Care sunt consecințele consumului de cocaină și cât de periculoase sunt pentru sănătatea umană?

Tratament pentru dependența de cocaină la clinica MedTiM

Cocaina este un tip de drog care face parte din grupul stimulantelor. Se obține prin extragerea din frunzele plantei de coca, numită și Erythroxylon coca Lam. Aceasta este cultivată în regiunea Anzilor din America de Sud. Cocaina poate fi consumată sub formă de pulbere, care este de obicei prizată sau injectată intravenos. De asemenea, poate fi găsită și consumată sub formă de crack, care se inhalează prin fumat. Consecințele consumului de cocaină pot fi fatale pentru sănătatea și viața persoanei care o consumă.

Multe grupuri indigene din regiunea Anzilor au mestecat frunzele de coca timp de ani de zile pentru a produce un efect stimulant ușor și, în același timp, pentru a reduce senzația de foame. Această utilizare tradițională a frunzelor de coca continuă și astăzi. Oamenii de știință au izolat cocaina din frunzele de coca în anii 1850, și până la începutul secolului 20, acest așa-numit „medicament miraculos” putea fi găsit în multe comprimate și tonice populare, inclusiv în Coca-Cola.

Extractul de frunze este prelucrat pentru a produce trei forme diferite de cocaină:

Cocaina a fost legală până în 1914, când guvernul Statelor Unite a interzis-o prin Legea Harrison privind stupefiantele.

Clasificată ca substanță din clasa a II-a, cocaina are potențial de abuz și poate provoca dependență, dar are și utilizare medicală acceptată. Această substanță poate fi prescrisă pentru utilizare limitată ca anestezic local.

Consecințele consumului de cocaină sunt numeroase. Deși are și o utilitate medicală, efectele secundare nedorite ale cocainei pot fi devastatoare. Consecințele asupra oamenilor pot fi atât de grave încât persoana își poate pierde viața.

Care sunt consecințele consumului de cocaină?

Consecințele consumului de cocaină sunt adesea ușor de observat, deoarece acest stimulant are un impact puternic asupra întregului organism al persoanei care îl consumă.

Cocaina este cunoscută și sub alte denumiri. Cele mai populare sunt: Coca-Cola, crack, bomboane nazale, zăpadă, doamna albă, tut, Charlie, praf alb sau praf de stele.

Clorhidratul de cocaină este cel mai frecvent introdus în organism prin prizare (tragere pe nas). De asemenea, poate fi injectat intravenos sau frecat pe gingii. Crack-ul de cocaină este consumat în principal prin fumat. Indiferent de modul în care această substanță este introdusă în organism, consecințele consumului de cocaină au un impact la fel de puternic. Dacă vă întrebați care sunt consecințele consumului de cocaină, puteți observa atât efectele imediate, cât și cele indirecte.

Nu există un mod sigur de a consuma droguri. Consumul oricărui stimulant implică întotdeauna anumite riscuri.

Cocaina este un drog care are un impact puternic și ușor de observat asupra întregului organism uman. Consecințele consumului de cocaină sunt vizibile atât la nivelul organismului, cât și la nivel psihic al persoanei care o consumă.

Consecințele consumului de cocaină sunt evidente pe piele, în ochi, pe dinți, dar și la nivel cerebral și în comportamentul dependentului de cocaină. În funcție de modul în care este consumată (prizată, intravenos sau prin fumat), consecințele cocainăi variază. Totuși, este sigur că efectele vor fi întotdeauna ușor de observat.

În plus, există o distincție între consecințele pe termen scurt și cele pe termen lung ale consumului de cocaină. În ceea ce privește consecințele pe termen scurt, acestea se referă la consumul într-un interval scurt de timp și la impactul pe care acest stimulant îl are asupra corpului. În cazul consumului pe termen lung, consecințele consumului de cocaină sunt diferite și mult mai grave pentru sănătatea persoanei dependente.

Consecințele consumului de cocaină trebuie tratate cu seriozitate. Indiferent dacă este vorba despre consecințe pe termen scurt sau lung, tratamentul este necesar și ar trebui început cât mai curând posibil.

