Ce este medicamentul Ritalin (Metilfenidat) și de ce este foarte periculos?

Dezintoxicare Ritalin (Metilfenidat) la clinica MedTim

Medicamentul Ritalin este un medicament special prescris de medici pentru tratarea și gestionarea tulburării ADHD.

Această afecțiune este cunoscută și sub denumirea de tulburare de deficit de atenție cu hiperactivitate. Problema acestui medicament, a cărui substanță activă este metilfenidatul, constă în potențialul său de a fi abuzat și de a provoca dependență. Cum pot fi prevenite și tratate tulburările de utilizare și dependența de Ritalin?

Ce este ADHD și dacă Ritalin este un medicament pentru această tulburare neurologică?

Tot mai des, în mediul medical, dar și în rândul publicului larg, se pune întrebarea – Ce este ADHD?
De asemenea, se ridică întrebarea – Ce este medicamentul Ritalin și dacă acesta este un tratament pentru ADHD? Acest lucru nu este deloc întâmplător, mai ales deoarece ADHD este o tulburare tot mai frecventă la copiii din zilele noastre, dar și o afecțiune care nu îi ocolește pe adulți.

Sindromul ADHD (Tulburarea de deficit de atenție cu hiperactivitate) este una dintre cele mai frecvente tulburări mintale care afectează copiii. Totuși, tulburarea de atenție cu hiperactivitate este o afecțiune de care suferă adesea și adulții. Unele dintre semnele ADHD la adulți includ întârzierea constantă la evenimente importante, dificultăți de concentrare, dezorganizarea timpului, dificultăți în echilibrarea emoțională, sentimentul de presiune din cauza responsabilităților și altele.

Dacă vă întrebați ce este ADHD, trebuie să știți că, în trecut, această tulburare era considerată o afecțiune neurologică ce afecta exclusiv copiii. Totuși, experiența și cercetările au demonstrat că nici adulții nu sunt „imuni” la tulburarea de deficit de atenție cu hiperactivitate. De fapt, această tulburare afectează între 2 și 5% dintre adulți – mai frecvent bărbați decât femei. Mai mult, această tulburare, care la copii deseori nu este diagnosticată, rămâne adesea neobservată la adulți.

ADHD este considerată o tulburare neurologică cronică și epuizantă, care afectează individul în multe aspecte ale vieții sale. Acestea includ realizările academice și profesionale, relațiile interpersonale și funcționarea zilnică. Lipsa de atenție, impulsivitatea, problemele de concentrare, hiperactivitatea, multitudinea de gânduri într-un singur moment, neglijarea detaliilor, dificultatea de a asculta interlocutorul… Acestea sunt doar câteva dintre simptomele care indică prezența ADHD.

Medicamentele prescrise pentru tratarea tulburării ADHD sunt cel mai frecvent Ritalin și Concerta.
Este Ritalin cu adevărat un tratament pentru ADHD? De ce este Ritalin un medicament periculos și cum provoacă dependență? Care sunt diferențele și asemănările între Ritalin și Concerta? Aflați mai multe pe blogul nostru.

Ce este medicamentul Ritalin (metilfenidat)?

Am văzut ce este ADHD, iar acum să vedem ce este, de fapt, medicamentul Ritalin.
Ritalin este unul dintre medicamentele stimulante cel mai frecvent prescrise pentru tratarea și gestionarea tulburării de deficit de atenție cu hiperactivitate (ADHD). Ritalin este, în esență, un nume de marcă farmaceutică și generic pentru substanța activă clorhidrat de metilfenidat. De obicei, se găsește sub formă de comprimate sau capsule. Poate fi disponibil atât ca medicament cu eliberare imediată, cât și ca medicament cu eliberare prelungită.

În acest sens, termenii Ritalin și metilfenidat sunt adesea utilizați alternativ ca sinonime. În esență, acest lucru este corect, deoarece metilfenidatul este substanța activă a Ritalinului, astfel încât vom folosi acești termeni ca sinonime în acest blog. Ritalin este un stimulant al sistemului nervos central (SNC). Ca atare, metilfenidatul are utilizări farmacologice și efecte similare cu amfetamina sau cocaina. Diferența constă în faptul că amfetamina și cocaina sunt substanțe ilegale, în timp ce Ritalin (metilfenidat) are o utilizare reglementată legal.

Ritalin este de asemenea prescris pentru tratarea narcolepsiei (o tulburare cronică a atenției). Atunci când este administrat în doze terapeutice și în conformitate cu indicațiile medicale, Ritalin poate îmbunătăți concentrarea cognitivă și performanțele la persoanele cu ADHD. De asemenea, are efecte calmante asupra copiilor care suferă de hiperactivitate.

