Codependența

Tratament pentru codependență la clinica MedTim

Codependența implică susținerea și acceptarea directă sau indirectă a dependenței în cadrul familiei.

Comportamentul celor din jurul persoanei dependente, prin acțiunile sau inacțiunile lor, ajunge să sprijine comportamentul dependent al unui membru al familiei care suferă de această afecțiune. Faptul de a afla că există o problemă de dependență în familie reprezintă un șoc pe care familia îl poate procesa cu dificultate în primele momente. Fricile predomină, blocându-ne comportamentul rațional. Din acest motiv, în loc să condamnăm, începem să tolerăm comportamentul dependentului. Astfel se intră într-un sistem codependent.

Intrarea în sistemul codependent începe cu frica, când nu facem nimic pentru a aborda problema din cauza stresului provocat de noua situație. În această fază, ne temem și de stigmatizarea socială, de aceea problema este adesea ascunsă, evităm să cerem ajutorul specialiștilor și astfel pierdem timp prețios în timp ce problema se agravează.

La aflarea veștii că propriul copil are o problemă de dependență, părinții, de obicei, se întreabă unde au greșit. Își pun întrebarea în ce moment au „scăpat” controlul asupra vieții copilului, permițând altcuiva sau altui lucru să preia autoritatea.

Următorul pas după conștientizarea problemei este negarea ei, crezând că este doar o fază care va trece de la sine. Din negare, începem să luăm decizii greșite, de exemplu, oferindu-i copilului bani pentru măncare la școală în loc de o măncare propriu-zisă. Adesea, părinții devin suspicioși în legătură cu modul în care vor fi cheltuiți acei bani. Din păcate, în cazul persoanelor dependente, este aproape sigur că acești bani vor fi folosiți pentru a cumpăra substanțe, alcool sau bilete de pariuri dacă este vorba de jocuri de noroc.

Banii sunt primul element prin care intrăm în sistemul codependent. Pe de altă parte, mecanismele de dependență ale persoanei afectate se dezvoltă și se intensifică. Familia, în mod spontan, începe să acționeze conform principiilor dependenței.

Ieșiți din sistemul codependent

Tratament profesional pentru codependență la MedTim

Cei mai frecvenți codependenți sunt părinții, apoi partenerii, iar cel mai rar copiii. De ce părinții? De obicei, părintele este copleșit emoțional față de copilul său și se teme că, dacă va fi prea strict, copilul se va îndepărta și va pleca, iar atunci nu vom mai avea nicio idee unde se află, cu cine este sau ce face. Se alege calea rezistenței minime, deși singurul lucru corect ar fi să acționăm în ciuda reacției de care ne temem. Acesta ar fi începutul ieșirii din sistemul codependent și, de asemenea, începutul unei abordări adecvate a problemei. La spitalul MedTiM, echipa de specialiști lucrează intens atât cu dependenții, cât și cu codependenții, care sunt membri indispensabili ai tratamentului.

Psihoterapia implică învățarea abilităților de comunicare, reimpunerea limitelor depășite de copil, metode de stabilire a limitelor, învățarea abilităților sociale pentru asumarea responsabilității, restabilirea sau dobândirea respectului de sine și a autorității. Acest tratament la spitalul pentru tratamentul dependențelor MedTiM se desfășoară cu codependenții nu doar prin tratament în spital, ci și în perioada de reabilitare.

Nikol Cvetković

Traducător de limba română

Vă stăm la dispoziție în orice moment
Cuprinsul

Marturisirile pacientilor din centrul nostru pentru tratarea dependentelor

Tratament pentru codependență la clinica MedTim

Codependența

Codependența implică susținerea și acceptarea directă sau indirectă a dependenței în cadrul familiei. Comportamentul celor din jurul persoanei dependente, prin acțiunile sau inacțiunile lor, ajunge

Citiți mai multe >