Îndrumați-vă viața pe calea corectă

Contactați-ne și programați o întâlnire cu medicii noștri

Consecințele consumului de cocaină prin fumat – Cât de mult diferă în comparație cu efectele consumului nazal?

Cocaina este un drog care poate fi introdus în organism prin prizare (tragere pe nas), fumat sau injectare intravenoasă. Consecințele consumului de cocaină variază în funcție de metoda aleasă de administrare și de cât de rapid ajunge substanța în fluxul sanguin. Efectele consumului de cocaină prin fumat sunt diferite în comparație cu cele din cazul prizării sau al injectării intravenoase.

Institutul Național pentru Abuzul de Droguri subliniază că diferitele metode de administrare a cocainei pot avea implicații diferite asupra corpului.

Cocaina este cel mai frecvent consumată prin prizare. Înainte ca dependenții să poată fuma cocaină, aceasta trebuie transformată în crack. Așa-numita „bază liberă” este un termen din chimie care se referă la structura chimică a alcaloizilor, cum ar fi cocaina sau nicotina. Transformarea cocainei în formă de bază liberă înseamnă că aceasta se convertește din formă acidă în formă de amină. Deși toate acestea pot părea chimie complicată, transformarea cocainei în forma sa liberă este realizată în mod constant de dealeri și consumatori de droguri.

Crack-ul și cocaina sunt, în esență, același drog în forme diferite. Ele creează aceleași efecte stimulative asupra organismului. Diferența dintre aceste două forme de stimulent afectează în principal modul în care cocaina intră în corp. Când este prizată, crack-ul va avea nevoie de mai mult timp pentru a ajunge în fluxul sanguin decât atunci când este fumat. Din acest motiv, crack-ul este de obicei fumat pentru a atinge un maxim mai rapid.

Consecințele consumului de cocaină prin fumat sunt, așadar, că aceasta are un efect mai rapid asupra creierului. Atunci când cocaina este fumată, aceasta merge direct în plămâni pentru a fi oxigenată. Sângele saturat cu oxigen poate merge apoi direct din plămâni la inimă și creier. Deoarece cocaina este mai concentrată în această formă, intensitatea efectului este crescută. Acest lucru contribuie în plus la crearea dependenței de cocaină.

Rețineți că niciun mod de consum al cocainei nu este sigur. Tratamentul dependenței de cocaină este esențial, iar cea mai eficientă metodă este cunoscută sub denumirea de detoxifiere de cocaină.

Consecințele consumului de cocaină prin fumat sunt:

Rețineți că niciun mod de consum al cocainei nu este sigur. Tratamentul dependenței de cocaină este esențial, iar cea mai eficientă metodă este cunoscută sub denumirea de detoxifiere de cocaină.

Care sunt consecințele consumului de cocaină?

V-ați întrebat vreodată ce efecte are cocaina? Dacă da, răspunsul este – numeroase efecte negative atât asupra corpului, cât și asupra minții dependenților de cocaină.

Deși cocaina a fost utilizată în trecut în scopuri medicale și, în cazuri speciale, este încă prescrisă pacienților, utilizarea necontrolată a acestui stimulant provoacă numeroase consecințe.

Acesta este unul dintre motivele principale și motivul de bază pentru care această substanță este ilegală, adică interzisă prin lege.

Cocaina poate provoca efecte negative pe termen scurt și pe termen lung.

Consecințele consumului de cocaină apar aproape imediat după o doză și dispar în câteva minute până la o oră. Cantități mici de cocaină fac, de obicei, ca utilizatorul să se simtă euforic, energic, comunicativ și mental alert. De asemenea, dependentul de cocaină este hipersensibil la stimulii externi, adică vederea, auzul și simțul tactil sunt exagerate. Unii consumatori consideră că cocaina îi ajută să îndeplinească mai repede sarcini fizice și intelectuale simple, în timp ce alții experimentează efectul opus.

Efectele cocainei atunci când utilizatorul se simte euforic pot dura mai puțin sau mai mult, în funcție de metoda de administrare. Cu cât cocaina este absorbită mai repede, cu atât rezultatul este mai intens, dar durata efectelor este mai scurtă. Prizarea cocainei determină o apariție relativ lentă a efectelor, dar acestea pot dura între 15 și 30 de minute. În schimb, fumatul cocainei are un efect imediat, dar poate dura doar 5 până la 10 minute.