În loc să aibă un efect stimulant mai puternic, Ritalin, adică metilfenidatul, permite în mod paradoxal persoanelor cu diagnosticul de ADHD să devină mai puțin agitate și distrase, astfel încât să funcționeze mai bine. Prin urmare, există o convingere generală că metilfenidatul, atunci când este utilizat în scopurile și conform modului în care este prescris, este un medicament relativ sigur.

Uneori, metilfenidatul, adică Ritalin, este utilizat și pentru tratarea următoarelor afecțiuni:

  • Oboseala și epuizarea la pacienții diagnosticați cu cancer;
  • La pacienții vârstnici care nu răspund la antidepresivele clasice;
  • Pentru tratarea apatiei la pacienții cu boala Alzheimer.

Cum acționează medicamentul metilfenidat?

Medicamentul metilfenidat, cunoscut și sub denumirea de Ritalin, este utilizat de peste jumătate de secol pentru tratarea tulburării ADHD și a narcolepsiei.
S-a demonstrat că este foarte eficient în gestionarea simptomelor de impulsivitate și hiperactivitate.

Un fapt interesant este că Ritalin a fost descoperit în anul 1944, în Elveția, de către chimistul Leandro Panizon. Acesta a testat medicamentul pe el însuși și pe soția sa, Margarita, al cărei diminutiv era Rita. De altfel, Rita obișnuia să joace tenis, iar medicamentul Ritalin i-a îmbunătățit performanțele în tenis, ajutând-o să obțină rezultate mai bune. De aceea, Leandro a numit medicamentul metilfenidat după soția sa, Rita – Ritalin. Problema a fost că Leandro a subestimat posibilitatea utilizării recreative și abuzului de Ritalin.

Se pune întrebarea – cum acționează medicamentul metilfenidat atunci când ajunge în organism?
Ritalin îmbunătățește activitatea părții centrale a creierului (cortexul prefrontal). La persoanele care suferă de ADHD, această activitate este redusă. Prin utilizarea Ritalinului, se îmbunătățesc atenția și concentrarea, iar hiperactivitatea și impulsivitatea sunt reduse.

Metilfenidatul, mai exact, acționează prin creșterea activității a doi neurotransmițători din creier: norepinefrina (noradrenalina) și dopamina. Noradrenalina are un rol important în reglarea atenției, concentrării și stării de vigilență. În același timp, dopamina este un hormon care, atunci când este produs, provoacă o senzație de satisfacție, dar influențează și memoria și starea de spirit.

Creșterea nivelului de dopamină în creier ajută la tratarea tulburării ADHD. Mai mult, concentrația crescută de dopamină afectează regiunile creierului care reglează potențialul unei persoane de a abuza de substanțe. Deși Ritalin este un medicament legal, acesta reprezintă un prim „semnal de alarmă” în ceea ce privește siguranța acestui medicament. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care iau metilfenidat fără prescripție medicală, supraveghere și control.

Automedicația cu Ritalin, adică administrarea metilfenidatului pe cont propriu, este un comportament periculos, deoarece implică un risc ridicat de abuz și dependență.

Cum se utilizează Ritalin în tratamentul ADHD și în ce doze?

Am observat că Ritalin este cel mai frecvent prescris pentru tratamentul tulburării de deficit de atenție cu hiperactivitate (ADHD). Astfel, Ritalinul sau metilfenidatul este un medicament utilizat pentru ADHD. De asemenea, am analizat modul în care acționează acest medicament, însă este important să clarificăm și cum se utilizează.

În general, doza de Ritalin variază de la o persoană la alta și depinde de tipul afecțiunii pentru care este prescris. Deoarece este utilizat ca tratament pentru ADHD, doza de Ritalin va depinde de severitatea, gradul și intensitatea acestei tulburări. Este esențial ca metilfenidatul, ca medicament pentru ADHD, să fie utilizat exact conform indicațiilor medicale. Aceasta include doza prescrisă, frecvența administrării și perioada de utilizare a Ritalinului.

La început, se folosesc întotdeauna doze mai mici, iar ulterior, în funcție de necesitate și de evaluarea medicului, doza poate fi ajustată. Modul de utilizare și dozajul Ritalinului depind de tipul medicamentului: cu eliberare imediată sau comprimate cu eliberare prelungită (medicamentul Concerta).

În primul caz, Ritalin este administrat în doze de 20-30 mg pe zi, de două până la trei ori pe zi, cu 30-45 de minute înainte de mese. Doza nu trebuie să depășească 60 mg pe zi. În al doilea caz, se administrează 25 mg pe zi, dimineața. Doza zilnică nu trebuie să depășească 100 mg la adulți și 85 mg la copii.

