Depresia reprezintă cea mai răspândită boală psihică la nivel mondial. Din păcate, se poate spune cu certitudine că există o epidemie a acestei afecțiuni care nu face distincție între sex, vârstă, stare financiară, naționalitate, religie și altele. Există numeroase modalități prin care oamenii luptă cu această stare, iar unul dintre metodele de tratare a depresiei diagnosticate clinic este prescrierea medicamentelor – antidepresivelor. Unul dintre aceste medicamente este Elicea.
Depresia este, cu siguranță, o problemă majoră și în creștere în stilul de viață actual. Este o boală caracterizată printr-o stare generală de neliniște și tristețe, retragerea persoanei în sine, melancolie, lipsă de speranță, un sentiment constant de anxietate, lipsa de voință și energie, precum și o rezistență față de orice fel de activitate. Depresia afectează negativ toate aspectele vieții unei persoane, influențând gândurile, comportamentele și sentimentul de apartenență la societate.
Se estimează că mai mult de 7% dintre adulții din întreaga lume suferă de depresie, iar Serbia nu rămâne în urmă în acest trend negativ. Aproape 5% din populația totală a țării noastre se confruntă cu această stare, iar având în vedere că acesta este doar numărul oficial de persoane înregistrate, numărul celor afectați de depresie în Serbia este mult mai mare.
Ce este medicamentul Elicea? Când și cum se utilizează? Ajută Elicea la tratamentul depresiei? Care sunt efectele secundare ale Elicea? Provoacă medicamentul Elicea dependență? Cât timp trebuie să luați Elicea? Aflați răspunsurile la aceste întrebări, dar și la toate celelalte legate de acest antidepresiv.
Ce este medicamentul Elicea (Cipralex)?
În sensul cel mai larg, medicamentul Elicea este un medicament care se prescrie pentru tratarea depresiei. Mai mult decât atât, medicamentul Elicea este unul dintre cele mai frecvent prescrise antidepresive. Medicamentul Elicea face parte din grupul de antidepresive numite SSRI – inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei. Aceste antidepresive, care sunt prescrise la fel de frecvent ca și antidepresivele triciclice, acționează prin creșterea nivelului de serotonină în creier – hormonul „bunăstării” care joacă un rol esențial în prevenirea depresiei și anxietății.
În plus, serotonina are un rol cheie în reglarea multor alte funcții ale organismului, cum ar fi somnul, digestia, sănătatea oaselor, vindecarea rănilor, prevenirea cheagurilor de sânge, libidoul și altele.
Tabletele Elicea conțin substanța activă numită escitalopram, care este utilizată pentru tratarea următoarelor afecțiuni:
- Tulburarea depresivă majoră (episoade depresive mari – stare în care persoana simte o tristețe constantă, lipsă de speranță, neputință și pierderea interesului față de lumea din jur);
- Tulburarea anxioasă generalizată (stare în care persoana are o anxietate patologică, adică o grijă și o teamă cronică, constantă și continuă);
- Tulburarea bipolară – stare caracterizată prin schimbări extreme ale dispoziției;
- Tulburarea de panică cu agorafobie (teamă de spațiile deschise – tulburare de anxietate socială) sau fără aceasta, tulburare anxioasă în care persoana experimentează atacuri de panică sau izbucniri bruște de frică;
- Tulburarea obsesiv-compulsivă (gânduri obsesive și compulsive care determină persoana să repete mereu aceeași acțiune).
Uneori, medicamentul Elicea este utilizat și pentru tratamentul tulburărilor de consum de alcool, tulburării de stres post-traumatic și tulburării dismorfofobice premenstruale.
Medicamentul Elicea poate fi găsit pe piață și sub alte denumiri, cum ar fi Lexapro, Cipralex, Escitalopram, Lata, Escital, Prames, Esram…
Cum acționează medicamentul Elicea (Cipralex)?
Antidepresivele SSRI, cum este medicamentul Elicea, influențează nivelurile de serotonină din creier și de-a lungul sistemului nervos central (SNC). Tabletele Elicea acționează prin blocarea selectivă a recaptării serotoninei. Cu alte cuvinte, medicamentul Elicea blochează reabsorbția serotoninei disponibile de către celulele nervoase vecine. Deși mecanismul exact al depresiei și al anxietății nu este încă pe deplin înțeles, s-a constatat că în sângele pacienților la care a fost diagnosticată depresia sau anxietatea se află un nivel scăzut de serotonină – neurotransmițător care, așa cum am menționat deja, este asociat cu starea de dispoziție și, în consecință, cu starea de depresie.