Efectele pe termen scurt ale cocainei includ constricția vaselor de sânge, dilatarea pupilelor, creșterea temperaturii corpului, a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Cantități mari de cocaină pot amplifica efectele asupra utilizatorilor, dar pot duce și la comportamente bizare, instabile și violente. Unii consumatori de cocaină raportează sentimente de neliniște, iritabilitate, anxietate, panică și paranoia. De asemenea, dependenții pot experimenta tremurături, amețeli și spasme musculare.

Tratament pentru dependențe în clinica MedTiM

Efectele negative pe termen lung ale consumului de cocaină

Dacă o persoană consumă cocaină în mod repetat și revine constant la ea, apar consecințele pe termen lung ale consumului de cocaină. Acestea se manifestă atât fizic, cât și asupra minții. Odată cu consumul frecvent de cocaină, creierul începe să se adapteze, astfel încât senzația de „recompensă” devine mai puțin sensibilă. În același timp, declanșatorii situațiilor stresante devin din ce în ce mai sensibili, ceea ce duce la creșterea sentimentelor de nemulțumire și dispoziție negativă atunci când cocaina nu este consumată.

Cu consumul regulat de cocaină, se poate dezvolta toleranța. Prin urmare, sunt necesare doze mai mari și/sau un consum mai frecvent pentru a obține același nivel de satisfacție ca la început. În același timp, dependenții de cocaină pot dezvolta o stare în care este necesară o doză mai mică de cocaină pentru a provoca anxietate, convulsii și alte efecte nedorite. Dacă dependentul dezvoltă toleranță, există un risc crescut de supradozaj cu cocaină.

Consecințele pe termen lung ale consumului de cocaină includ, de asemenea, iritabilitate accentuată, sentimente de neliniște, atacuri de panică, paranoia și chiar psihoză completă. În astfel de stări, dependentul pierde contactul cu realitatea și are halucinații.

Efectele nedorite ale cocainei apar și în funcție de metodele specifice de consum. Consumul regulat de cocaină prin prizare poate duce la pierderea simțului mirosului, sângerări nazale, dificultăți la înghițire, răgușeală și iritarea generală a septului nazal. Aceasta duce în continuare la inflamații cronice și la scurgeri nazale. Fumatul crack-ului de cocaină afectează plămânii și poate cauza sau agrava astmul. Dependenții care injectează cocaină sunt expuși riscului de a contracta boli infecțioase, precum HIV și hepatita C. De asemenea, sunt frecvente reacțiile alergice la cocaină, care, în cazuri grave, pot duce la deces.

Cocaina reduce fluxul de sânge în tractul gastrointestinal, iar efectele cocainei sunt semnificative și asupra inimii și sistemului cardiovascular. Consecințele pe termen lung ale cocainei includ un risc crescut de accident vascular cerebral, precum și inflamația mușchiului cardiac.

Sunt frecvente și hemoragiile cerebrale, boala Parkinson și deteriorarea funcțiilor cognitive.

Consecințele cocainei – cum se manifestă efectele consumului de cocaină?

Consecințele consumului de cocaină sunt întotdeauna negative, atât asupra corpului, cât și asupra minții utilizatorului. Consumul de cocaină poate duce la complicații medicale grave.

Unele dintre cele mai frecvente sunt bolile cardiovasculare, care includ aritmii și atacuri de cord. De asemenea, sunt frecvente efectele neurologice nedorite, precum durerile de cap, convulsiile, accidentul vascular cerebral și chiar coma.

În plus, sunt frecvente și complicațiile gastrointestinale, cum ar fi durerile abdominale și greața. În cazuri rare, poate surveni moartea subită la prima utilizare a cocainei sau ulterior. Decesele legate de consumul de cocaină sunt adesea rezultatul stopului cardiac sau al infarctului miocardic.