Regula este că comprimatul de Ritalin trebuie înghițit întreg, fără a fi rupt, împărțit sau zdrobit.

Comprimatul de Ritalin nu se descompune complet. De aceea, persoana care utilizează Ritalin poate observa uneori în scaun învelișul comprimatului, după eliberarea completă a substanței active. Totuși, aceasta nu este o situație neobișnuită.

De ce oamenii abuzează de medicamentul Ritalin?

Efectele Ritalinului asupra creierului se manifestă în principal în cortexul prefrontal, responsabil pentru funcții precum controlul impulsurilor, rezolvarea problemelor și planificarea. Ritalinul este un inhibitor al recaptării dopaminei, ceea ce înseamnă că permite o disponibilitate mai mare a dopaminei în creier, precum și concentrații mai ridicate de noradrenalină.

Cu toate acestea, în cazul metilfenidatului, problema constă în riscul ridicat de abuz și, implicit, de dezvoltare a dependenței. Am observat că metilfenidatul, ca medicament pentru ADHD, are efecte terapeutice în reducerea și ameliorarea simptomelor acestei tulburări neurologice. Totuși, Ritalinul crește nivelurile de dopamină, iar efectele sale includ, printre altele, euforie, vigilență și o stare de bine.

După ce o persoană experimentează aceste efecte ale Ritalinului, există posibilitatea ca aceasta să dorească să le resimtă din nou, ceea ce poate conduce la utilizarea repetată a medicamentului. Utilizarea metilfenidatului fără prescripție medicală, doar pentru a experimenta aceste efecte subiectiv dorite, reprezintă definiția abuzului de Ritalin. Așadar, utilizarea Ritalinului pentru a induce o stare de euforie („high”) este un exemplu tipic de abuz al acestui medicament.

Alte persoane abuzează de metilfenidat experimentând cu acesta, fără a avea o nevoie medicală reală sau o prescripție medicală. Unele persoane folosesc Ritalinul abuziv pentru a atenua simptomele sevrajului cauzat de alte substanțe stimulante. De asemenea, se consideră abuz utilizarea metilfenidatului de către o persoană fără diagnostic de ADHD, în scopul de a-și îmbunătăți performanțele cognitive și memoria.

Spital pentru tratamentul dependenței de Ritalin (Metilfenidat)

Medicament pentru ADHD și metodele de abuz

Ritalin, ca medicament pentru ADHD, este cel mai frecvent abuzat atunci când este utilizat în scopuri recreative, adică fără o necesitate reală de a consuma această substanță. Similar amfetaminelor, cunoscute sub numele de „droguri speed”, și Ritalin crește starea de vigilență, concentrarea și atenția.

Din acest motiv, metilfenidatul este adesea abuzat de profesioniști, studenți și sportivi pentru a-și îmbunătăți performanțele. Pe de altă parte, elevii și studenții recurg frecvent la abuzul de Ritalin doar pentru a experimenta stări de euforie și bine.

Pe lângă utilizarea Ritalinului fără prescripție medicală, se consideră abuz de metilfenidat și:

  • Administrarea unei doze mai mari decât cea recomandată de medic;
  • Consumul Ritalinului la intervale mai dese decât cele indicate medical;
  • Utilizarea Ritalinului pentru o perioadă mai lungă decât cea prevăzută de prescripția medicală;
  • Combinarea Ritalinului cu alte substanțe, cum ar fi alcoolul, amfetamina sau cocaina;
  • Folosirea unei prescripții medicale care aparține altcuiva.

De obicei, Ritalinul este abuzat oral, sub formă de comprimate. Totuși, persoanele care abuzează de metilfenidat îl pot consuma și prin măcinarea comprimatelor până la obținerea unei forme de pulbere, care este apoi inhalată. În mod similar, unii pot abuza de Ritalin încălzind pulberea pentru a inhala vaporii sau injectându-l sub formă lichidă.

Cât de repede acționează Ritalinul și cât timp rămâne în organism depinde de modul de administrare, precum și de alți factori. În cazul consumului oral, primele efecte se resimt la 30-45 de minute după administrare. Efectele Ritalinului apar mult mai rapid și induc o stare de euforie atunci când metilfenidatul este consumat prin fumat, inhalare sau injecție.

De regulă, efectele Ritalinului durează între 3 și 4 ore.

Ritalin în Serbia (medicamentul Concerta) – Cum este utilizat sau abuzat metilfenidatul în țara noastră?

