Care sunt simptomele consumului de marijuana și cum pot fi identificate la timp?

Informații despre consumul de marijuana și efectele sale asupra sănătății

Marijuana, cunoscută și sub numele de iarbă, ganja, weed, mara, ganja și altele asemenea, reprezintă frunzele uscate, florile, tulpinile și semințele plantei Cannabis sativa, care conține compusul psihoactiv delta-9-tetrahidrocannabinol (THC), precum și alte substanțe înrudite. Materialul vegetal al canabisului poate fi, de asemenea, concentrat într-o rășină numită hașiș sau într-un lichid negru lipicios numit ulei de hașiș. Marijuana este o substanță psihoactivă și este foarte important să cunoaștem care sunt simptomele consumului de marijuana, deoarece poate avea efecte negative asupra organismului persoanei care o consumă.

Marijuana este cel mai des utilizată substanță interzisă din lume. De obicei, se fumează ca o țigară rulată manual (joint), într-o pipă sau bong. Marijuana este, de asemenea, fumată într-un blunt, un trabuc golit de tutun și reumplut cu un amestec de marijuana și tutun. Fumul de marijuana are un miros puternic, dulce-acrișor, caracteristic.

Un alt mod de consum al marijuanei este amestecarea plantei cu alimente sau prepararea ceaiului. Utilizarea canabisului medicinal a început în America în anii 1850, când produsele cu extracte de canabis au fost fabricate și vândute pentru a ameliora durerea și spasmele musculare. La scurt timp după aceea, în unele state au fost introduse reglementări farmaceutice. Produsele care conțin substanțe ce creează dependență, precum canabisul, erau adesea etichetate drept otrăvuri și, în unele cazuri, erau disponibile doar pe bază de rețetă medicală.

Astăzi, Guvernul a clasificat marijuana ca o substanță de „Clasa I”, ceea ce înseamnă că există un risc ridicat de abuz și se consideră că nu are utilizare medicală. Cu toate acestea, mai multe state au legalizat marijuana pentru utilizare recreativă la adulți. De asemenea, unele state permit utilizarea marijuanei medicinale pentru tratarea anumitor afecțiuni de sănătate.

Abuzul de marijuana a crescut semnificativ de-a lungul anilor. Consumul său ilegal este cel mai frecvent în rândul adolescenților, dar este utilizat de toate grupele de vârstă. Simptomele consumului de marijuana sunt foarte pronunțate și conduc la numeroase efecte negative. THC-ul din sânge provoacă nu doar stare de euforie, ci și alte efecte pe termen scurt și lung.

Simptomele consumului de marijuana – Cum apare dependența?

Utilizarea de marijuana și efectele marijuanei pot duce la dezvoltarea dependenței, cunoscută sub numele de dependență de marijuana. Date recente indică faptul că 30% dintre cei care folosesc marijuana pot dezvolta un anumit grad de tulburare legată de utilizarea marijuanei. Persoanele care încep să folosească marijuana înainte de vârsta de 18 ani au de patru până la șapte ori mai multe șanse să dezvolte o tulburare de utilizare a marijuanei decât adulții. De aceea, este important să ne informăm din timp despre simptomele consumului de marijuana.

Efectele marijuanei se manifestă prin faptul că persoanele care o folosesc devin iritabile, au dificultăți în timpul somnului, schimbări de dispoziție, apetit redus, dorință intensă de consum, neliniște și/sau diferite forme de disconfort fizic. Aceste simptome ating apogeul în prima săptămână după întreruperea fumatului și durează până la două săptămâni. Dependența de marijuana apare atunci când creierul se adaptează la cantități mari de substanță, reducând producția și sensibilitatea la propriii neurotransmițători endocanabinoizi.

Tulburarea legată de utilizarea marijuanei devine dependență atunci când o persoană nu poate să înceteze să consume drogul, deși acesta interferează cu multe aspecte ale vieții. Numeroase studii sugerează că 9% dintre persoanele care folosesc marijuana vor deveni dependente de ea. Acest procent crește la aproximativ 17% în cazul celor care încep să o folosească în adolescență.