Mulți dependenți de cocaină consumă și alcool, iar această combinație poate fi deosebit de periculoasă. Cele două substanțe reacționează pentru a produce cocaetilenă, care poate amplifica efectele toxice ale cocainei și ale alcoolului asupra inimii.

Combinația dintre cocaină și heroină este, de asemenea, extrem de periculoasă. Utilizatorii combină aceste substanțe deoarece efectele stimulante ale cocainei sunt compensate de efectele sedative ale heroinei. Totuși, acest lucru poate duce la consumul unei doze mari de heroină fără ca dependentul să fie conștient. Deoarece efectele cocainei dispar mai repede, acest lucru poate duce la o supradoză de heroină, în urma căreia respirația dependentului se încetinește semnificativ sau se oprește. Acest lucru are, de obicei, un rezultat fatal.

Foștii dependenți de cocaină sunt expuși unui risc ridicat de recidivă, chiar și după perioade lungi de abstinență.

Cum să identificați un dependent de cocaină?

Când se spune despre cineva că este dependent de cocaină, înseamnă că este dependent de o substanță foarte puternică. Consecințele consumului de cocaină sunt numeroase, dar uneori identificarea modului în care un dependent de cocaină își manifestă simptomele consumului poate fi o provocare.

Atunci când o persoană consumă cocaină, acest lucru se reflectă în primul rând asupra dispoziției. Efectele cocainei asupra oamenilor sunt astfel încât aceștia manifestă:

De asemenea, influența cocainei asupra comportamentului va fi ușor de observat la consumatorul de cocaină. Acesta va fi:

Consecințele fizice ale cocainei sunt foarte frecvente și se încadrează în categoria efectelor pe termen lung:

Cele mai frecvente efecte psihologice ale consumului de cocaină sunt:

Efectele nedorite ale cocainei pot dispărea rapid dacă se aplică o detoxifiere corectă de cocaină. Acest tratament implică o curățare temeinică a stimulentului din organism folosind metode moderne, eficiente și certificate. De asemenea, pacientul este sub supravegherea constantă a personalului medical calificat și a medicilor cu experiență de decenii în tratarea pacienților dependenți de cocaină.

Efectul utilizării cocainei

Dependența de cocaină – simptome și metode de tratament

Influența cocainei asupra ochilor

Efectele cocainei asupra ochilor sunt extrem de ușor de recunoscut și ușor de observat. Dacă o persoană folosește regulat cocaină, aceasta va dezvolta un aspect distinctiv al ochilor, atât de specific încât a primit porecla „ochii de cocaină”.

„Ochii de cocaină” sunt ochi cu pupile extrem de dilatate, ceea ce oferă iluzia că ochii sunt mai mari decât este normal. De asemenea, sclera poate fi roșie, sângerie sau chiar galbenă, în funcție de alte afecțiuni ale sănătății consumatorului.

De ce dilată cocaina pupilele?

Utilizarea cocainei eliberează un hormon din glanda suprarenală, norepinefrina, care este responsabil pentru dilatarea pupilelor. Cocaina blochează reabsorbția acestui hormon, provocând creșterea nivelului său în sânge și menținerea acestuia la un nivel ridicat. Pupilele se vor dilata după consumul de cocaină și vor rămâne dilatate timp de aproximativ 30 de minute după aceea. Cu toate acestea, consumatorii frecvenți de cocaină riscă să aibă pupilele într-o stare aproape permanent dilatată. Această situație este cunoscută și sub denumirea de „pupilele cocainei”.

Dilatatia pupilelor permite pătrunderea mai multor lumini în ochi și, ca rezultat, poate face ochii incredibil de sensibili la lumină. Nu este neobișnuit să vezi oameni care consumă doze mari de cocaină purtând ochelari de soare, chiar și în interior.

Efectele cocainei asupra ochilor

Efectele cocainei asupra ochilor nu se reflectă doar în aspectul fizic al ochilor, ci și în sănătatea generală.

Icter – Efectele pe termen lung ale cocainei, precum și ale multor alte stimulente, pot provoca daune severe și permanente rinichilor și ficatului. Problemele cu ficatul și rinichii pot cauza icter. Icterul este o afecțiune care determină o culoare galbenă, și uneori chiar verzuie a pielii și sclerei.