FAPT INTERESANT
Pe lângă reglarea dispoziției, serotonina joacă un rol în reglarea comportamentului de evitare. La mamifere, femelele tind să aibă un nivel mai scăzut de serotonină, ceea ce le face să fie mai conștiente de mediul înconjurător și de orice amenințare la adresa progeniturii lor. Evoluția a favorizat mamiferele care erau mai protectoare, iar un posibil rezultat al acestui fapt este că femeile se nasc astăzi cu nivele mai scăzute de serotonină decât bărbații. În consecință, femeile au de două ori mai multe șanse să experimenteze anxietate decât bărbații. Când nivelul serotoninei este prea scăzut, acest lucru duce la intensificarea comportamentului de evitare, ceea ce provoacă anxietate, depresie și agorafobie.
Astfel, medicamentul Elicea acționează prin amânarea reabsorbției serotoninei. Serotonina este un neurotransmițător care este responsabil în principal pentru stabilizarea dispoziției și pentru senzația generală de bine. Nivelurile scăzute de serotonină sunt asociate cu starea de depresie. Acest hormon poate provoca o stare de bună dispoziție doar dacă este eliberat în spațiul sinaptic sau în spațiul dintre neuronii adiacenți. Antidepresivele SSRI, cum sunt tabletele Elicea, funcționează prin păstrarea moleculelor de serotonină în acest spațiu pentru o perioadă mai lungă de timp.
Serotonina, care este produsă în principal în tractul digestiv, adică în intestine, și apoi de-a lungul sistemului nervos central, inhibă în mod normal excitabilitatea celulelor nervoase. Când o persoană experimentează stres, serotonina este eliberată pentru a calma și reduce excitabilitatea celulelor responsabile de stres, făcând fluxul de informații către și dinspre creier mai organizat și reglat, ceea ce reduce anxietatea. Când nu există suficientă serotonină, frica, anxietatea și depresia sunt amplificate.

Cum se utilizează medicamentul Elicea (Cipralex), cât timp trebuie luat și dacă acesta tratează depresia?
După cum am observat, comprimate Elicea sunt, de fapt, medicamente pentru îmbunătățirea dispoziției. Medicamentul Elicea se administrează oral sub formă de tablete. Medicamentul Elicea este de obicei prescris în doze de 5, 10 sau 20 de miligrame. Doza tipică de Elicea va fi, de obicei, între 10 și 20 de miligrame pe zi, dar acest lucru va depinde de afecțiunea pentru care este prescris medicamentul Elicea. Medicamentul Elicea trebuie administrat conform modului și perioadei de timp prescris de medic. De obicei, comprimate de Elicea se administrează o dată pe zi.
Pe lângă utilizarea regulată, medicamentul Elicea poate fi abuzat în următoarele moduri:
- Dacă se iau doze mai mari decât cele prescrise;
- Dacă comprimatele Elicea sunt consumate pe o perioadă mai lungă decât cea prescrisă;
- Dacă medicamentul Elicea se administrează într-un mod diferit de administrarea orală;
- Dacă medicamentul Elicea este amestecat cu alte substanțe sau alcool;
- Dacă se iau comprimate Elicea ale altor persoane;
- Continuarea utilizării medicamentului Elicea pe o perioadă mai lungă după ce simptomele depresiei și/sau anxietății au dispărut;
- Falsificarea rețetelor pentru medicamentul Elicea;
- Cumpărarea medicamentului Elicea de pe stradă, de la dealeri;
Abuzul de medicamentul Elicea poate duce la numeroase efecte secundare nedorite, dar este, de asemenea, extrem de periculos să se facă acest lucru deoarece 20 până la 50% dintre persoanele care folosesc Elicea experimentează o stare de abstinență atunci când opresc brusc și brusc administrarea acestui medicament. De aceea, oprirea din utilizarea antidepresivelor Elicea poate fi o stare foarte neplăcută și incomodă pentru persoană.
Cât timp trebuie să luați Elicea (Cipralex)?
Una dintre întrebările frecvente pe care pacienții le pun este – cât timp trebuie să ia Elicea? Există o perioadă de timp în care trebuie să se administreze Elicea, adică o perioadă în care va influența favorabil simptomele depresiei?
Poate dura două sau mai multe săptămâni pentru a simți primele efecte și îmbunătățiri. Nu trebuie niciodată să se facă automedicație, adică să se mărească dozele de Elicea pentru a obține efectele dorite, fără consultația medicului. În acest sens, medicamentul Elicea trebuie luat pentru perioada prescrisă, adică conform recomandărilor medicului.