La începutul anilor 1990, conținutul mediu de THC în probele de marijuana era mai mic de 4%. În 2018, era mai mare de 15%. Concentratele de marijuana pot avea un nivel mult mai ridicat de THC.

Puterea tot mai mare a marijuanei, combinată cu utilizarea concentratelor cu conținut ridicat de THC, crește posibilitatea ca simptomele consumului de marijuana de astăzi să fie mai grave decât în trecut. THC-ul din organism provoacă numeroase efecte asupra corpului.

Ce este THC?

THC, sau tetrahidrocannabinolul, este substanța chimică responsabilă pentru majoritatea efectelor psihologice provocate de marijuana. Are un efect similar cu substanțele chimice canabinoide pe care corpul le produce în mod natural.

Receptorii canabinoizi sunt concentrați în anumite părți ale creierului, care sunt legate de gândire, memorie, plăcere, coordonare și percepția timpului. THC-ul din organism se leagă de acești receptori, îi activează și influențează memoria, plăcerea, mișcările, gândirea, concentrarea, coordonarea, percepția senzorială și temporală.

THC-ul este unul dintre numeroșii compuși găsiți în rășina secretată de marijuana. Alte substanțe unice pentru marijuana, numite canabinoizi, sunt prezente în această rășină. Un canabinoid, CBD, nu este psihoactiv și de fapt blochează nivelurile ridicate de THC.

THC în organism - Ce efecte are asupra corpului?

THC-ul în organism stimulează celulele din creier să elibereze dopamină, creând euforie. De asemenea, interferează cu modul în care sunt procesate informațiile în hipocampus, partea creierului responsabilă de formarea noilor amintiri.

THC-ul în sânge poate provoca halucinații, altera gândirea și provoca iluzii. În medie, efectele durează aproximativ două ore și apar la 10 până la 30 de minute după ingestie. Cu toate acestea, afectarea psihomotorie poate continua și după aceea.

În unele cazuri, THC-ul din organism provoacă euforie, anxietate, tahicardie, probleme cu memoria pe termen scurt, sedare, relaxare, ameliorarea durerii și multe altele.

Dependența de marijuana – simptome și tratament la clinica MedTiM

Simptomele consumului de marijuana - Ce efecte provoacă THC în sânge?

Efectele marijuanei o fac o substanță populară. De fapt, este considerată una dintre cele mai utilizate substanțe interzise din lume. Totuși, THC-ul din sânge poate provoca reapariția simptomelor schizofreniei. Simptomele consumului de marijuana trebuie luate în serios pentru a preveni dezvoltarea dependenței de marijuana.

Un alt risc potențial al consumului de THC constă în afectarea abilităților motorii. Marijuana poate interfera cu conducerea vehiculelor sau alte sarcini motorii similare, timp de până la trei ore după consum. De asemenea, este a doua cea mai frecvent detectată substanță psihoactivă la șoferi, după alcool.

Consumul de marijuana poate provoca probleme pe termen lung la tineri. Unele dintre efectele nedorite ale THC-ului din sânge includ scăderea coeficientului de inteligență, a memoriei și a funcției cognitive. Pe termen lung, marijuana poate afecta fertilitatea atât la bărbați, cât și la femei, precum și căile respiratorii ale unei persoane.

Concentrațiile de THC din canabis variază în funcție de tipul plantei.

Când THC-ul este expus la aer, se descompune în canabinol, un canabinoid care provoacă efecte psihologice. Concentrația de THC depinde, de asemenea, de modul de cultivare a plantei de marijuana, cunoscută științific sub numele de Cannabis sativa L.

Soiul de canabis care are o cantitate minimă de THC, chiar și 0,5%, este cânepa. Aceasta este utilizată în scopuri industriale și medicale.

Unele soiuri de canabis pot avea doar 0,3% THC în greutate. În alte soiuri, THC-ul constituie 20% din greutatea eșantionului. Concentrația medie de THC în marijuana este de 1 până la 5%; în hașiș este de 5 până la 15%, iar în uleiul de hașiș este de 20%. THC-ul din organism este foarte variabil, iar cu cât conținutul de THC din marijuana este mai mic, utilizatorul trebuie să consume mai mult pentru a obține efectele dorite.