Nistagmus – O afecțiune în care o persoană are mișcări rapide și repetate, necontrolate ale ochilor în toate direcțiile. Aceste mișcări ale ochilor pot fi foarte inconfortabile. Problema apare din cauza deteriorării creierului cauzate de cocaină.

Glaucom – Apare ca urmare a creșterii presiunii oculare, care în timp poate deteriora nervul optic. Cocaina provoacă o creștere a tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace, ceea ce, la rândul său, poate duce la creșterea presiunii oculare. În timp, glaucomul poate duce la pierderi semnificative ale vederii sau chiar la orbire.

Ochi roșii – Efectele cocainei se observă și prin dilatarea vaselor de sânge din organism, inclusiv în ochi. Aceasta poate duce la ochi roșii sau sângeroși. Această apariție provoacă dureri intense în ochi și crește sensibilitatea la lumină.

Efectele asupra corneei – Fumatul sau inhalarea cocainei pot duce la o afecțiune cunoscută sub numele de „fisura corneei”. Este un sindrom care poate varia în severitate de la ușor la sever și poate provoca ulcere infecțioase grave pe ochi.

Keratita ulcerativă – O afecțiune care apare în urma fumatului de crack de cocaină. Ulcerul corneei este o perforație a țesutului corneei, adesea asociată cu inflamația corneei cauzată de cocaină.

Efecte asupra retinei – Efectele negative ale cocainei asupra retinei includ atrofia straturilor interioare ale retinei, care poate duce la pierderea vederii, hemoragii în corpul vitros și desprinderea retinei. În timp, poate apărea și o afecțiune cunoscută sub numele de retinopatie.

Influența cocainei asupra dinților

Cocaina poate afecta orice parte a corpului, iar efectele cocainei asupra dinților sunt, de asemenea, evidente. Efectele frecvente ale cocainei crack asupra dinților includ numeroase anomalii.

Efectele cocainei asupra dinților se manifestă mai întâi prin eroziunea smalțului. Aceasta este una dintre cele mai comune consecințe ale fumatului de crack de cocaină. Se referă la pierderea smalțului dentar, care este cauzată de expunerea frecventă la acizi. Smalțul dentar conține cele mai multe minerale din corpul uman. Cocaina sub formă de pulbere este o sare (hidroclorid) care este foarte acidă. Atunci când cocaina este înghițită, consumată sau fumata, aciditatea sa se combină cu aciditatea salivei, distrugând smalțul dentar.

Perforația palatului – Ca stimulant, cocaina este cunoscută pentru constricția vaselor de sânge. Acest lucru duce la o reducere a aportului de oxigen în organe, ceea ce poate provoca moartea celulară (necroză). Atunci când este inhalată, cocaina provoacă îngustarea căilor nazale, provocând perforarea (crearea unei găuri) septului nazal și a țesutului înconjurător. Cartilajul și țesutul care susțin nasul pot, de asemenea, să se deformeze, motiv pentru care mulți consumatori au probleme cu nasul. Găurile din cavitățile nazale pot provoca șuieratul nasului și dificultăți de respirație. Mai mult, inhalarea cocainei nu doar că poate deteriora nasul, ci poate provoca și perforarea palatului. Aceasta poate îngreuna înghițirea, mâncatul și vorbirea.

Bruxismul se referă la strângerea și scrâșnirea dinților și a maxilarului, care se întâmplă involuntar. Strângerea maxilarului degradează suprafața dinților și provoacă daune. Dinții pot crăpa sau se pot deteriora în apropierea gingiilor.

Gura uscată, cunoscută sub numele de xerostomie, apare din cauza reducerii producției și fluxului de salivă, ceea ce poate duce la boli gingivale, carii dentare și eroziune a smalțului. Fără salivă, placa bacteriană și tartrul se pot acumula pe gingii, provocând boli gingivale și crescând riscul de carii.

Parodontita este un tip de boală gingivală care provoacă inflamația țesutului parodontal. Atunci când cocaina este frecată pe gingii, se produce inflamația țesutului parodontal, rezultând resorbția osului alveolar. Deteriorarea dinților din cauza cocainei implică retragerea gingiilor și a țesutului parodontal.