În cazul utilizării Ritalinului în Serbia, motivele pot fi de două tipuri.

Pe de o parte, Ritalinul este utilizat, la fel ca în restul lumii, ca tratament pentru ADHD, pentru a gestiona simptomele tulburării de deficit de atenție cu hiperactivitate. În Serbia, Ritalinul este cunoscut sub numele de Concerta, însă, deși există numeroase similitudini între cele două medicamente, vom vedea mai târziu că există și diferențe.

Pe de altă parte, Ritalinul este unul dintre cele mai frecvent abuzate stimulente legale din Serbia. Cel mai adesea, acesta este abuzat de elevi și studenți pentru a-și spori concentrarea și atenția în timpul studiului. Totuși, abuzul de Ritalin fără prescripție medicală, de către adolescenți și tineri, reprezintă o „invitație gratuită” în lumea dependenței.

Pentru unii indivizi, Ritalinul devine un „drog de evadare” din realitate. Mai exact, uneori este utilizat pentru a face față stresului, responsabilităților sau problemelor emoționale. Astfel, elevii și studenții, în încercarea de a-și spori concentrarea, nu se limitează doar la băuturile energizante și cafeină, ci apelează și la Ritalin. Când este abuzat în acest mod, Ritalinul sau Concerta este considerat un fel de „dopaj pentru creier”, fiind o substanță psihoactivă.

În plus, Ritalin este frecvent abuzat de persoanele de vârstă școlară pentru a-și crește motivația. Unii îl utilizează și pentru a pierde în greutate. Deoarece îmbunătățește abilitățile cognitive și performanțele, elevii și studenții denumesc Ritalin „drogul inteligent”. După abuzul acestei substanțe, aceștia au impresia că timpul trece mai lent, ceea ce le oferă senzația că pot finaliza mai multe sarcini.

Un alt aspect problematic este faptul că elevii fac schimb de Ritalin între ei, fără a apela la dealeri. Acest lucru reprezintă o problemă, deoarece schimbul de Ritalin între colegi creează o falsă impresie că nu este nimic greșit în această practică.

Îndrumați-vă viața pe calea corectă

Contactați-ne și programați o întâlnire cu medicii noștri

Ce este medicamentul Concerta?

Concerta este un medicament foarte similar cu Ritalinul. Astfel, Concerta este utilizată și pentru tratamentul sindromului ADHD, cunoscut și sub denumirea de sindrom hiperkinetic. La fel ca Ritalinul, Concerta este un stimulant al sistemului nervos central care poate fi utilizat exclusiv pe baza unei prescripții medicale. În caz contrar, utilizarea sa reprezintă un abuz. De asemenea, ingredientul activ al medicamentului Concerta este metilfenidatul.

Din acest motiv, termenii Ritalin, Concerta și metilfenidat sunt adesea utilizați ca sinonime. Concerta este, de asemenea, un nume de marcă pentru metilfenidat și face parte din aceeași categorie, respectiv clasa de stimulanți, ca și Ritalinul. Datorită similitudinilor evidente cu Ritalinul, Concerta are un potențial ridicat de abuz și dependență.

Concerta, la fel ca Ritalinul, este cel mai frecvent prescrisă pentru tratamentul sindromului ADHD. Acest lucru înseamnă că Concerta, de fapt, este tot un medicament pentru ADHD. Astfel, îmbunătățește concentrarea și atenția și reduce comportamentul impulsiv și hiperactiv.

În esență, Concerta și Ritalin au aceeași compoziție chimică – clorhidrat de metilfenidat. Structura chimică a medicamentului Concerta este similară cu cea a altor stimulanți psihoactivi, precum amfetamina și cocaina. Din acest motiv, Concerta, ca medicament pentru ADHD, prezintă un risc ridicat de dependență. Acest risc este deosebit de mare pentru persoanele care utilizează Concerta în scop recreativ, fără prescripție medicală. Același lucru este valabil și pentru cei care administrează doze mai mari decât cele prescrise, mai frecvent sau pe o perioadă mai lungă decât cea recomandată.

Abuzul de Concerta este cel mai frecvent în rândul persoanelor sub 25 de ani. Studenții și elevii îl utilizează cel mai adesea ca un ajutor pentru învățare. Totuși, numeroase studii au arătat că utilizarea Ritalinului și a medicamentului Concerta, ca stimulanți ai sistemului nervos central, este asociată negativ cu performanțele academice. Așadar, în ciuda credinței că le va îmbunătăți rezultatele, abuzul de Concerta nu va facilita un parcurs mai ușor spre realizările academice.

Ritalin și Concerta – Care sunt diferențele dintre aceste două medicamente?