Îndrumați-vă viața pe calea corectă

Contactați-ne și programați o întâlnire cu medicii noștri

Simptomele consumului de marijuana – Cum afectează corpul?

Când marijuana este fumată, THC-ul trece rapid din plămâni în fluxul sanguin, care transportă substanța la creier și la alte organe din corp. THC-ul din sânge este absorbit mai lent atunci când este ingerat prin alimente sau băuturi. Este important să cunoaștem simptomele consumului de marijuana, deoarece THC-ul din organism duce la dezvoltarea dependenței.

Indiferent de modul în care este introdus THC-ul în corp, substanța acționează specific asupra receptorilor canabinoizi ai celulelor creierului. Acești receptori fac parte din rețeaua de comunicare neuronală, numită sistemul endocanabinoid. Acesta joacă un rol important în dezvoltarea și funcționarea normală a creierului.

Cei mai mulți receptori canabinoizi se găsesc în părțile creierului care influențează plăcerea, memoria, gândirea, concentrarea, percepția senzorială și temporală, precum și mișcarea coordonată.

Efectele marijuanei supraactivează sistemul endocanabinoid, provocând efecte puternice:

  • Percepții și stări de spirit alterate;
  • Coordonare afectată;
  • Dificultăți în gândire și rezolvarea problemelor;
  • Dificultăți în memorie;
  • Scăderea apetitului.

Cercetările arată că simptomele consumului de marijuana pot provoca sau agrava problemele din viața de zi cu zi. Utilizatorii au o sănătate mintală și fizică mai proastă, mai multe probleme și mai puțin succes academic sau profesional în comparație cu colegii lor care nu consumă marijuana.

Simptomele consumului de marijuana sunt, de asemenea, legate de o serie de probleme de sănătate, în special cele legate de inimă, plămâni și sănătatea mintală.

Cele mai frecvente probleme cauzate de marijuana sunt:

Simptomele consumului de marijuana sunt legate și de alte probleme de sănătate mintală, cum ar fi:

Numeroase studii leagă utilizarea cronică a marijuanei de boli mintale. Efectele marijuanei pot, de asemenea, agrava evoluția bolii la pacienții care suferă de schizofrenie. De asemenea, există o legătură între consumul de marijuana și dezvoltarea psihozei.

Efectele marijuanei – În ce alte moduri afectează corpul?

Efectele marijuanei s-au dovedit a fi negative în ceea ce privește dezvoltarea creierului tinerilor. Simptomele consumului de marijuana legate de gândire și memorie pot dura mult timp sau pot fi chiar permanente.

Un studiu efectuat pe indivizi care au început să folosească marijuana în adolescență a descoperit o conectivitate semnificativ redusă în zonele creierului responsabile pentru învățare și memorie. Un studiu din Noua Zeelandă a arătat că persoanele care au început să fumeze marijuana în anii adolescenței au pierdut, în medie, opt puncte de coeficient de inteligență între 13 și 38 de ani. Abilitățile cognitive pierdute nu s-au recuperat complet la cei care au încetat să fumeze marijuana în timpul vârstei adulte. Cei care au început să consume marijuana în perioada adultă nu au prezentat o scădere semnificativă a coeficientului de inteligență, iar efectele marijuanei au fost mai blânde.

În plus, deoarece afectează judecata și coordonarea motorie, simptomele consumului de marijuana contribuie la un risc mai mare de accidente sau moarte în timpul condusului. Analiza datelor sugerează că utilizarea marijuanei mai mult decât își dublează riscul de accident pentru șoferi. În acest sens, combinația de marijuana și alcool crește deteriorarea capacității de conducere mai mult decât orice altă substanță.

Efectele pe termen scurt și simptomele consumului de marijuana încep să se diminueze după 1 până la 3 ore. Efectele pe termen lung pot dura zile, săptămâni sau luni după ce utilizarea marijuanei a încetat. Unele efecte pot fi permanente.

Cât timp rămâne marijuana în sânge?

Răspunsul la întrebarea cât timp rămâne marijuana în sânge variază în funcție de metoda de consum a acestei substanțe. În general, timpul de detectare va fi mai lung cu doze mai mari și utilizare mai frecventă. De asemenea, cât de mult timp rămâne marijuana în sânge depinde de doză și de frecvența consumului.