Nikol Cvetković

Traducător de limba română

Vă stăm la dispoziție în orice moment

Influența cocainei asupra creierului

Influența cocainei asupra creierului se manifestă chiar și atunci când acest stimulent este folosit doar de câteva ori. Deteriorarea creierului poate provoca dependență, o boală care implică cicluri continue de activare a sistemelor de recompensă și de dopamină.

Consecințele cocainei asupra dispoziției, emoțiilor și sănătății mintale

Atât baza liberă (crack), cât și cocaina sub formă de pulbere pot provoca deteriorări pe termen lung ale creierului, care se manifestă inițial prin schimbări ale dispoziției sau tulburări emoționale. Deoarece cocaina afectează direct dopamina, care este reabsorbită de neuroni, unul dintre simptomele consumului de cocaină este depresia.

Alte efecte grave pe termen lung ale cocainei asupra creierului sunt:

Persoanele care au potențialul de a dezvolta psihoză sau schizofrenie au o probabilitate mai mare de a provoca această stare dacă consumă cocaină. Cocaina crește hormonul stresului (cortizol), ceea ce, la rândul său, poate ridica permanent tensiunea arterială, afectând sistemul cardiovascular. Chiar dacă o persoană nu dezvoltă psihoză sau paranoia, poate dezvolta anxietate, tulburări de panică sau probleme cu agresivitatea.

Ca urmare a consumului de cocaină, apar modificări fizice vizibile în creier. Unul dintre cele mai grave efecte pe termen lung ale abuzului de cocaină este deteriorarea sistemului cardiovascular. Aceasta poate duce la deteriorarea multor alte organe, inclusiv a creierului.

Dacă există deteriorări ale venelor și arterelor, aceasta poate provoca dureri de cap cronice, deoarece fluxul de sânge către creier este restricționat. Această deteriorare poate provoca, de asemenea, formarea de cheaguri de sânge, ceea ce poate duce mai departe la un accident vascular cerebral. Cocaina provoacă, de asemenea, o reducere a glucozei în multe părți ale creierului, ceea ce sugerează că neuronii funcționează afectat sau încep să moară.

Un studiu recent efectuat la Universitatea din Cambridge a investigat îmbătrânirea creierului la persoanele care abuzau de cocaină și la cele care nu consumau droguri. S-a descoperit că creierul mediu pierde în mod normal 1,69 mililitri de materie cenușie pe an. Cu toate acestea, persoanele care abuzau de cocaină, sau care erau în prezent dependente de cocaină, au dublat rata de pierdere a materiei cenușii, cu o medie de 3,08 mililitri pe an.

Un alt studiu realizat de Universitatea Johns Hopkins a descoperit că cocaina poate provoca așa-numitele celule „canibale”. Studiul descrie cum cocaina induce autofagie în neuroni la șoareci. Este vorba despre un proces în care celulele se „mănâncă” singure din interior spre exterior.

Influența cocainei asupra pielii

Deși consecințele cocainei se vor manifesta inițial asupra organelor interne, având în vedere că pielea este cel mai mare organ al corpului uman, efectele cocainei asupra pielii sunt inevitabile. De la diferite inflamații la apariția ulcerelor, roșeață sau chiar putrezirea pielii, acest organ important, care protejează interiorul corpului, poate începe treptat să se degradeze ca urmare a consumului de cocaină.

Efectele cocainei asupra pielii variază din cauza diferitelor factori, cum ar fi modul în care este consumată cocaina și alte obiceiuri nesănătoase ale consumatorilor. O dietă slabă, lipsa igienei și insuficiența somnului afectează, de asemenea, pielea consumatorului.

Cocaina influențează numeroase funcții ale corpului, de la ritmul cardiac la tensiunea arterială și frecvența respiratorie. Impactul său asupra funcționării interne a organelor poate contribui la problemele de piele, ceea ce duce la deteriorarea și chiar putrezirea pielii.

