentru a experimenta starea de „high”.

10) Incapacitatea de a îndeplini Sarcinile Zilnice

Un dependent de marijuana nu este capabil să îndeplinească sarcinile zilnice acasă, la serviciu sau la școală. Acest lucru se datorează faptului că dă prioritate marijuanei, utilizării și efectelor acestui drog față de orice altceva.

În plus, așa cum am menționat deja, marijuana poate avea un impact foarte negativ asupra creierului, minții, percepției și abilităților cognitive ale unei persoane. Acest lucru poate fi, de asemenea, un factor de dificultate pentru dependent în îndeplinirea și finalizarea sarcinilor zilnice.

Cum să identificăm un dependent de marijuana și simptomele extreme ale consumului acestui drog

Utilizarea cronică a cannabisului este asociată cu modificări fiziologice în creier care pot contribui la utilizarea continuă a marijuanei. Am observat că principala substanță psihoactivă din marijuana, THC-ul, este responsabilă pentru toate efectele negative ale acestui drog.

Deși marijuana nu neapărat provoacă unele dintre efectele secundare fizice mai grave, utilizarea acestui drog devine tot mai problematică și periculoasă. Motivul pentru aceasta este creșterea potenței (procentul de THC) al marijuanei în ultimele decenii. New England Journal of Medicine a arătat o creștere semnificativă a conținutului de THC (de la 3% în anii ’80 la o medie de 12% în 2012).

O potență ridicată a marijuana poate duce și la tulburări mintale semnificative. Printre acestea se numără schizofrenia, psihoza, halucinațiile, derealizarea (sentimentul de separare de realitate), dar și depresia și anxietatea. Aceste condiții sunt mai frecvente în rândul persoanelor cu tulburări preexistente de sănătate mintală, dar pot apărea la oricine.
Atunci când o persoană consumă prea multă marijuana, poate apărea supradozajul – intoxicarea cu această substanță. Iată cum să recunoaștem dacă o persoană utilizează marijuana în cantități mari și dacă a avut loc supradozajul:

Deși supradozajul nu este de obicei fatal, este foarte important să recunoaștem un consumator de marijuana care s-a intoxicat cu această substanță și să căutăm ajutor medical de urgență.

Este important să identificăm un dependent de marijuana în timp util!

Indiferent de eticheta de „drog ușor” asociată marihuanei, în practică s-a dovedit că acesta este doar un mit înconjurând această substanță. Am văzut cum să identificăm un dependent de marijuana și comportamentul unei persoane dependente de marijuana. De asemenea, am putut observa că marijuana creează probleme serioase de sănătate psihologică și fizică, motiv pentru care este crucial să identificăm dependența de marijuana în timp util.

Singurul mod în care o persoană poate renunța definitiv la consumul acestui drog și să-și recâștige sănătatea, fericirea și viața este prin tratamentul profesional pentru dependența de marijuana. MedTim, o clinică specializată în tratarea tuturor formelor de dependență, vă va ajuta pe dumneavoastră sau pe cineva apropiat să renunțe definitiv la marijuana.

Odată ce veți face acest pas, veți vedea cum viața poate redeveni frumoasă și cum puteți să vă bucurați din nou de activitățile zilnice alături de familia și prietenii dumneavoastră. Ne va face plăcere să vă ajutăm în acest proces și să vă restabilim zâmbetul pe față.

Datorită procedurilor inovatoare pe care le folosim, echipei de experți cu o experiență de zeci de ani în tratamentul dependențelor și terapiilor de ultimă generație, tratamentul pentru dependența de marijuana în clinica noastră durează doar 14 zile!

Principalele obiective ale tratamentului dependenței de marijuana în clinica noastră includ:

MedTiM - Să lăsăm dependența și consumul de marijuana în trecut!

Indiferent de gradul și intensitatea dependenței de marijuana, programele moderne și terapiile pentru tratamentul acestui viciu vă vor ajuta să nu mai luați în considerare această substanță. Am reușit să vindecăm mii de pacienți din toate colțurile lumii și vom reuși, cu încrederea dumneavoastră, să vă ajutăm în același mod.

Datorită detoxifierii complet nedureroase și sigure, pacientul nu va simți niciun simptom neplăcut al crizei fizice de la marijuana. Cu ajutorul unei farmacoterapii adecvate, restabilim controlul asupra gândurilor, sentimentelor și stării de spirit a pacienților. În curând, pacientul își va îmbunătăți calitatea somnului, iar imunitatea sa va deveni mai puternică. Experții noștri vor face ca pacientul să depășească frica, sentimentul de dezintegrare personală, derealizarea și depersonalizarea.

După această terapie, urmează tratamentul pentru dependențele psihice folosind cele mai moderne proceduri de psihoterapie. Scopul psihoterapiei în clinica MedTim este ca pacientul să identifice cauza dependenței sale și să învețe abilități pentru a o înfrunta.

Accentul este pus pe terapia cognitiv-comportamentală, dar oferim și terapii de grup, precum și educație pentru pacient și familia sa.

Chiar și după externare, rămânem în contact cu pacientul și familia sa timp de 12 luni. Acesta este un aspect crucial al tratamentului ambulatoriu, în care menținem și îmbunătățim rezultatele tratamentului staționar.

Din acest moment, ne puteți apela și programa o consultație gratuită. MedTiM este alături de dumneavoastră și vă sprijină în orice moment!

Nikol Cvetković

Traducător de limba română

Vă stăm la dispoziție în orice moment
Cuprinsul

Marturisirile pacientilor din centrul nostru pentru tratarea dependentelor