Dacă tratamentul este oprit prea devreme, poate apărea recidiva simptomelor de depresie și anxietate. În general, medicamentul Elicea trebuie luat cel puțin șase luni pentru a preveni recidiva acestor simptome. După aceea, trebuie discutat cu medicul despre continuarea sau eventual întreruperea tratamentului.
Medicamentul Elicea (Cipralex) – o soluție pentru depresie sau nu?
Pentru persoanele care suferă de depresie, medicamentul Elicea poate oferi o mare speranță. Cu toate acestea, este oare cu adevărat capabil să elimine depresia și să rezolve cauza problemei? Medicamentul Elicea poate, cu siguranță, să atenueze simptomele depresiei pe termen scurt, precum și alte simptome asociate acestei afecțiuni, însă nu este un medicament miraculos care va scoate persoana definitiv din starea de depresie. Depresia este o boală asociată cu un spectru larg de factori de mediu, psiho-sociali, de viață, genetici, sociali și dietetici și care se poate dezvolta de-a lungul anilor.
Cu alte cuvinte, această afecțiune nu poate fi niciodată încheiată definitiv doar prin administrarea unui comprimat, dar medicamentul Elicea, dacă este utilizat conform prescripției medicului, poate ajuta persoana să privească rațional toate circumstanțele care au dus la depresie și să conștientizeze că are nevoie de ajutor psihologic și psihoterapeutic pentru a depăși depresia.
Care sunt efectele secundare ale medicamentului Elicea (Cipralex)?
Ca și alte medicamente, Elicea poate provoca efecte secundare. Înainte de a examina efectele secundare ale medicamentului Elicea, este important să subliniem câteva lucruri esențiale.
Similar altor antidepresive, Elicea vine cu un avertisment privind riscul crescut de suicid, adică gânduri suicidare. Aceste gânduri sunt mai frecvente în rândul tinerelor persoane adulte, sub 24 de ani. Aceste gânduri pot apărea în special la începutul tratamentului cu Elicea sau după modificarea dozei, deoarece este necesar un anumit timp pentru a simți eficiența acestui medicament (uneori 14 zile sau chiar mai mult).
Elicea este adesea asociat cu creșterea în greutate, deoarece poate stimula apetitul și poate provoca retenție mare de lichide. În perioada inițială de tratament (primele săptămâni), pot apărea agitație, dificultăți în a sta sau a ședea liniștit.
Astfel, efectele secundare ale medicamentului Elicea pot fi împărțite în două categorii: efecte negative cauzate de utilizarea regulată a acestui medicament și efecte adverse cauzate de abuzul acestuia.
Efecte secundare și reacții adverse în urma utilizării regulate ale medicamentului Elicea
Unele dintre efectele secundare comune ale medicamentului Elicea sunt:
- Creșterea apetitului;
- Sinuzită;
- Gura uscată și vărsături;
- Diaree și/sau constipație;
- Transpirație excesivă;
- Dureri musculare și articulare;
- Amețeli;
- Dureri de stomac;
- Arsuri la stomac;
- Dificultăți de adormire, coșmaruri, anxietate și agitație;
- Oboseală extremă;
- Tremurături și amețeli.
În schimb, unele dintre efectele secundare mai rare și ocazionale ale acestui medicament pot include:
- Bătăi rapide sau lente ale inimii;
- Erupții cutanate și mâncărimi (urticarie);
- Probleme de vedere;
- Confuzie și atacuri de panică;
- Umflarea mâinilor sau picioarelor;
- Sângerări nazale;
- Căderea părului;
- Ciclu menstrual neregulat;
- Halucinații;
- Agresivitate;
- Depersonalizare;
- Pierderea apetitului;
- Agitație;
- Manie și gânduri suicidare.
Efecte secundare în urma abuzului de Elicea:
Abuzul de Elicea crește riscul și pericolul ca persoana să experimenteze efectele adverse menționate. Astfel, abuzul acestui antidepresiv poate duce la numeroase efecte secundare, iar riscul ca acestea să apară este semnificativ mai mare.
Dozele mari de Elicea pot provoca supradozaj, ceea ce poate duce la simptome precum agitație, tahicardie, tremurături și altele. De asemenea, abuzul de Elicea poate provoca disfuncții sexuale și o scădere a libidoului. În plus, abuzul acestui medicament poate agrava simptomele depresiei și anxietății și poate provoca gânduri suicidare. Ca urmare, pot apărea insomnie, oboseală, greață și disconfort psihic și fizic generalizat.