Consecințele comune ale cocainei asupra pielii includ:

Cocaina provoacă psihoză, în timpul căreia consumatorii experimentează halucinații. Consumatorii, în timpul acestei experiențe, au tendința de a se zgâria, provocând adesea infecții.

De asemenea, așa cum a fost descris anterior, cocaina determină îngustarea vaselor de sânge, iar acest fenomen are un impact foarte negativ asupra pielii, deoarece celulele nu primesc suficient sânge și oxigen.

Efectele nedorite ale cocainei se manifestă și din cauza substanței pe care o conține – levamisol. Acest ingredient provoacă neutropenie (număr scăzut de globule albe), agranulocitoză, vasculită (inflamația vaselor de sânge) și necroză a pielii (moartea celulelor).

Influența cocainei asupra organismului

Influența cocainei este periculoasă pentru oricine o consumă, indiferent de vârstă și stare de sănătate. Impactul cocainei asupra organismului afectează fiecare parte a corpului consumatorului. Cocaina afectează corpul în diverse moduri, chiar și atunci când se consumă ceea ce poate fi considerat o cantitate mică. Cocaina devine mai dăunătoare cu utilizarea frecventă. În timp, atunci când utilizarea cocainei devine o dependență, se pot manifesta numeroase efecte ale cocainei asupra organismului. Deteriorarea poate afecta inima, respirația, stomacul și alte zone.

Efectele cocainei se reflectă mai întâi asupra nasului consumatorului. Apar sângerări, răgușeală, iritație, rinoree, pierderea mirosului… În timp, se produce eroziunea cartilajului și deformarea nasului din cauza îngustării fluxului sanguin către sept.

Imediat după consumul de cocaină, se observă o creștere a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Vasele de sânge din inimă se îngustează, astfel încât inima trebuie să lucreze mai mult. Există riscul de infarct miocardic. De asemenea, cocaina provoacă formarea cheagurilor de sânge, care pot duce la infarct miocardic, embolie pulmonară, tromboză venosă.

Unul dintre efectele pe termen scurt ale cocainei este senzația de greață și pierderea apetitului. Aceasta se poate dezvolta rapid în dureri abdominale. Cocaina limitează fluxul de sânge către stomac și intestine, ceea ce poate provoca ulcer pe mucoasa. Consumul frecvent de cocaină duce la inflamația colonului.

În plus, consecințele cocainei sunt vizibile și în respirație, provocând deteriorări permanente ale plămânilor, astm și altele.

Cocaina afectează imediat creierul după consum. Una dintre primele senzații experimentate de utilizator este o intoxicare intensă. În timp, acest stimulent va afecta diferite emisfere ale creierului, iar adesea apar deteriorări ireversibile, complicații grave de sănătate și chiar moarte.

Cocaina afectează și psihologic în diverse moduri, iar în timp poate provoca sau agrava orice altă afecțiune a sănătății mintale. De asemenea, nivelurile crescute de dopamină din creier nu doar că provoacă un val de plăcere, ci și un val de energie.

Cât durează efectele cocainei?

Cât durează efectele cocainei depinde în primul rând de modul în care este consumată acest drog. Indiferent de modul în care consumatorul a utilizat cocaina, efectele acesteia sunt inevitabile și extrem de periculoase pentru sănătate și viață.

Efectele cocainei și durata lor depind de mai mulți factori. Cu toate acestea, în general, efectele cocainei asupra oamenilor sunt vizibile într-o perioadă de 15 până la 30 de minute. Unii consumatori pot experimenta efecte de lungă durată timp de câteva ore după consum, iar efectele de „sobrietate” pot dura, de asemenea, câteva zile.

Consecințele utilizării cocainei apar, de obicei, rapid și intens. De aceea, cocaina are un potențial ridicat de dependență, în ciuda efectelor relativ de scurtă durată.

Impactul cocainei asupra comportamentului, în funcție de metoda de consum:

Cu toate acestea, efectele cocainei nu sunt aceleași pentru toți. Unele persoane pot resimți efecte de lungă durată de până la 4 ore. Cantitatea de cocaină consumată și dacă aceasta a fost amestecată cu alte substanțe pot influența, de asemenea, cât de mult durează efectele cocainei asupra oamenilor.