Am observat că medicamentele Ritalin și Concerta sunt, în mare măsură, similare. Ambele au efecte calmante asupra persoanelor care suferă de ADHD, sporindu-le în același timp capacitatea de concentrare. Totuși, dacă o persoană fără diagnostic de ADHD utilizează Ritalin sau Concerta, efectele pot fi opuse – hiperactivitate și suprastimulare. Atât Ritalinul, cât și Concerta, cresc nivelurile de dopamină din creier.

Cu toate acestea, având în vedere numeroasele asemănări între cele două medicamente, care este diferența dintre ele?

Diferența principală constă în modul de eliberare a substanței active – metilfenidatul. Această diferență influențează, de asemenea, frecvența administrării fiecărui medicament.

Concerta este o versiune a metilfenidatului cu eliberare prelungită. După administrare, substanța activă se eliberează treptat, fiind activă timp de 10-12 ore. De obicei, Concerta se administrează dimineața, fără a fi nevoie de o altă doză în aceeași zi (cu excepția cazului în care este luată o doză suplimentară seara). Deoarece Concerta este un medicament cu eliberare prelungită, dozele disponibile sunt, de regulă, mai mari comparativ cu cele ale medicamentelor cu eliberare imediată, precum Ritalin.

Ritalin este o formă de metilfenidat cu acțiune scurtă și eliberare imediată. Pentru a menține efectele sale, este necesară administrarea frecventă pe parcursul zilei (2-3 ori pe zi). După administrare, metilfenidatul se eliberează imediat, iar efectele sale durează, în general, 4-6 ore.

În prezent, pe piață există și forme de Ritalin cu eliberare prelungită, care funcționează similar cu Concerta în ceea ce privește modul de acțiune și frecvența dozelor. Deoarece Ritalinul se eliberează rapid și efectele sale se resimt imediat, este utilizat și pentru tratamentul narcolepsiei (o tulburare de somn).

Care sunt efectele secundare ale Ritalinului?

Toate efectele adverse ale Ritalinului pot fi împărțite în două categorii:

  • Efectele adverse ale Ritalinului în utilizarea regulată
  • Efectele adverse ale Ritalinului în caz de abuz

Ritalin – Efecte secundare în cazul utilizării regulate

Deși Ritalin este un medicament eficient pentru tratamentul ADHD, acesta poate provoca numeroase reacții adverse. Unele dintre cele mai frecvente efecte secundare sunt:

  • Dureri de cap
  • Insomnie
  • Anxietate
  • Nervozitate
  • Vedere încețoșată
  • Creșterea tensiunii arteriale (hipertensiune)
  • Creșterea frecvenței cardiace (tahicardie)
  • Palpitații (bătăi neregulate ale inimii)
  • Scrâșnirea dinților și senzația de panică
  • Constipație
  • Hiperhidroză (transpirație excesivă)
  • Gura uscată
  • Amețeli, greață și vărsături
  • Dureri abdominale
  • Scăderea poftei de mâncare
  • Pierderea în greutate
  • Iritabilitate și nervozitate
  • Probleme de somn

În plus față de acestea, există și alte efecte adverse grave ale utilizării Ritalinului. Printre acestea se numără dificultăți de respirație, dureri în piept, amorțeală sau dureri la nivelul degetelor de la mâini și picioare, probleme de vorbire și altele. De asemenea, medicamentul Ritalin poate provoca probleme cardiovasculare grave, inclusiv infarct miocardic și accident vascular cerebral, care pot avea un rezultat fatal – moarte.

De asemenea, unele dintre efectele adverse foarte rare ale Ritalinului, atunci când metilfenidatul este utilizat în mod regulat, includ:

  • Moarte subită;
  • Tentativă de suicid;
  • Crize epileptice;
  • Blocarea arterelor cerebrale;
  • Exfolierea pielii;
  • Tulburări ale funcției hepatice;
  • Leșin de cauză inexplicabilă;
  • Spasme musculare necontrolabile;
  • Convulsii severe și creșterea bruscă a temperaturii corpului;
  • Probleme de mișcare și paralizie.
Alte reacții adverse ale medicamentului Ritalin includ:
  • Priapism (erecție prelungită);
  • Vasculopatie periferică, inclusiv sindromul Raynaud;
  • Suprimarea creșterii pe termen lung.
Tratament pentru dependența de Ritalin (Metilfenidat) la spital specializat

Ritalin – Efecte secundare în cazul abuzului acestei substanțe

Efectele secundare ale medicamentului Ritalin se manifestă diferit la persoanele cu diagnostic de sindrom ADHD și la cele fără tulburări de atenție. De exemplu, o persoană cu ADHD poate să nu experimenteze o creștere a energiei atunci când utilizează Ritalin. Totuși, în cazul abuzului de Ritalin (când este utilizat de persoane fără diagnostic de ADHD), efectele secundare pot fi mult mai intense și mai diferite.