De asemenea, abuzul și dozele mari de Elicea pot cauza o stare periculoasă pentru viață – sindromul serotoninergic. Aceasta este o afecțiune cauzată de o doză prea mare de serotonin în organism. Sindromul serotoninergic provocat de abuzul acestui medicament poate duce la următoarele efecte secundare:
- Transpirație;
- Febră;
- Temperatura ridicată;
- Greață și vărsături;
- Tremurături;
- Oscilații periculoase ale tensiunii arteriale;
- Bătăi rapide ale inimii;
- Comă;
- Diaree;
- Anxietate și neliniște;
- Confuzie;
- Lipsă de coordonare;
- Crize.
Abuzul de Elicea poate, de asemenea, să provoace niveluri scăzute de sodiu în sânge, glaucom cu unghi închis (durere oculară și vedere încețoșată), și un risc crescut de sângerare.

Medicamentul Elicea (Cipralex) provoacă dependență?
În general, Elicea, ca antidepresiv, este considerat un medicament sigur și eficient datorită acțiunii sale lente și progresive în timp. Deși acest medicament nu cauzează dependență fizică, abuzul său poate duce la dependență psihologică.
Deși dependența de Elicea nu este la fel de frecventă sau răspândită ca cea cauzată de alte medicamente eliberate pe bază de rețetă sau de substanțe narcotice, există cazuri în care oamenii iau doze mai mari pentru a-și îmbunătăți mai rapid starea de spirit sau pentru a experimenta un sentiment de euforie.
Astfel, singurul mod prin care se poate dezvolta o dependență de Elicea este prin abuzul acestui medicament. Am menționat deja diferitele modalități prin care medicamentul Elicea poate fi abuzat. Persoanele cu un istoric de tulburări legate de consumul de substanțe psihotrope pot fi mai predispuse la abuzul de Elicea.
Nu este recomandată dublarea dozei sau utilizarea medicamentului împreună cu alte substanțe fără indicație medicală. În mod special, combinația medicamentului Elicea și alcool este periculoasă, deoarece poate provoca complicații grave de sănătate și supradozaj.
Chiar și o perioadă scurtă de abuz al medicamentului Elicea poate duce la dependență, în sensul că persoana începe să simtă că are nevoie de medicament pentru a putea face față zilei. Mărturiile utilizatorilor confirmă acest lucru – mulți au observat semne de dependență după ce au omis o doză matinală sau după ce au întârziat câteva zile în procurarea rețetei.
Majoritatea oamenilor nu asociază dependența de Elicea cu cea provocată de substanțe precum heroina sau cocaina. Totuși, starea unei persoane care experimentează simptome de sevraj, adică o stare de abstinență, după întreruperea bruscă sau reducerea dozei acestui medicament, nu este cu mult diferită de alte forme de dependență.
Semnele dependenței de medicamentul Elicea (Cipralex):
- Renunțarea la antidepresivul Elicea, adică întreruperea sau reducerea dozei, cauzează simptome ale sindromului de sevraj;
- Simptomele depresiei reapar după întreruperea administrării medicamentului;
- Apar simptome paradoxale, cum ar fi agravarea simptomelor depresiei și anxietății, în special în cazul utilizării îndelungate;
- Nevoia de doze tot mai mari și mai frecvente pentru a obține efectul dorit;
- Medicamentul Elicea nu mai are niciun efect, moment în care medicul recomandă schimbarea tratamentului.
Experiența cu medicamentul Elicea (Cipralex)
Pe numeroase forumuri se pot găsi diverse experiențe ale utilizatorilor cu medicamentul Elicea, iar noi vom menționa doar câteva dintre acestea:
- Pierderea în greutate la începutul terapiei, urmată de creșterea în greutate după întreruperea tratamentului;
- Uneori, efectele dorite pot fi observate chiar și după 7 zile de utilizare;
- Dependența de medicamentul Elicea și nevoia de doze tot mai mari;
- Atacuri de panică, palpitații și creșterea anxietății la începutul terapiei;
- Utilizarea acestui medicament nu trebuie întreruptă brusc, din cauza apariției simptomelor nedorite de sevraj;
- Senzație de căldură și greață la începutul terapiei;
Medicamentul Elicea este prescris pentru depresie, anxietate, fobie socială și gânduri suicidare.