Simptomele consumului de marijuana pot fi detectate în fluidele corporale între 1 și 30 de zile după ultima utilizare. Ca și în cazul altor droguri, poate fi detectată în păr și după câteva luni, în special la persoanele care consumă marijuana zilnic sau aproape zilnic.

În cazul utilizării zilnice, marijuana poate fi detectată cu câteva luni după ultima utilizare.

Una dintre cele mai predominante componente ale canabisului este substanța chimică numită THC. Testele de droguri măsoară THC în sânge și produsele sale secundare sau metabolitele. Aceste metabolite rămân în sistem mult timp după ce simptomele consumului de marijuana dispar.

Testul de droguri din urină este cea mai comună metodă de testare a drogurilor. Efectele marijuanei pot fi recunoscute în urină:

Metabolitii canabisului sunt solubili în grăsimi, ceea ce înseamnă că se leagă de moleculele de grăsime din corpul tău. Ca urmare, poate dura ceva timp până când aceștia părăsesc sistemul tău, în special dacă ai mai multe molecule de grăsime în corp.

Testele de sânge de obicei detectează THC în corp în ultimele 2 până la 12 ore. Utilizarea cronică și frecventă prelungește timpul în care poate fi detectat.

Testele pentru foliculii de păr pot evalua utilizarea drogurilor până la 90 de zile. După utilizare, canabinoizii ajung la foliculii de păr prin vasele mici de sânge, precum și din sebumul și transpirația care înconjoară părul.

Deoarece părul crește aproximativ 1,27 centimetri pe lună, un segment de păr de aproximativ 4 centimetri luat aproape de scalp poate evalua perioada de utilizare a marijuanei în ultimele 3 luni.

THC în sânge - Cât timp este necesar pentru a fi eliminat?

THC se absoarbe în fluxul sanguin atunci când o persoană fumează sau înghite marijuana. THC în sânge este stocat temporar în organe și țesuturi grase și se descompune în ficat. Există mai mult de 100 de metaboliti. Testele de droguri caută acești metaboliti, care rămân în corpul tău mai mult timp decât THC-ul din sânge. În cele din urmă, THC și metabolitii săi sunt eliminați prin urină și scaun.

Cât timp rămâne marijuana în sânge depinde de frecvența utilizării. Utilizarea mai frecventă este asociată cu o concentrație inițială mai mare de THC în corp și de metaboliti. Cu cât o persoană are mai mulți metaboliti de THC în corp, cu atât le va lua mai mult timp să fie eliminați.

Mai mulți factori influențează cât timp rămâne marijuana în sânge. Unii dintre acești factori, cum ar fi indicele de masă corporală (IMC) și viteza de metabolizare, nu sunt legați de marijuana, ci de modul în care corpul o procesează și o metabolizează.

Alți factori sunt legați de modul în care este utilizată marijuana. Aceasta include cât de multă doză a fost consumată, cât de des și tăria canabisului.

Marijuana mai puternică, cu un conținut mai mare de THC, poate rămâne în corp mai mult timp. Marijuana care este înghițită rămâne în corp mai mult decât marijuana care este fumata.

THC în corp produce următoarele efecte:

Alte efecte pe termen scurt includ:

În cazuri rare, dozele mari de marijuana pot provoca halucinații și psihoză.

Fumatul sau consumul regulat de marijuana au efecte suplimentare asupra minții și corpului:

Dacă marijuana este utilizată în timpul sarcinii sau al alăptării, există o șansă mai mare ca bebelușul să aibă malformații congenitale sau probleme cu dezvoltarea creierului.

Clinica pentru tratamentul dependențelor – MedTiM

Simptomele consumului de marijuana pot dispărea definitiv – Tratamentul dependenței de marijuana

Abuzul pe termen lung al drogurilor cauzează apariția simptomelor consumului de marijuana, dar și a simptomelor de sevraj la marijuana. Acestea se dezvoltă de obicei în termen de o săptămână de la oprirea consumului.

Unele dintre cele mai frecvente simptome de sevraj la marijuana includ:

De asemenea, apar simptome fizice, cum ar fi: dureri abdominale, tremurături, transpirație, febră și dureri de cap.