Atunci când este abuzat, Ritalinul poate cauza următoarele efecte secundare:

  • Hiperactivitate;
  • Agitație;
  • Insomnie;
  • Nervozitate;
  • Pupile dilatate;
  • Creșterea ritmului cardiac;
  • Tensiune arterială crescută;
  • Respirație rapidă;
  • Transpirație excesivă;
  • Vărsături;
  • Scăderea apetitului sau pierderea apetitului;
  • Durere de stomac;
  • Tremurături;
  • Pierderea coordonării;
  • Agitație;
  • Durere în piept;
  • Durere de cap;
  • Anxietate;
  • Halucinații;
  • Depresie respiratorie;
  • Oboseală și confuzie;
  • Supradozaj;
  • Dependență și toleranță la medicamentul Ritalin.

Persoanele care abuzează de Ritalin pot experimenta mai întâi un sentiment de euforie, urmat de o perioadă lungă de veghe, după care urmează faza de „prăbușire” („crash”). În această fază, persoana se poate simți obosită mintal, epuizată și deprimată.

Unele dintre efectele secundare mai grave ale abuzului de Ritalin includ, dar nu se limitează la:

  • Vedere încețoșată sau modificări ale vederii;
  • Puls extrem de ridicat;
  • Paranoia;
  • Depresie;
  • Infecții cutanate și/sau virale;
  • Infecții ale tractului urinar.

Efectele secundare pe termen lung ale abuzului de Ritalin includ, printre altele, halucinații, sentimentul de măreție, iluzii, manie, paranoia, gânduri suicidare și comportament violent.

Dacă o persoană care suferă deja de tulburări de dispoziție și de personalitate (de exemplu, tulburarea bipolară) abuzează de Ritalin, acest lucru poate duce doar la agravarea simptomelor acestei afecțiuni. Acest lucru se datorează faptului că metilfenidatul este un stimulator al sistemului nervos central, care poate declanșa episoade maniacale.

Nikol Cvetković

Traducător de limba română

Vă stăm la dispoziție în orice moment

Cum se comportă o persoană care abuzează de Ritalin (metilfenidat)?

Având în vedere că Ritalin este un medicament eliberat pe bază de rețetă, o persoană poate consulta mai mulți medici pentru a obține o cantitate suficient de mare din această substanță. Acesta este unul dintre primele semne ale dependenței de Ritalin. Adulții care abuzează de metilfenidat vor adopta mai frecvent acest comportament decât adolescenții.

În cazul adolescenților, elevilor și tinerilor adulți, este mai probabil ca aceștia să împrumute sau chiar să fure Ritalin de la prieteni, familie și/sau vecini. După cum am menționat, Ritalinul poate fi practic modificat pentru abuz. Una dintre modalitățile prin care acest lucru se poate face este ca persoana să zdrobească, să mărunțească și să inhaleze Ritalinul.

Persoanele care abuzează de acest medicament pentru ADHD în acest mod de obicei dețin un dispozitiv asemănător unui ciocan care poate transforma Ritalinul în pulbere, care apoi poate fi inhalată. Aceste persoane pot folosi și un card de credit pentru a crea linii de Ritalin praf pentru inhalare.

De asemenea, medicamentul metilfenidat poate fi zdrobit și dizolvat într-o soluție pentru injecție. Persoana care folosește acest mod de consum al Ritalinului va avea, cu siguranță, și echipamentele necesare pentru acest lucru. Aici vorbim despre seringă, ac, lingură, brichetă sau lumânare, cordon sau curea (pentru a strânge brațul, pentru a găsi mai ușor vena). Când o persoană abuzează de Ritalin în acest mod, bariera hematoencefalică este depășită rapid, iar efectul acestei substanțe devine aproape instantaneu.