Îndrumați-vă viața pe calea corectă
Contactați-ne și programați o întâlnire cu medicii noștri
Cum arată renunțarea la antidepresivele Elicea (Cipralex)?
Încetarea administrării antidepresivului Elicea, adică simptomele neplăcute ale sevrajului asociat cu acest medicament, confirmă faptul că Elicea poate provoca dependență. După o perioadă lungă de utilizare sau abuz al acestei substanțe, organismul dezvoltă toleranță și se adaptează prezenței medicamentului în sistem. Aceasta înseamnă că medicamentul Elicea nu mai produce efectele dorite, motiv pentru care, după dezvoltarea toleranței, persoanele cresc frecvent doza zilnică pentru a obține rezultatele așteptate.
De asemenea, după o perioadă relativ lungă de administrare a medicamentului Elicea, apare teama de a înceta consumul acestuia din cauza simptomelor sevrajului. Sevrajul, adică întreruperea administrării antidepresivului Elicea, presupune că organismul trece prin schimbări drastice, reacționând la lipsa acestei substanțe din sistem, mai ales în cazul întreruperii bruște a tratamentului.
Oprirea bruscă a administrării antidepresivului Elicea, fără supravegherea și controlul unui specialist, poate provoca apariția unor simptome de sevraj extrem de neplăcute:
- Anxietate;
- Depresie;
- Transpirație excesivă și agitație;
- Disconfort general;
- Iritabilitate și confuzie;
- Dezorientare;
- Palpitații (bătăi puternice ale inimii);
- Tulburări de vedere;
- Greață și amețeli;
- Oboseală;
- Letargie;
- Iritabilitate;
- Coșmaruri și vise vii;
- Senzație de căldură;
- Durere de cap;
- Vărsături;
- Parestezii și amorțeli;
- Stare similară gripei, adică apariția unor simptome asemănătoare gripei.
Riscul de sevraj este mai mare în cazul persoanelor care au utilizat medicamentul Elicea pentru o perioadă lungă sau în doze mari. Severitatea simptomelor poate varia – de la ușoare, la moderate, până la foarte severe. Sevrajul autoindus de la Elicea durează, de obicei, două săptămâni, însă au existat cazuri în care, din cauza abuzului cronic și sever al acestui medicament, perioada de sevraj a durat peste 3 luni.

Cum să renunți la medicamentul Elicea (Cipralex) într-un mod sigur?
Riscul de recidivă și simptomele neplăcute ale sevrajului sunt extrem de mari dacă o persoană încearcă să renunțe la medicamentul Elicea în condiții casnice. Singura modalitate sigură și eficientă de a gestiona simptomele sevrajului, reducând în același timp pofta și dorința de a consuma acest medicament, este dezintoxicarea medicală sub supravegherea unui personal medical specializat.
Clinica specializată MedTim este un spital modern dedicat tratamentului abuzului și dependenței de orice substanțe! Indiferent de gradul de severitate și intensitate al abuzului de medicamentul Elicea, echipa noastră de medici recunoscuți la nivel internațional tratează fiecare pacient cu maximă atenție, grijă și îngrijire medicală.
Datorită programelor noastre inovatoare de tratament, echipamentelor medicale de ultimă generație și abordării individualizate, vă veți elibera definitiv de obiceiul distructiv și tulburarea legată de utilizarea medicamentului Elicea.
Efectuăm o dezintoxicare complet nedureroasă, testată medical și absolut sigură, eliminând toți metaboliții acestui medicament, astfel încât pacientul să nu resimtă niciun simptom neplăcut al sevrajului. La finalul tratamentului de dezintoxicare, care ajută organismul să elimine toxinele mai rapid și fără durere, toate simptomele sevrajului dispar!
După dezintoxicare, urmează procesul de psihoterapie cu echipa noastră formată din psihiatri, psihoterapeuți și psihologi, având ca scop înțelegerea cauzelor care au dus la consumul compulsiv al medicamentului Elicea și însușirea unor abilități pentru rezolvarea acestei probleme. În plus, tratamentul depresiei, afecțiunea care inițial a determinat utilizarea medicamentului Elicea, include terapii medicale personalizate cu durate de 7 până la 21 de zile.
Dacă dumneavoastră sau o persoană apropiată vă confruntați cu o tulburare legată de utilizarea medicamentului Elicea, nu ezitați să ne contactați chiar acum, deoarece personalul nostru amabil și profesionist este disponibil să vă ajute în orice moment.
MedTim – Locul unde începe o nouă viață!