Cât timp este necesar pentru ca efectele cocainei să se simtă după consum?

Aceasta depinde de modul în care a fost introdusă în organism. Cu cât o substanță pătrunde mai repede în fluxul sanguin, cu atât efectele sale vor apărea mai repede.

Clinica MedTiM – tratament eficient pentru dependența de cocaină

Detoxifierea de cocaină – Clinica de detoxifiere de cocaină

Detoxifierea de cocaină este necesară, deoarece consecințele cocainei pot fi devastatoare pentru sănătatea și viața consumatorului.

Tratamentul dependenței de cocaină se realizează prin perfuzie. Pacienții care au decis să lase cocaina în urmă primesc zilnic o perfuzie care constă din complexe de vitamine și aminoacizi. Aceste substanțe susțin detoxifierea de cocaină și curăță organismul de substanțele nocive.

Plasmafereza este primul și cel mai important pas în tratamentul dependenței de cocaină. De asemenea, aceasta este o procedură foarte importantă care previne apariția recidivelor.

Clinica MedTiM din Belgrad, Serbia, efectuează detoxifierea de cocaină într-un mod sigur, testat și absolut sigur, sub supravegherea continuă a medicilor specializați și experimentați. 

Clinica de detoxifiere de cocaină – Cu MedTiM, în doar două săptămâni puteți să vă schimbați viața din temelii!

Clinica de detoxifiere de cocaină MedTiM reunește o echipă de medici de primă clasă, anesteziști și alt personal medical care realizează cu succes detoxifierea de cocaină și tratează dependența. Tratamentele clinicii MedTiM durează între 7 și 14 zile. Folosim programe moderne, avansate și inovatoare de tratament care garantează rezultate pe termen lung.

De asemenea, succesul tratamentului dependenței se reflectă și în faptul că personalul nostru medical nu utilizează terapii de substituție la finalul tratamentului. Medicii noștri, după diagnosticarea stării pacientului, creează un plan de tratament individualizat. În acest proces nu se utilizează terapia de substituție, ci un plan de detoxifiere a organismului este creat special pentru fiecare pacient.

Un avantaj special este că, la finalul tratamentului pentru dependența fizică și psihică, pacienții primesc blocante care reduc semnificativ dorința de a consuma din nou substanțe nocive.

Pentru libertate, pentru o viață fără lanțurile drogurilor! 

După doar două săptămâni petrecute în clinica MedTiM, pacientul va recâștiga elanul de viață pe care îl avea înainte de problemele cu dependența. Apetitul său va reveni la o stare normală, iar calitatea somnului va fi drastic îmbunătățită. Detoxifierea sigură și naturală de cocaină va normaliza producția de endorfine și dopamină, adică acestea vor începe să fie produse natural. Toate efectele cocainei vor dispărea.

Toate informațiile despre terapie și metodele moderne de tratament pot fi citite pe site-ul nostru sau ne puteți contacta în orice moment.

După terapii constructive cu psihoterapeuți, psihiatri și psihologi din clinica MedTiM, pacientul își va reconstrui relația de respect față de sine și față de corpul său.

Echipa noastră ajută oamenii nu doar să renunțe la obiceiurile nocive, ci și să își creeze altele noi, să găsească bucurie în lucruri sănătoase.

Ușile clinicii MedTiM sunt întotdeauna deschise pentru toți cei care au nevoie de ajutor. În funcție de dorințele și nevoile dumneavoastră, oferim atât terapii de grup, cât și individuale. De asemenea, oferim sprijin familiei și prietenilor persoanei care a dezvoltat o dependență.

Știm că putem face ca dumneavoastră sau o persoană apropiată să își preia viața în propriile mâini. Să înceapă din nou să trăiască fără lanțurile dependenței, liber ca niciodată înainte!

Consultațiile la clinica MedTiM sunt gratuite și ne puteți apela  în orice moment.

Pentru o viață liberă, întotdeauna este momentul potrivit!

Nikol Cvetković

Traducător de limba română

Vă stăm la dispoziție în orice moment
Cuprinsul

Marturisirile pacientilor din centrul nostru pentru tratarea dependentelor