Având în vedere că multe dintre aceste simptome de sevraj indică semne de alarmă pentru alte stări și probleme, este necesar să se solicite ajutor specializat.

Opțiunile de tratament pentru dependența de marijuana sunt foarte eficiente la Clinica MedTiM. Terapia bazată pe o combinație de detoxifiere a organismului, lucrul asupra dependenței psihice cu un terapeut și îmbunătățirea motivației asigură vindecarea dependenței și reducerea posibilității de recidivă.

Programul Clinicii MedTiM este ideal pentru educarea pacienților și a familiilor și prietenilor lor. Pe măsură ce utilizatorii de marijuana devin dependenți de drog, toleranța lor crește, ceea ce înseamnă că trebuie să consume mai mult drog pentru a obține aceleași efecte. Toleranța este un semn al dependenței. Persoanele care sunt dependente de marijuana nu pot să renunțe la ea, chiar dacă observă efecte negative. Dacă descoperiți că aveți oricare dintre aceste simptome, este timpul să căutați ajutor.

Deși simptomele consumului de marijuana și efectele dependenței de marijuana nu sunt considerate, în general, la fel de grave ca efectele altor dependențe, ele pot duce la probleme. Dacă sunteți îngrijorat că cineva drag dumneavoastră folosește marijuana, conștientizarea semnelor de abuz este primul pas.

Efectele consumului de marijuana se reflectă în:

De asemenea, este important să nu vă auto-diagnosticați niciodată pe voi sau pe cineva drag fără a consulta un profesionist medical. Contactați un medic.

Cum arată EXACT tratamentul dependenței de marijuana?

Dacă marijuana afectează o viață sănătoasă și productivă pentru tine sau pentru cineva drag ție, tratamentul și dezintoxicarea pot fi modalități bune de a face o schimbare. Persoanele care au devenit dependente de marijuana adesea nu cred că au o problemă și s-ar putea să aibă nevoie de ajutor din exterior.

Persoanele care au consumat marijuana timp de mulți ani au raportat apariția simptomelor consumului de marijuana și a simptomelor de sevraj atunci când au încercat să renunțe. Nu este recomandat ca dezintoxicarea de marijuana să fie realizată de către persoana, singură. Efectele sevrajului la  marijuana pot fi puternice, așa că va fi nevoie de ajutor medical. De asemenea, există o mare posibilitate de recidivă, adică întoarcerea la vechile obiceiuri.

Cele mai multe simptome de sevraj de marijuana se dezvoltă în primele 24-72 de ore după ultima utilizare. Acestea ating apogeul în prima săptămână și durează aproximativ 1-2 săptămâni.

Atunci când organismul unei persoane devine dependent de marijuana, oprirea bruscă a consumului poate provoca apariția mai multor simptome neplăcute de sevraj:

Nu trebuie să treci prin asta singur!

Clinica MedTiM pentru tratarea dependențelor se află în Novi Banovci, în apropiere de Belgrad, și este situată într-un mediu liniștit și relaxant.

La Clinica MedTiM veți avea sprijin constant din partea personalului medical specializat, care are multă experiență în lucrul cu pacienții care au dezvoltat dependență.

Sprijinul nostru este oferit nu doar pacienților, ci și membrilor familiei și prietenilor care vor fi alături de ei pe parcursul întregului proces.

După efectuarea psihodiagnosticului și analizei stării de sănătate a pacientului, se va lucra cu un psihoterapeut pentru a elimina toate cauzele care au dus la dependență.

Terapia se concentrează pe schimbarea modului de gândire și a atitudinilor față de dependență. Pe baza acestor gânduri și atitudini, prin muncă, se ajunge la schimbări în comportament, ceea ce este esențial în perioada de reabilitare pentru menținerea unei stări psihice stabile.

Întotdeauna aveți în vedere că nu sunteți singuri. MedTiM este întotdeauna aici pentru dumneavoastră și suntem pregătiți să vă ajutăm.

Nikol Cvetković

Traducător de limba română

Vă stăm la dispoziție în orice moment
Cuprinsul

Marturisirile pacientilor din centrul nostru pentru tratarea dependentelor