Abuzul de Ritalin și schimbările de comportament

  • Schimbări bruște ale dispoziției;
  • Schimbări extreme în cercul social în care se află persoana;
  • Utilizarea expresiilor argotice referitoare la consumul de droguri sau la Ritalin, inclusiv: R-bola, rids, vitamina R, cocaină pentru copii, „pătrățelul”, cola dietetică;
  • Schimbări în apetit – lipsa apetitului sau supraalimentare neobișnuită în afacerea meselor obișnuite;
  • Obiceiuri neobișnuit de slabe în menținerea igienei, neglijență;
  • Evitarea contactului vizual;
  • Persoana este manipulatorie și adesea minte despre locul în care se află, cu cine își petrece timpul și unde cheltuiește bani;
  • Comportament secretiv în legătură cu utilizarea Ritalinului;
  • Performanțe neobișnuit de slabe în domenii importante ale vieții – acasă, la serviciu sau la școală;
  • Împrumuturi frecvente de bani (care adesea nu sunt returnate);
  • Exces de bani față de obiceiuri, ceea ce poate indica faptul că persoana fură bani pentru a cumpăra Ritalin sau se ocupă cu vânzarea de droguri;
  • Utilizarea internetului pentru a afla cât mai multe despre Ritalin, inclusiv cum să crească valoarea medicamentului la maximum.

Cum apare dependența de Ritalin?

La fel ca alți stimulanți, medicamentul Ritalin crește nivelurile de dopamină din creier. Dopamina este un neurotransmițător și o substanță chimică naturală din creier care este esențială pentru activarea sistemului de recompensă al creierului. Abuzul de Ritalin provoacă un sentiment de euforie în creier.

Această euforie este exact declanșatorul sistemului de recompensă al creierului, care poate duce la dependență. Sistemul de recompensă al creierului întărește comportamentele care activează producția de dopamină.

Dependența de Ritalin poate apărea foarte repede – după doar o săptămână de abuz continuu al acestui medicament!

Unii oameni cu ADHD au prea mulți transportatori de dopamină, ceea ce duce la un nivel scăzut de dopamină în creier. Medicamentul Ritalin blochează acești transportatori, menținând nivelurile de dopamină la un nivel sănătos și, în același timp, crescând atenția, concentrarea și controlul impulsurilor. Cu toate acestea, medicamentul Ritalin (metilfenidat, Concerta) determină ca o cantitate mult mai mare de dopamină să ajungă la receptorii din creier atunci când această substanță este utilizată de persoane care nu au sindromul ADHD.

După ce o persoană utilizează Ritalin în mod repetat (abuziv), consumul acestei substanțe poate deveni un tipar comportamental învățat. Astfel, se creează dependența de Ritalin. Atunci, persoana ia metilfenidat într-un mod incontrolabil și compulsiv, în ciuda tuturor consecințelor dăunătoare pe care le provoacă medicamentul Ritalin.

Cel mai vizibil semn al dependenței de Ritalin este continuarea utilizării acestui medicament, în ciuda dorinței de a renunța la consumul său. Se consideră că Ritalinul, în doze terapeutice, nu poate provoca dependență. Dar, abuzul de metilfenidat este o cale sigură către dezvoltarea dependenței de această substanță.

Nu doar că Ritalinul, ca medicament pentru ADHD, are un potențial adictiv, dar poate duce și la abuzul altor droguri. Potențialul adictiv al Ritalinului este similar cu cel al amfetaminei. Pe lângă dependența psihologică, medicamentul Ritalin provoacă și dependență fizică, mai ales dacă este utilizat în doze mari.

Ritalin – Semnele și simptomele dependenței de metilfenidat

  • Utilizarea Ritalinului într-o doză mai mare decât intenționa inițial persoana;
  • Dorința de a reduce doza sau de a întrerupe consumul acestui medicament, dar fără succes;
  • Persoana dedică mult timp, atenție și energie pentru a procura, utiliza și a se recupera după utilizarea Ritalinului;
  • Pofta sau impulsul de a utiliza acest medicament (dependență psihologică);
  • Imposibilitatea de a îndeplini corect sau complet sarcinile zilnice acasă, la școală sau la locul de muncă;
  • Continuarea utilizării acestui medicament, în ciuda tuturor problemelor pe care Ritalinul le provoacă în relațiile sociale ale persoanei;
  • Încetarea interesului pentru hobby-uri sau activități care anterior o împlineau pe persoană; Continuarea utilizării Ritalinului chiar și în situații sociale riscante și periculoase;
  • Continuarea utilizării Ritalinului, în ciuda faptului că utilizarea acestui medicament agravează problemele de sănătate existente sau creează altele noi;
  • Toleranța la Ritalin (persoana are nevoie de o doză mai mare sau de utilizarea mai frecventă a acestei substanțe pentru a obține efectele dorite – dependență fizică);
  • Starea de abstinență atunci când persoana reduce doza de Ritalin sau întrerupe brusc utilizarea acesteia.

Cum să te oprești din abuzul de Ritalin?

Este foarte dificil, aproape imposibil, ca o persoană să renunțe la utilizarea Ritalinului pe cont propriu. Mai mult, renunțarea de unul singur la Ritalin, în condiții casnice, este extrem de riscantă și periculoasă din cauza simptomelor neplăcute și inconfortabile ale stării de abstinență.

Am menționat deja că Ritalinul, pe lângă dependența psihică, provoacă și dependență fizică. Abuzul continuu de Ritalin duce la dezvoltarea unei toleranțe față de acest medicament. Asta înseamnă că persoanei îi va fi necesar să ia doze mai mari și mai frecvente pentru a obține efectele dorite. Oprirea bruscă și rapidă a utilizării Ritalinului are ca rezultat simptome foarte neplăcute ale stării de abstinență, care complică renunțarea la Ritalin.

Unele dintre simptomele renunțării la Ritalin includ:

  • Furia și/sau iritabilitatea;
  • Oboseala și/sau nivelele scăzute de energie;
  • Anxietatea;
  • Depresia;
  • Creșterea apetitului;
  • Gândirea încețoșată;
  • Dorința de a consuma Ritalin;
  • Pierderea motivației;
  • Schimbări de dispoziție;
  • Probleme cu concentrarea și atenția.

Aceste simptome pot fi atât de intense și persistente, încât persoana poate considera singura soluție pentru ameliorarea disconfortului în acele momente să ia din nou Ritalin (relaps). Și nu doar atât, adesea se întâmplă ca persoana să ia o doză mult mai mare de Ritalin decât ar fi luat de obicei, ceea ce poate provoca supradozaj și intoxicație.

Prin urmare, renunțarea la metilfenidat pe cont propriu nu este niciodată o soluție, nici nu poate oferi efecte pozitive. Singura soluție sigură și corectă este dezintoxicarea medicală, tratamentul dependenței și al tulburărilor de utilizare a Ritalinului.

Clinică profesională pentru dezintoxicare de Ritalin (Metilfenidat)

MedTim – Lasă medicamentul Ritalin să devină trecutul tău!

Clinica pentru tratarea dependențelor MedTim este unul dintre cele mai moderne spitale pentru tratamentul abuzului de substanțe și al dependențelor de orice tip – inclusiv Ritalin. Echipa noastră de specialiști internațional recunoscuți, cu zeci de ani de experiență în tratamentul dependenței, a reușit să vindece și să redreseze mii de pacienți din întreaga lume!

Aceasta se datorează faptului că pentru noi fiecare pacient este la fel de important, iar nevoile pacienților și ale familiilor lor sunt întotdeauna pe primul loc. Indiferent de gradul și intensitatea dependenței de Ritalin, suntem aici pentru a vă ajuta pe dumneavoastră sau o persoană apropiată să scăpați definitiv de utilizarea acestui medicament!

Datorită abordării individualizate, echipamentului medical conform celor mai noi standarde internaționale și implementării programelor inovative de tratament, tuturor pacienților din MedTim li se asigură îngrijire și servicii medicale de cea mai înaltă calitate.

Tratamentul medical pentru dependența și tulburările de utilizare a Ritalinului durează doar 14 zile la clinica MedTim – fără terapie de substituție la finalul tratamentului! Realizăm o dezintoxicare complet sigură, verificată și fără durere, curățând organismul de toate urmele toxice ale acestei substanțe. Pe durata detoxifierii, pacientul nu va experimenta niciun simptom neplăcut al stării de sevraj, iar la finalul tratamentului de detoxifiere, toate simptomele dispar!

După tratamentul farmacologic, urmează faza de tratament a dependenței psihice de metilfenidat – psihoterapia. Accentul este pus pe terapia cognitiv-comportamentală prin care psihologii și psihiatrii noștri tratează rădăcina problemelor care au dus la apariția dependenței!

După tratamentul staționar și externarea din spital, pacientului îi oferim suport și rămânem în contact cu el pentru următoarele 12 luni – tratament ambulatoriu. Acesta este motivul pentru care dorim să asigurăm rezultatele tratamentului spitalicesc în această perioadă delicată de reabilitare a pacientului și, dacă este necesar, să schimbăm tratamentul.

Suntem disponibili să ne contactați chiar acum pentru a programa consultații gratuite cu medicii noștri. Cu MedTim, Ritalinul va deveni și va rămâne în trecutul dumneavoastră!

Cuprinsul

Marturisirile pacientilor din centrul nostru pentru tratarea dependentelor

Dezintoxicare de amfetamine la clinica MedTim

Dependența de amfetamină

Dependența de amfetamine reprezintă o mare problemă a societății moderne. Amfetaminele sunt psihostimulante obținute pe cale sintetică sub formă de pulbere cristalină albă. Pe piață,

Citiți mai multe >